En Sıcak Konular

En kısa yasama yılı bugün başlıyor

4 Ağustos 2007 08:59 tsi
En kısa yasama yılı bugün başlıyor Bugün milletvekillerinin yemin etmesiyle göreve başlayacak olan 23. Dönem Parlamentosu, bazı ilginçliklere de sahne olacak. 22 Temmuz seçimlerinin ardından oluşan 23. Dönem Parlamentosu'nun 1. yasama yılı, 1 Ekim'e kadar sürecek.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, milletvekillerinin yemin törenine katılmayacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile kuvvet komutanlarının da yemin törenine katılması beklenmiyor.

23. Dönem 1. Yasama Yılının başlaması dolayısıyla bugün, geçici TBMM Başkanı Şükrü Elekdağ başkanlığında geçici katip üyeler, milletvekilleri ve Meclis bürokratları, Atatürk Anıtı'na saat 14.00'de çelenk koyacak. Saygı duruşunun ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, saat 15.00'de Genel Kurul toplanacak.

Yeni yasama yılının ilk birleşiminin birinci oturumu, en yaşlı üye sıfatıyla, 83 yaşındaki CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlığında açılacak.

AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Türköne, AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel İlk birleşimde milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre yemin edecek.

1. Yasama Yılının başlamasıyla önce Meclis Başkanının seçimi, ardından Başkanlık Divanı oluşumu ve Cumhurbaşkanı seçimi ile 60. Hükümet'in program ve güven oylamasının yapılmasının ardından tatile girmesi beklenen Meclis, 2. yasama yılının başlayacağı 1 Ekim'e kadar sadece 2 ay çalışmış olacak.

TBMM İçtüzüğüne göre, Meclis başkanlığı için bir yasama döneminde iki kez seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi 2, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yasama yılı oluyor. Bu nedenle, yeni seçilecek Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı, sadece 1 yıl 2 ay görevde bulunacak. Daha sonraki dönem ise 3 yıldan daha uzun sürecek.


Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,949 µs