En Sıcak Konular

GÜL: TÜRKİYE'NİN (AB) ÜYELİĞİNE OLUMLU YÖNDEN BAKILIYOR

20 Mayıs 2008 23:58 tsi
GÜL: TÜRKİYE'NİN (AB) ÜYELİĞİNE OLUMLU YÖNDEN BAKILIYOR Abdullah Gül, birçok Avrupalı devlet adamı, siyasetçi, düşünür ve iş adamının, dar görüşlü iç politika mülahazalarına kapılmadan Türkiye'nin AB üyeliğine olumlu yönden ve geniş bir perspektiften baktığını memnuniyetle gördüğünü söyledi.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, birçok Avrupalı devlet adamı, siyasetçi, düşünür ve iş adamının, dar görüşlü iç politika mülahazalarına kapılmadan Türkiye'nin AB üyeliğine olumlu yönden ve geniş bir perspektiften baktığını memnuniyetle gördüğünü söyledi.
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve eşi onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.
     Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmada, "AB üyeliğine aday olan Türkiye, Avusturya'nın da katkısıyla başlamış uzun bir süreç olan tam üyelik müzakerelerinin başarılı sonuçlanması halinde, reform sürecini tamamlamış, standartlarını AB düzeyine yükseltmiş bir Türkiye olacaktır. Böyle bir Türkiye, stratejik konumu, dinamik nüfusu ve büyük ekonomik potansiyeli ile AB için siyasi, ekonomik ve sosyal açılardan büyük bir kazanç oluşturacaktır'' diye konuştu. Gül şöyle devam etti:
     ''Bu bakımdan, AB'nin uluslararası barış, istikrar ve refaha katkıda bulunmak üzere küresel aktör olmasını arzu eden birçok Avrupalı devlet adamı, siyasetçi, düşünür ve iş adamının mevcut olduğunu ve bunların dar görüşlü iç politika mülahazalarına kapılmadan Türkiye'nin üyeliğine olumlu yönden ve geniş bir perspektiften bakmakta olduklarını memnuniyetle görüyorum."
     Abdullah Gül, Efes kazılarıyla birlikte, Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'in ziyareti sırasında açılacak "Artemis Sergisi"nin arkeoloji alanındaki işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu kaydederek, "Bu vesileyle, Haziran ayında düzenlenecek olan Avrupa Kupasında İsviçre ile birlikte Avusturya'nın ev sahipliğinin futbol milli takımımıza şans getirmesini temenni ediyorum" dedi.
     Heinz Fischer de Türkiye'nin AB yolunda Avusturya'nın her zaman adil ve öngörülebilen bir ortak olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.
     Türkiye'nin son altı yılda önemli sayıda reform gerçekleştirdiğini söyleyen Fischer, şöyle konuştu:
     "Bu bilgiler ışığında, AB 2005 yılında Türkiye ile katılım müzakerelerine başlamaya karar vermiştir. Avusturya da bu kararı desteklemiştir. Hem Türkiye, hem de AB için büyük bir teşebbüs olan Türkiye'nin Avrupa yolunda, biz her zaman adil ve öngörülebilen bir ortak olduk ve olmaya devam edeceğiz."
     Fischer, Türkiye'nin kültürler ve medeniyetler arası diyalog konusunda da faal bir ülke olduğunu belirterek, Avusturya'nın buna büyük önem verdiğini ve son dönemlerde birçok proje ile desteğini gösterdiğini kaydetti. Konuk Cumhurbaşkanı, "Bu bağlamda, Avusturya, ülkenizin de kurucuları arasında yer aldığı 'Medeniyetler İttifakı' girişimindeki rolüne de değer atfetmektedir" dedi.
     Dünya politikasının şu sıralar gündemini oluşturan başlıklardan birinin de terörle mücadele olduğunu kaydeden Fischer, "Biz, Türkiye'nin bu konudaki endişe ve hassasiyetini anlıyoruz. Avusturya siyasetinin bu alandaki hedefi, anayasamızda belirlenen hukuk devleti prensiplerinden ödün vermeden, terörle kararlı ve etkili bir şekilde mücadele etmektir" diye konuştu.
     Avusturya Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin son zamanlarda dış ve özellikle de komşu ülkelerine yönelik siyasetinde önemli yeni vurgular olduğunu da belirterek, Türkiye'nin İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk çabaları, Kıbrıs konusunda kapsamlı çözüm bulma uğraşları gibi konuları ilgiyle takip ettiklerini ifade etti.
     Uluslararası ilişkiler çerçevesinde enerji politikasına gittikçe daha fazla önem atfedildiğini de söyleyen Fischer, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Burada Türkiye coğrafi konumu ile merkezi bir rol oynamaktadır. Umarım, ortak projemiz olan Nabuko Boru Hattı ile ilgili sürdürülen müzakereler en kısa zamanda bütün taraflar için kabul edilebilir bir çözüme ulaştırılır.


Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,799 µs