En Sıcak Konular

''İSTANBUL İSLAMİ BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ MÜZESİ '' AÇILDI

24 Mayıs 2008 17:50 tsi
''İSTANBUL İSLAMİ BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ MÜZESİ '' AÇILDI Dünyada bir ilk olup,Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası'nda hizmet verecek olan; " İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'' Başbakan Erdoğan'ın katılımı ile açıldı.

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası'nda hizmet verecek olan İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'in açılışında Türkiye'nin müzeler fakiri bir ülke olduğunu söyledi:
     "Biz aslında müzeler zengini bir ülke değiliz. Müzeler fakiri bir ülkeyiz. Hele hele tarih, kültür kenti İstanbul'un bu noktadaki fakirliği bizi ayrıca üzmektedir. Dönemimiz, öyle zannediyorum ki, hiçbir dönemle mukayese edilemeyecek şekilde, gerek devlet, gerekse özel müzelerin açılma noktasında en önemli adımların atıldığı bir dönem olmuştur. Tabii ki bu devam edecek, bununla kalmayacağız."
     Müzenin kurulmasına öncülük eden Fuat Sezgin ile tanıştığı ilk günde, böyle bir eseri ortaya çıkarma kararlılığını dinlediğinde, Sezgin'in heyecanını unutamayacağını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Tarihi veriler, tartışmasız biçimde gösteriyor ki İslam düşünür ve bilginleri, 8. yüzyıldan itibaren bilimsel düşünceye kaynaklık edecek, çok yönlü araştırmalar yapmışlar, çok başarılı sonuçlara ulaşmışlardır. Müslüman düşünür ve bilginlerin bu çalışmalarının 12. yüzyıldan 16. yüzyılda uzanan süreçte, Arapça'dan Latince'ye yoğun olarak çevrildiği; Avrupalı bilim adamlarının kaynaklarını belirtmekte çok özenli davranmasalar da bu çalışmalardan yararlandığı biliniyor.
     Bugün hala inkar etmeye devam ediyorlar. O ayrı mesele... Tarihe ve insanlığa karşı sorumluluğunu yerine getiren her tarihçi, her bilimadamı şu gerçeği kabul ediyor: İslam medeniyeti, 8. yüzyıldan itibaren çok değerli bilimsel ve kültürel çalışmalar gerçekleştirmiş. Bu çalışmalar 12. yüzyıldan itibaren Avrupa medeniyetini önemli ölçüde beslemiştir.''

Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,865 µs