En Sıcak Konular

SAĞLIK BAKANLIĞI: ''97 KKKA VAKASI BİLDİRİLDİ''

21 Mayıs 2008 17:55 tsi
SAĞLIK BAKANLIĞI: ''97 KKKA VAKASI BİLDİRİLDİ'' Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ''21 Mayıs 2008 itibarıyla 97 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakası bildirilmiştir. 7 vatandaşımız, yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirmiştir'' denildi.

ANKARA - Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ''21 Mayıs 2008 itibarıyla 97 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakası bildirilmiştir. 7 vatandaşımız, yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirmiştir'' denildi.
     Açıklamada, bugün bazı basın-yayın organlarında yer alan, KKKA hastalığı nedeniyle yaşamını kaybeden kişilerin sayısına ilişkin çelişkili rakam ve ifadeler içeren haberler yer aldığı belirtildi.
     KKKA hastalığının, Türkiye'de 2002 yılından itibaren özellikle bahar ve yaz aylarında görüldüğü, vakaların genellikle Orta Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerinde yoğunlaştığı ifade edilen açıklamada, hastalığın, ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı gibi yakınmalarla kendini gösterdiği ve daha sonrasında bu belirtilere vücudun çeşitli yerlerinde görülen kanamaların eşlik ettiği kaydedildi.
     Açıklamada, bugün itibarıyla Bakanlığa 97 KKKA vakası bildirimi yapıldığı, 7 kişinin yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdiği belirtildi.

BAKANLIK SUDA VURÜSÜ ARAŞTIRIYOR

     Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Aksaray'da içme suyundan alınan örneklerde norovirüs bulunup bulunmadığını araştırdıklarını belirterek, ''Sonuçta bizim çalışmalarımız bilimsel verilere dayanıyor. Epidemiyolojik çalışmalara, laboratuvar analizlerine dayanıyor. Dolayısıyla bu konuda Sağlık Bakanlığının açıkladığı hususlar delile dayalı şeyler olduğu için, o konuda aksine şeyler ifade etmek doğru değil'' dedi.
     Buzgan yaptığı açıklamada, Aksaray'daki toplu ishal, kusma ve karın ağrısı vakalarını Bakanlığının başından beri çok yakından takip ettiğini, bölgeye iki kez, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu uzman heyet gönderildiğini bildirdi.
     Aksaray'da 4 Mayıstan itibaren su şebekesi üzerinde tamiratlar ve hat yenileme çalışmalarının gerçekleştirildiğini, bundan dolayı su kesintileri yapıldığını anlatan Buzgan, 13 Mayıs akşam saatlerinden itibaren bulantı, kusma ve kramp tarzında karın ağrısı şikayetleriyle sağlık kuruluşlarına başvurular başladığını, 14 Mayısta ise vaka sayılarının arttığını hatırlattı.
     Bakanlık heyetinin ulaşmasından önce şehrin çeşitli yerlerinden alınan su numunelerinin il halk sağlığı laboratuvarlarında tetkiki sonucunda herhangi bir kimyasal ve toksikolojik kirlilik tespit edilmediğini ifade eden Buzgan, klorun da bir çok yerde yeterli olduğunun anlaşıldığını bildirdi.
     Ancak ileri tetkiklerin yapılması amacıyla 15 Mayıstan itibaren su ve hasta numunelerinin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Laboratuvarına iletildiğini, bazı numunelerin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına da gönderildiğini belirten Buzgan, sonuçlanan laboravutar analizlerinin kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlattı.
     Buzgan, "Alınan hasta örneklerinde birden fazla etken tespit edildi. Bu etkenler norovirüs, adenovirüs ve rota virüs gibi viral etkenlerle koliform bakterileridir. Bununla beraber baskın etken norovirüstü. Bunu kamuoyu ile paylaşmıştık. İçme suyunun değişik defalar örnekleri alındı ve tetkikleri RSHM'de yapıldı. O sırada klor miktarını da biraz daha artırmıştık. Ama yine de 2 noktada şebeke suyunda kanalizasyon bulaşımını gösteren mikrobiyolojik kirlilik tespit edildi. Bunun kaynağının da tamiratlar ve boru değişme sırasında su kesintileri sırasında olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
     Öte yandan Sağlık Bakanlığından ''Aksaray'da tifo, kolera ve dizanteri tehlikesi'' konulu haberler üzerine yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Hastalardan alınan numunelerde viral etken olarak adenovirüs, rotavirüs, norovirüs ve bakteri olarak koliform bakteri tespit edilmiş olup, tifo, kolera veya dizanteri düşündürecek bir durum söz konusu değildir" denildi.



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,511 µs