En Sıcak Konular

ERDOĞAN: YENİ EYLEM PLANI YENİ BİR MİLAT OLACAK

27 Mayıs 2008 16:55 tsi
ERDOĞAN: YENİ EYLEM PLANI YENİ BİR MİLAT OLACAK 2012 yılında tamamlanmasını öngören GAP Eylem Planı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyarbakırda açıklandı.

DİYARBAKIR - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, GAP yeni eylem planının Türkiye için yeni bir milat, yeni bir dönüm noktası olacağını belirterek, ''Bugün açıkladığımız bir rapor, proje veya dosya değildir. Takvimi belirlenmiş, somut olarak, müşahhas olarak tanımlanmış, kaynağı temin edilmiş bir eylem planıdır'' dedi.
     Erdoğan, Diyarbakır'da düzenlenen ''GAP Eylem Planı'' tanıtım toplantısına yaptığı konuşmada GAP, KAP ve KOP olarak kısaltılmış adıyla bilinen projelerle ilgili ayrıntılı eylem planının tamamlamış olduğunu belirkerek, "Finansman kaynağımızı belirledik, yapılacak işleri somut bir takvime bağladık. Bu projeler gerek bölge insanımız, gerek Türkiye'nin her tarafında bütün milletimiz için talih değiştirecek ve bunun yanında tarihe bir yeni dönemin başlangıcı olacak önemli oranda sonuçlar üretecektir" diye konuştu.
     Başbakan Erdoğan, bunların bölgeler arasında ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme farklarını ortadan kaldıracak, geri kalmışlığın getirdiği işsizlik ve göç gibi sorunlarda rahatlatacak kurtuluş projeleri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Artık uzun yıllardır konuşulan ama bir türlü potansiyeli hayata geçirilemeyen bu kurtuluş projelerini elle tutulur, gözle görülür bir hızla tamamlamak için düğmeye basıyoruz. Yıllardır bölge insanımız başta olmak üzere milletimize evlat acısı yaşatan bölücü terör belasının istismar ettiği sosyoekonomik yaralar bu projelerle inanıyorum ki bütünüyle kapanacaktır.
     İşte bu anlayışladır ki bu büyük hamlenin yanı sıra Meclis'te bugün görüşmeleri başlayan özellikle dil konusuyla alakalı, televizyon-radyo yayınlarında yeni açılımımız terörün psikolojik ve kültürel zeminini de önemli ölçüde kurutacaktır. Yapılacak yeni düzenlemeyle TRT'nin bir kanalı bundan böyle bölgedeki dilleri sürekli olarak anons eder hale gelecektir. Hem sosyokenomik kalkınmayı sağlayacak olan yeni eylem planımız, hem yeni yayın açılımımız, toplumsal yapımızı, birlik ve bütünlüğümüzü güçlendiren bir sosyal restorasyon meydana getirecektir. Bölgelerimiz ve insanlarımızın yıllardır adete mahkum olduğu kötü talihi değiştirecek bu tarihi adımların hükümetimize nasip olmasından büyük bir bahtiyarlık duyuyorum.''
     Türkiye'nin son yıllarda gerek ekonomik kalkınma, gerekse demokratik gelişme noktasında elde ettiği bütün kazanımların arkasında demokratik istikrar ortamının yer aldığının bilinmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, huzur ve istikrara hep birlikte sahip çıkarak, ortak gelecek hedefleri etrafında kenetlenileceğini söyledi.
     Başbakan Erdoğan, ''Unutmayalım ki, demokrasi talebi de kalkınma talebi de bütün milletimizin ortak talebidir. Bu gerçeği anladığımız gün hiçbir meselemiz kalmayacaktır. Bütün meselemiz, vatandaşlarımız arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin ülkemizin bütün insanlarını kazanmaktır'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, milletin birlik ve beraberliğine, ülkenin huzur ve istikrarına, vatandaşların can ve mal güvenliğine kasteden terör örgütünün, menfur saldırılarıyla hiçbir hedef ayrımı gözetmediğini, hiçbir değer tanımadığını bütün dünyaya gösterdiğini de sözlerine ekledi.

GAP EYLEM PLANI AÇIKLANDI

2012 yılında tamamlanmasını öngören GAP Eylem Planı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyarbakırda açıklandı.
     Toplam 82 sayfa ve dört ana bölümden oluşan GAP Eylem Planı uyarınca, halen 26,7 milyar YTL toplam finansman ihtiyacı bulunan proje için, 2008-2012 yılları arasında merkezi bütçeden 14,5 milyar YTL ek kaynak ayrılması planlanıyor.
     Halihazırda öngörülen olağan kaynak miktarı 7,2 milyar YTL olarak hesaplanırken, Eylem Planı sonucunda ek finansman ihtiyacı 19,4 milyar YTL olacak.
     Merkezi bütçe dışı finansman kaynakları ise 4,8 milyar YTL olarak öngörüldü.
     Bu arada GAP Eylem Planı dört ana bölünden oluşuyor. 'Ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi' başlığı altında, cazibe merkezleri, teşvik politikaları, KOBİ destekleri ve kümelenme, teknoparklar, kültür-turizm, doğal kaynaklar ve yenilenebilir enerji ile tarım alt konuları yer alıyor.
     'Sosyal gelişmenin sağlanması' başlığındaki faaliyetler ise eğitim, istihdam, sağlık, sosyal hizmet ve yardımlar ile kültür, sanat, spor alanlarında yapılacak yatırımlardan oluşuyor.
     'Alt yapı' ana başlığı altında sulama, enerji, ulaştırma, sosyal ve fiziki alt yapı yatırımları bulunuyor. 
    Eylem planının dördüncü ve son ayağı olan 'kurumsal kapasitenin geliştirilmesi' başlığı altında ise yerel idareler ve bölgesel kuruluşlara yapılacak harcamalar sıralanıyor.
     Öte yandan GAP Eylem Planı finansman tablosuna göre, en fazla finansman ihtiyacı hissedilen 'alt yapının geliştirilmesi' konusunda, en büyük harcama 10,3 milyar YTL ile sulamaya yapılacak.
     Hali hazırda sulama yatırımları için öngörülen olağan kaynak miktarı 600 milyon YTL iken, eylem planı sonucunda ek finansman ihtiyacı 10,7 milyar YTL olarak hesaplandı.
     Merkezi bütçe dışı finansman kaynaklarından sağlanacak 1,9 milyar YTL finansmanın ardından, 5 yıl içinde merkezi bütçeden 8,7 milyar YTL ek kaynak ayrılması planlandı.

 BÖLGEDE ÜRETİM YAPISI GÜÇLENDİRİLECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da açıkladığı GAP Eylem Planına göre, bölgede üretim yapısı çeşitlendirilecek, güçlendirilecek ve rekabet ortamı geliştirilerek ekonomik kalkınma sağlanacak.
     Bu doğrultuda uygulanacak kapsamlı ve uyumlu tedbirlerle; bölgede işsizlik, iş gücü niteliği, sanayi ve hizmet alt yapısı, sermaye birikimi gibi alanlarda hızlı iyileşmeler sağlanacak ve ekonomik yapının tümden dönüşümü yoluyla bölgenin gelişmesine ivme kazandırılacak.
     Eğitime erişimin artırılması ve kalitenin geliştirilmesi amacıyla, bütün eğitim kademelerinde fiziki ve beşeri alt yapı geliştirilecek ve fırsat eşitliği sağlanacak.
     Bu çerçevede okul öncesi eğitimde yüzde 50 okullaşma oranı yakalanacak, ilk öğretimde zorunlu eğitime devam etmeyen öğrenci kalmayacak. Orta öğretimde yüzde 90 okullaşma oranına ulaşılacak.
     Öngörülen büyük yatırımlarla 22 bin 460 öğrencilik ilave kapasite yaratılacak ve 667 öğretim elemanı ihtiyacı karşılanacak.
     Üniversite bulunan illerde toplam 4 bin öğrencilik ilave yurt kapasitesi oluşturulacak. Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi amacıyla hastanelerin koğuş sistemi 1 ile 3 kişilik odalara dönüştürülecek ve kişi başına yatak kapasitesi 10 binde 20'ye yükseltilecek.
     Eylem Planının üçüncü ana başlığı olan alt yapının geliştirilmesi konusunda da büyük atılımlar öngörülüyor.
     GAP'ta yer alan 1 milyon 820 bin hektarlık nihai sulama hedefinin 2012 yılına kadar 1 milyon 60 bin hektarlık kısmının tamamlanması planlanıyor. Projelerin şebeke inşaatlarının ikili işbirliği, kamu-özel sektör işbirliği kapsamında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
     Bu çerçevede yapımı gerçekleştirilememiş büyük barajlardan Ilısu Barajının inşaatına başlanacak. Santrali de plan dönemi içinde faaliyete geçecek.
     Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa illerine bu yıl doğal gaz verilmesi planlanıyor.
     Kilis'teki dağıtım şirketine lisans verildiği hatırlatılan planda, Mardin ve Şırnak'ın bağlantı hattının orta vadede Irak'tan getirilmesi planlanan doğal gaz iletim hattı üzerinden beslenmesi öngörülüyor.
     Ayrıca bölgedeki yolların standardının yükseltilmesi için de önemli adımlar atılması öngörülüyor.
     Yasal süreci tamamlanan kalkınma ajanslarının, öncelikli olarak bölgede kurulması temin edilecek. Bölgenin tamamını kapsayan Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa Düzey 2 bölgelerindeki kalkınma ajansları, kısa zamanda kurularak faaliyete geçirilecek.
     GAP Eylem Planı çerçevesinde GAP İdaresi Başkanlığının bölgeye taşınması öngörülüyor. GAP İdaresi, söz konusu planı yakından takip ederek 3 ayda bir hazırlayacağı değerlendirme raporunu, GAP Yüksek Kuruluna sunacak ve kat edilen gelişmeler düzenli olarak kamuoyuyla paylaşılacak.
     Bu arada GAP; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsıyor.
     Fırat ve Dicle havzasında sulama ve hidroelektrik enerji üretimine yönelik 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve sulama yatırımlarını içeren GAP, 2002 yılında yapılan revizyon ile tarım, sanayi, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel alt yapı yatırımlarını da içine alan entegre bir bölgesel kalkınma projesi haline dönüştü.
     Sadece öngörülen kamu yatırımları tutarı, 2008 yılı fiyatları ile toplam 41,2 milyar YTL olarak öngörülürken, 2007 sonuna kadar 25,6 milyar YTL ile nakdi gerçekleşme yüzde 62,2 düzeyine ulaştı.
     Tamamlanan 15 baraj ile 1 milyon hektar alan sulayacak su depolama kapasitesi oluşturuldu, GAP bölgesinde 2008 itibarıyla Fırat ve Dicle Havzasında toplam 272 bin 972 hektar alan sulamaya açıldı. Projenin tamamlanmasıyla toplam 1,8 milyon hektar arazinin sulu tarıma kavuşması planlanıyor.
     Öte yandan sınır bölgelerinde 'sınır ticareti bölgeleri' oluşturulması yönünde alınan karar, Bakanlar Kurulunda imzaya açıldı.

 



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,287 µs