En Sıcak Konular

ŞİMŞEK: TÜRKİYE YÜKSEK ENFLASYON SIRALAMASINDA 59.

22 Mayıs 2008 10:25 tsi
ŞİMŞEK: TÜRKİYE YÜKSEK ENFLASYON SIRALAMASINDA 59. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 1990'lı yıllarda en yüksek enflasyon sıralamasında 4-10'uncu sıralarda yer aldığını belirtti...

ANKARA - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 1990'lı yıllarda en yüksek enflasyon sıralamasında 4-10'uncu sıralarda yer aldığını belirterek, ''Bu senenin başı itibariyle yüksek olduğu söylenen enflasyona rağmen 59'uncu sıradayız'' dedi.
     Hazine Müsteşarlığı toplantı salonunda düzenlenen ''Mahalli İdarelerin Mali Yönetimi Forumu''nda konuşan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, 2002 yılından bu yana makro ekonomik istikrarın sağlanmasında önemli başarılar elde edildiğine işaret etti.
     Özellikle enflasyon ile mücadelede kararlılık ve kamu borç stokunun azaltılmasına yönelik adımlarla AB standartlarının yakalandığına dikkati çeken Şimşek, en önemlisinin de, Türkiye ekonomisinin aralıksız 24 çeyrektir büyümesi olduğunu vurguladı. Şimşek, ''Her ne kadar dışarıda yaşanan gıda ve enerji şoku nedeniyle enflasyon hedefinin çok ötesindeysek de enflasyon hala son 30 yılın en düşük düzeyinde'' diye konuştu.

"ENERJİDE OTOMATİK FİYATLANDIRMA 1 TEMMUZ'DA"

     Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, enerjide otomatik fiyatlandırmanın 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini belirterek, ''Ancak, 1 ay öne çekilmesini destekleriz'' dedi.
     Şimşek, Hazine Müsteşarlığında yapılan ''Mahalli İdarelerin Mali Yönetimi Forumu''ndan çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Enerji fiyatlarında görülen artış konusundaki sorular üzerine Şimşek, otomatik fiyatlandırma mekanizmasının önemine dikkati çekerek, bu sistemde maliyetlerde düşüş çerçevesinde elektrik fiyatlarında da düşüş olabileceğini, bu sistemin fiyatlarda devamlı bir artış anlamına gelmediğini söyledi.
     Enerji piyasasında rasyonel bir fiyatlandırmanın, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, serbest piyasa, rekabet ve özelleştirme unsurlarına dikkat ettiklerini belirten Şimşek, 3 yıllık bir perspektifte, toplam enerji ihtiyacının yüzde 10'unu rüzgar enerjisinden sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
     Şimşek, sosyal güvenlikte prim affına yönelik bir soru üzerine de, ilke gereği afları doğru bulmadığını ancak, kamu alacakları konusunda yapısal bir sorunla karşı karşıya bulunduklarını ve bu nedenle kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında bazı önlemler almak zorunda kaldıklarını ifade etti.
     Şimşek, kamu alacaklarının yapısal olarak çözümü konusunda da bundan sonra daha uzun vadeli adımlar atacaklarını vurguladı.
     Bütün bunların kamu maliyesinde bir gevşeme olarak algılanmaması gerektiğini de ifade eden Şimşek, geçen yılki faiz dışı fazla hedefini değiştirmeyerek bu yıl da aynen koruduklarını hatırlattı.
     Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Yargıtay Başkanlar Kurulu Bildirisinin piyasaları nasıl etkilediğine ilişkin soruya yanıt verirken de, dünyada enerji ve gıda fiyatlarının yükseldiğini ve dünya genelinde ciddi sıkıntılar yaşanırken ve Türkiye'de de yüksek bir cari açık bulunurken, siyasi istikrarı bozmaya yönelik bir girişimin doğru olmadığını ifade etti. Şimşek ''siyasi istikrar hepimizin menfaatinedir'' diye konuştu.
     Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Müsteşarının istifa edeceği söylentilerine yönelik sorulara verdiği yanıtta da Bakan Şimşek, bunların tamamıyla dedikodu olduğunu, Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Müsteşarı'nın görevlerinin başında bulunduklarını söyledi.



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,196 µs