En Sıcak Konular

MEME KANSERİNE KARŞI DÜZENLİ MAMOGRAFİ

20 Mayıs 2008 11:46 tsi
MEME KANSERİNE KARŞI DÜZENLİ MAMOGRAFİ Kadınlar için dünya genelinde en yaygın ve öldürücü kanser türü olan meme kanserinden en az zararla kurtulmanın yolu, erken tanı ve düzenli kontrolden geçiyor.

İZMİR - Senem Yazıcı - Kadınlar için dünya genelinde en yaygın ve öldürücü kanser türü olan meme kanserinden en az zararla kurtulmanın yolu, erken tanı ve düzenli kontrolden geçiyor.
Kadınlar arasında yaygın görülen ve hızlı yayılım göstererek uzak dokulara kadar sıçraması nedeniyle kimi durumlarda tedavi şansını yok eden meme kanserinin nedenleri çok iyi bilinmemekle birlikte, son araştırmalar, erken yaşlarda oluşan tümörün daha hızlı yayıldığını teyit ediyor ve erken tanının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Norveç'in Oslo kentinde bulunan Kanser Enstitüsünde Dr. Harald Weedon-Fekjaer başkanlığında yaşları 50-59 ile 60-69 arasında değişen iki grupta toplam 395 bin 188 kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre, birinci gruba dahil olan kadınlarda tümörler, ikinci gruba oranla daha hızlı büyüyor.
10 ila 20 milimetre çapında bir tümörün iki katı büyüklüğüne ulaşması, birinci grupta 1.4 yıl sürerken, ikinci grupta bu süre 2.1 yıla kadar uzuyor.
Uzmanlar, dünya genelinde geçen yıl 465 bin kadının yaşamını yitirmesine neden olan ve 1.3 milyon yeni tanının konulduğu meme kanserine yenik düşmemek için 40 yaşına gelen her kadının düzenli olarak mamografi yaptırmasının öneminin altını çiziyor.
''Memede muayene ile saptanamayacak kadar küçük anormalliklerin tespit edilmesi amacıyla düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmi'' olarak tanımlanan mamografi, oluşum aşamasında tümörü yakalayarak tedavi şansını artırıyor.

Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,298 µs