En Sıcak Konular

BİRLEŞİK METAL-İŞ'İN ''İŞSİZLİK ARAŞTIRMASI''

25 Mayıs 2008 10:36 tsi
BİRLEŞİK METAL-İŞ'İN ''İŞSİZLİK ARAŞTIRMASI'' Birleşik Metal-İş tarafından yapılan araştırmada, yılın ilk 3 ayında işsizlik oranının yaklaşık yüzde 24 düzeyine ulaştığı ileri sürüldü.

ANKARA - Birleşik Metal-İş tarafından yapılan araştırmada, yılın ilk 3 ayında işsizlik oranının yaklaşık yüzde 24 düzeyine ulaştığı ileri sürüldü.
     Sendikanın Araştırma Uzmanı Serkan Öngel'in hazırladığı araştırmada, Ocak, Şubat, Mart 2008 aylarını kapsayan Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre, Türkiye genelindeki işsizlik oranı yüzde 11,6'ya ulaştığı anımsatıldı.
     Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) tanımına göre işsizlikten, referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan (kar karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış ve böyle bir iş ile bağlantısı da olmayan) kişilerden iş aramak için son 3 ay içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan çalışma çağındaki tüm kişilerin kastedildiğine dikkat çekilen araştırmada, buna karşın iş bulma umudu olmayan, iş arayıp son 3 ay içinde iş arama kanallarını kullanmayan ya da işe başlamaya hazır olup iş aramayanlar ve ''mevsimlik işsizlerin'' ise işsiz sayılmadığı kaydedildi.
     Bu kesimler de dikkate alındığında 2008'in ilk 3 ayı için işsizlik oranının yaklaşık yüzde 24 düzeyine ulaştığı öne sürülen araştırmada, ''Yani resmi açıklanan 2 milyon 642 bin işsizin yanında bir de tanım gereği işsiz sayılmayan belki de işsizliği en derin biçimde yaşayan 2 milyon 761 bin işsiz daha var. Böylelikle toplam işsiz sayısı 5 milyon 403 bin düzeyine ulaşıyor'' denildi.
     Araştırmada, işsizlik hesaplamasının dışında tutulan, iş bulma umudunu kaybettiği için iş aramayanların oranının 2002 yılından bu yana 10 kat artış gösterdiği ileri sürüldü.
     Birleşik Metal-İş Yönetim Kurulu'nun araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, ''İstihdam paketi'' adı altındaki düzenlemelerin sorunu aşma noktasında herhangi bir çözüm üretemeyeceği savunularak ''İşsizlikle mücadele, çalışma saatlerinin kısaltılması, istihdamın güvence altına alınması, yatırımların artırılması, üretimin teşvik edilmesi sağlanmadan başarıya ulaşamaz'' denildi.


Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,446 µs