En Sıcak Konular

AKSARAY'DAKİ SALGININ NEDENİ NOROVİRÜS

23 Mayıs 2008 14:50 tsi
AKSARAY'DAKİ SALGININ NEDENİ NOROVİRÜS Aksaray'da yaşanan bulantı, kusma ve ishal ile seyreden salgın ile ilgili yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda etkenin "norovirüs" olduğu bildirildi.

ESKİŞEHİR - Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, Aksaray'da yaşanan bulantı, kusma ve ishal ile seyreden salgın ile ilgili yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda etkenin norovirüs olduğunun tespit edildiğini söyledi.
     Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji İnfeksiyon Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Usluer yaptığı açıklamada, norovirüslerin insanlarda mide, bağırsak hastalığı yapan etkenler olduğunu belirterek, virüsün son derece bulaşıcı özellikte olduğunu, 100 tane virüs partikülünün bile hastalık oluşması için yettiğini kaydetti.
     Hastalığın özellikle kişisel hijyen kurallarına uyulmadığı durumlarda direk kişiler arasında temas yoluyla ve enfekte partiküller aracılığıyla solunum yoluyla da bulaşabileceğini ifade eden Prof. Dr. Usluer, şöyle konuştu:
     ''Hastaların çıkartılarıyla (kusmuk ve dışkı) bulaşmış yüzeylere temas, norovirüsün salgın yapmasında rol oynamaktadır. Çevre koşullarına dayanıklı olan virüs, buzdolabında, dondurulmuş gıdalarda canlılığını sürdürebilmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 12-48 saat arasında değişmektedir. Ani başlayan bulantı, kusma, kramp tarzında karın ağrısı, nadiren de sulu ve kan içermeyen ishal başlıca bulgulardır. Virüsü alan kişilerin yüzde 30'u hiçbir bulgu göstermeden hastalığı belirtisiz olarak geçirebilmekte, ancak bu kişiler de hastalığı bulaştırabilmektedir. Hastalık genellikle kendi kendini sınırlayarak, ek bir tedaviye gerek kalmadan 1-3 gün içinde iyileşmektedir. Ancak küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde bulgular ve sıvı kaybı daha ciddi olabilir.''

MHP HEYETİ'NDEN AKSARAY VALİSİ BUYURAN'A ZİYARET

AKSARAY - MHP milletvekillerinden oluşan bir heyet, bağırsak enfeksiyonu olaylarıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere geldiği Aksaray'da, Vali Sebati Buyuran'ı ziyaret etti.
     Aksaray Valisi Sebati Buyuran, MHP milletvekillerinin Valiliği ziyaretinde, Aksaray'da 14 Mayısdan bu yana devam eden, norovirüs tespitiyle ortaya çıkan vakalar sonucunda sirkülasyonun hala devam ettiğini milletvekillerinin de konu ile ilgili incelemeler yapmak ve geçmiş olsun ziyaretinde bulunmak üzere Aksaray'a geldiğini söyledi.
     MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş ise belli kurallara riayet edilerek, birilerini korumak adına var olan bir şey gizlenmezse, tedbir olarak üzerine gidilirse sorunların üstesinden gelinebileceğini ifade etti.
     ''Genel olarak Valileri ve belediye başkanlarını uyardıkları, Sağlık Bakanlığının ''siyasetçiyi belediyeyi koruyacağım'' diye bir hastalığı inkar edip tedbirleri geciktiremeyeceğini vurgulayan Durmuş, ''13 Mayısta bu olay başladı, biz kaç gün bekledik, belediye tedbir alsın diye... Belediye başkanlığı ne yaptı? Bardağa su doldurdu 'korkmayın için' dedi. Yani bulaşmayı sürdürdü. Vaka sayısını arttırdı'' dedi.



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,880 µs