En Sıcak Konular

BAYKAL: SAYIN BAŞBAKAN, İŞADAMIYLA BAŞBAŞA GÖRÜŞTÜNÜZ MÜ?

20 Mayıs 2008 18:03 tsi
BAYKAL: SAYIN BAŞBAKAN, İŞADAMIYLA BAŞBAŞA GÖRÜŞTÜNÜZ MÜ? Baykal,ATV ve Sabah'ın Çalık Grubuna satışı ile ilgili,Başbakan Erdoğan hakkında CHP'nin verdiği gensoru önergesi için partisi adına söz aldı.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ''Sabah-ATV satışının önyeterlilik süresinin bitiminden önce, 14 Kasım 2007'de bu işe talip, büyük harcama yapmış iddialı işadamıyla başbaşa görüştünüz mü?'' diye sordu.
     Baykal, TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, ATV-Sabah'ın Çalık Grubuna satışı ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasıyla ilgili görüşmelerde, partisi adına söz aldı.
     Gensoru görüşmelerinin, alışılmış, sıradan gensoru görüşmelerin ötesinde önem taşıdığını belirten Baykal, bu konunun, uzun bir süre, Türk siyasi hayatının temel ilgi konusu olacağını söyledi. Baykal, ''Bu konu, sadece içeriğiyle ilgili olarak değil, Türkiye'deki siyasal yaşamın, bir anlamda röntgeninin çekilmesine fırsat verişiyle de çok büyük önem taşıyacaktır'' dedi.
     Baykal, Erdoğan'ın, gensoru önergesinin görüşmelerinde Genel Kurulda olmasını çok istediğini ancak rahatsızlığını üzüntüyle öğrendiğini söyledi. Erdoğan'a geçmiş olsun dileklerini ileten Baykal, ''Keşke, burada olsaydı. Doğrudan soruları sormak isterdim. Bunu sağlamak için, Sayın Başkan ve AKP yönetimine, 'Gerekirse, Sayın Başbakan'ın katılacağı tarihe kadar, görüşmeleri erteleyebiliriz' dedik. Ama bir değişiklik yapmak mümkün olmadı. Başbakan'ın, tutanaklardan konuyu izleyeceğine, üzerine düşen açıklamaları, zaman içinde yapacağına inanıyorum'' diye konuştu.
     Baykal, dünya çapındaki basın kuruluşlarının Sabah-ATV'ye sahip çıkmak istediğini, Türkiye'de güvenilir, saygın pek çok işadamının ilgi gösterdiğini, hazırlık ve harcama yaptığını anlattı.
     CHP Genel Başkanı Baykal, 5'ten fazlası yabancı olmak üzere, 10 kadar ciddi firmanın, bu konuyla ilgili harcama yaptığını ifade etti.
     Önyeterlilik alma süresinin, yoğun talep olduğu gerekçesiyle uzatılmasından sonra, önyeterlilik almak için başvuran firma sayısının 3'e indiğini anımsatan Baykal, bu 3 firmanın 2'sinin de daha sonra vazgeçtiğini kaydetti.
     Sürecin, açıklanması gerektiğini dile getiren Baykal, Erdoğan'ın, konuya ilgi gösteren önemli kişiler, işadamları, yabancı yatırımcılarla birebir temas kurduğunu ileri sürdü.
     Başbakan Erdoğan'a, ''Konuştuğunuz işadamlarına, 'Bu işten vazgeçin' dediniz mi? Herhangi bir işadamına, Sabah-ATV alımı konusunda, ilgi duymaktan vazgeçme telkini yaptınız mı yapmadınız mı?'' sorusunu yönelten Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Bir devlet ihalesinde, bir Başbakan'ın, ihaleye ilgi gösteren işadamlarıyla birebir görüşmeler yapması, bazılarına, 'Sen katılma' demesi, sadece siyasi, ahlaki değil, hukuki olarak da önem taşır.
     Önyeterlilik başvurusu 19 Kasım'da sona erdi. Sayın Başbakan, 14 Kasım 2007'de saat 22.55'de Prag'a hareket etmeden önce, Esenboğa Havaalanı VIP Salonu'nda, bu işe talip bir işadamıyla baş başa görüştünüz mü görüşmediniz mi? Bu konuda talip olduğu bilinen, bunun için büyük harcama yapmış, geniş imkanları olan, iddialı işadamıyla görüşme yaptınız mı yapmadınız mı? Bunun cevabını Başbakan'dan duymak isterdim. Bu kadar somut soruya, Başbakan'ın doğru cevap vereceğini umut ediyorum. Müdahaleler sonucu, ilgilenen firmalar ilgisini kaybetti.''
     Baykal, Erdoğan'ın damadının yöneticisi olduğu Çalık Grubu'nun 1,1 milyar dolarla Sabah-ATV'yi satın almasından sonra, ''Para hazır'' denildiğini ancak kredi ihtiyacının doğduğunu ifade etti.
     CHP Lideri Baykal, ''Çalık Grubu, bu parayı bulmak için yabancı firmalarla temas kurdu mu, kredi olanağı bulabildi mi, yerli özel bankalarla bu konuda temas kuruldu mu? Yıllardır faaliyet gösteren televizyon ve gazetenin devralınması, nasıl bir proje kredisi olabilir'' diye sordu.
     Halkbank ve Vakıfbank'tan, Çalık Grubuna verilen kredinin koşullarıyla ilgili eleştirilerde de bulunan Deniz Baykal, Koç, Sabancı, Eczacıbaşı dahil, Türkiye'de daha önce bu koşullarla 750 milyon dolar kredi almış kuruluş olmadığını söyledi. Baykal, krediye ATV ve Sabah'ın teminat olarak gösterilmesini de eleştirdi.
     ATV-Sabah satışına ilişkin işlemin mali teamüllere uygun olmadığının Fitch'in aldığı not indirme kararıyla ortaya çıktığını, Fitch'in, Çalık'ın notunu kırdığını anlatan Baykal, aslında kamu bankalarına bu işlemi yaptıranların notunun kırılması gerektiğini söyledi.
     Kamu bankalarına müdahale edilmesinin yaratacağı olumsuz sonuçlara işaret eden Baykal, ekonomide en büyük umutsuzluk ve en tehlikeli gelişmelerin kamu bankalarına müdahale edildiği zamanlarda kendisini göstereceğini ileri sürdü.


Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,053 µs