En Sıcak Konular

KENTUCKY'Yİ CLİNTON, OREGON'U OBAMA KAZANDI

21 Mayıs 2008 09:22 tsi
KENTUCKY'Yİ CLİNTON, OREGON'U OBAMA KAZANDI ABD'de Demokrat Partinin başkan adayının belirlenmesi sürecinde iki eyalette yapılan önseçimlerde, Kentucky'yi Clinton, Oregon'u da Obama kazandı.

WASHİNGTON - ABD'de Demokrat Partinin başkan adayının belirlenmesi sürecinde iki eyalette yapılan önseçimlerde, Kentucky'yi senatör Hillary Clinton, Oregon'u da senatör Barack Obama kazandı.
     Muhafazakar eyalet Kentucky'deki ön seçimde Clinton, Obama önünde açık farkla galip geldi. Burada Hillary yüzde 65, Obama ise yüzde 30 oy aldı.
     ABD'nın en batısında yer alan liberal eğilimli Oregon eyaletinde ise, saat farkından dolayı sonuçlar daha geç belli olmaya başladı. Oyların şimdiye kadar yüzde 42'si sayılırken Obama, Clinton önünde yüzde 41'e karşı yüzde 59 ile önde gidiyordu.
     ABD televizyonları ve ajansları, Obama'nin Oregon'daki zaferinin kesin olduğunu duyurdu.
     Bu sonuçların ardından Obama, delege sayısındaki açık üstünlüğünü sürdürdü.

OBAMA İDDİALI, CLİNTON KARARLI

     ABD'de Demokrat Partinin başkan adayının belirlenmesi sürecinde Kentucky ve Oregon eyaletlerinde yapılan önseçimlerin ardından iddialı aday senatör Barack Obama, hedefine bir adım daha yaklaşırken, rakibi Hillary Clinton son ana kadar yarışa devam etmeye kararlı olduğunu bildirdi. 
    Muhafazakar Kentucky eyaletini Clinton, 35 puan farkla yüzde 30'a karşı yüzde 65'le kazanırken, liberal eğilimli Oregon'da Obama, yüzde 42'ye karşı yüzde 58 ile galip geldi.
     Bu sonuçların ardından başkan adayını belirleyecek olan delegeler yarışında açık üstünlüğünü sürdüren Obama, ilk ön seçimlerin Ocak'ta yapıldığı Iowa'nın Des Moines kentinde taraftarlarına hitaben yaptığı konuşmada, son önseçimler sonrasında, seçilmiş delegelerin çoğunluğunun desteğini garantilediğini ve başkan adaylığını elde etmeye çok yaklaştığını ilk defa söyledi.
     Clinton ise, Kentucky zaferinin ardından yandaşlarına hitaben konuşurken, mücadelenin süreceğini vurguladı ve "hiçbir yere gitmiyorum. Son oy verilene, son oy sayılana kadar bu yarıştayım. Hiç bu kadar kararlı olmamıştım" dedi.
     Demokrat Parti'de bundan sonra sadece 1 Haziranda Puerto Rico adasında ve 3 Haziranda da Montana ve South Dakota'da önseçim yapılacak. Ancak bu küçük yerlerden gelecek az sayıda delege sonucu değiştirmeyecek.
     Demokrat Partinin başkan adayı doğrudan seçmenler tarafından değil, onların belirlediği delegelerle parti yöneticileri, Kongre üyeleri ve yerel yetkililerden oluşan süper delegeler tarafından seçiliyor.
     Mevcut durumda Demokrat Partide 3 bin 253 seçilmiş delegenin yarıdan fazlasını oluşturan bin 627'inin üzerinde delege, Obama'nın vurguladığı gibi siyah senatör tarafından zaten kazanılmış bulunuyor. 796 süper delegenin yarıdan fazlası da Obama'yı destekliyor. Ancak Obama, mevcut durumda adaylığını garantileyecek toplam 2 bin 26 sayısının yaklaşık 80 delege aşağısında bulunuyor. 200'den fazla süper delege de henüz kararını vermemiş durumda.
     Ancak Hillary'nin başka planları bulunuyor.
     Demokrat Partide ortaya çıkan önemli bir sorun, iki büyük eyalet Michigan ve Florida'dan kaynaklanıyor.
     Bu iki eyalet, parti merkezinin kurallarını ihlal ederek geçen yıl verdikleri kararla önseçim tarihini erkene aldıkları için, Florida ve Michigan ön seçimlerinin sonuçlarının hesaba katılmaması, parti merkezi tarafından kararlaştırılmış ve o zaman hiçbir aday buna karşı çıkmamıştı.
     Dolayısıyla Obama, sonucu sayılmayacak bu eyaletlerde kampanya yapmazken Clinton, Michigan ve Florida'da siyasi faaliyetini sürdürmüştü. Neticede, sonuçlarının sayılmayacağı önceden ilan edilen bu iki eyalette yapılan "sembolik" önseçimleri Hillary kazanmıştı.
     Clinton, son konuşmasında da, Florida ve Michigan sonuçlarının sayılmasının şart olduğunda ısrar etti.
     Demokrat Partinin idari meseleleriyle uğraşan Kurallar Komitesi, 31 Mayısta toplanarak bu konuda karar vermeye çalışacak.
     Florida ve Michigan sonuçlarının bir şekilde hesaba katılmasının kararlaştırılması durumunda Hillary, buradan avantaj elde edecek ve başkan adaylığı için gereken delege sayısı hesapları değişecek.



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,267 µs