En Sıcak Konular

BABACAN: SÜREÇ ÇOK DA SESSİZ SAKİN BİR SÜREÇ OLMAZ

27 Mayıs 2008 12:54 tsi
BABACAN: SÜREÇ ÇOK DA SESSİZ SAKİN BİR SÜREÇ OLMAZ Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ''70 milyonluk bir ülkede dışardan izleyenlerin 'sessiz devrim' adını verdikleri bir süreç yaşanıyor. Bu çok da sessiz sakin bir süreç olmaz'' dedi.

BRÜKSEL - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ''70 milyonluk bir ülkede dışardan izleyenlerin 'sessiz devrim' adını verdikleri bir süreç yaşanıyor. Bu çok da sessiz sakin bir süreç olmaz'' dedi.
     Türkiye-AB Ortaklık Konseyi öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Babacan, Türkiye'nin AB yolculuğunun tam üyeliği hedeflediğini belirterek, AB ortak tutum belgesinde yer alan ''katılım'' ve ''üyelik'' ifadeleriyle tüm üye ülkelerin bunu bir kez daha teyit ettiğine dikkati çekti.
     Ortaklık Konseyi için hazırlanan AB ortak tutum belgesinde bir ülkenin katılım ifadesini metinden çıkarmak için çaba gösterdiğini, ancak sonuç alamadığını anlatan Babacan, ''Kuşkusuz bu tartışmaların yaşanması bizi üzdü. Ahde vefa AB'nin en önemli ilkeleri arasındadır. Bu konuya dostlarımızın daha fazla özen göstermesini bekliyoruz'' diye konuştu.
     Babacan, Türkiye'nin katılım ifadesinin metinden çıkarılması girişimini engellemek için Türkiye'nin hem üye ülkelerdeki büyükelçileri kanalıyla hem kendisinin AB Komisyonu ve dışişleri bakanlarıyla yürüttüğü telefon diplomasisiyle hem de Ankara'daki AB büyükelçileri kanalıyla tutumunu muhataplarına ''net bir şekilde aktardığını'' ve Türkiye'nin tam üyelik hedefini sulandıracak bir ortak tutum belgesinin ortaya konulması durumunda toplantıya katılmayacağını bildirerek, sonuç aldığını ifade etti.
     Katılım sürecinde bir ülke olan Türkiye'yi AB Komisyonu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu gibi Topluluk kurumlarının izlemeye almasının ve raporlar, belgeler yayınlamasının ''işin doğası gereği'' olduğuna dikkati çeken Babacan, Türkiye'nin hepsine katılmasa da bunları not edeceğini ve istenilen reformları, zamanlamasını kendi menfaatleri doğrultusunda belirleyerek hayata geçireceğini belirtti.
     AB ortak tutum belgesinde yargıya dönük eleştirilerin ve yargı reformu talebinin hatırlatılması üzerine bu konunun Türkiye-AB ilişkilerinde yeni gündeme gelmediğini ve yıllardır konuşulduğunu anlatan Babacan, ''Yargı alanında önemli reformlara ihtiyaç olduğu bir gerçek. Bunu bize özellikle dışardan söylemelerine gerek yok. Bunu biz de biliyoruz, hissediyoruz'' dedi.
     Müzakerelerin yavaş ilerlemesinden sadece Türkiye'nin sorumlu tutulamayacağını belirten Babacan, ''Tarama süreci ekim 2006'da tamamlandı. Henüz tarama sonu raporu hazırlanmayan tam 11 fasıl var. Bu yavaşlık (müzakerelerin yavaş ilerlemesi) AB'den de kaynaklanıyor. 'Müzakere süreci Türkiye'den dolayı yavaş gidiyor' eleştirilerine katılmak mümkün değil. Bu 11 rapor neden çıkmadı? Bunu muhataplarımıza sormakta fayda var'' dedi.
     Bazı ülkelerin AB sürecini kullanarak Türkiye'den taviz koparma yaklaşımında olsalar da bundan sonuç alamayacaklarını vurgulayan Babacan, "AB'yi kullanarak Türkiye'ye bir şey yaptırmanın hudutları son 3-5 yılda birkaç kez test edildi. Herkes Türkiye'nin nerede '(artık) tamam' diyeceğini çok iyi öğrendi" şeklinde konuştu.

Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,460 µs