En Sıcak Konular

HİV'İN KEŞFİNİN ÜZERİNDEN 25 YIL GEÇTİ

19 Mayıs 2008 14:46 tsi
 HİV'İN KEŞFİNİN ÜZERİNDEN 25 YIL GEÇTİ AİDS'e neden olan HİV'in 20 Mayıs 1983'te keşfedilmesinin üzerinden çeyrek yüzyıl geçti, ancak tüm masraflı araştırmalara ve aşı vaatlerine rağmen AİDS'e halen çare bulunamadı.

WASHİNGTON - AİDS'e neden olan HİV'in 20 Mayıs 1983'te keşfedilmesinin üzerinden çeyrek yüzyıl geçti, ancak tüm masraflı araştırmalara ve aşı vaatlerine rağmen AİDS'e halen çare bulunamadı.
     Paris'te HİV'in bulunmasının 25. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen konferansın açılışında konuşan HİV'in "babalarından" biri olarak kabul edilen Luc Montagnier, "Bu yıldönümü kutlama değil, anma töreni... Çünkü virüs hala burada" dedi.
     Pasteur Enstitüsünde toplanan yüzlerce uzmana yaptığı konuşmada Montagnier, "Sizinle, virüsün bulunmasının 25. yıldönümünü anmayı değil, AİDS'in sona erişini kutlamak isterdim" diye konuştu.
     Montagnier, "bazı şeylerin daha hızlı ilerlemediğinden ve araştırmacıların yenilikçi olmamasından" da yakındı.
     HİV'in diğer "babası" Gallo da "Çok büyük ilerlemeler kaydedildi, ancak büyük hatalar da yapıldı. Daha yapılacak çok şey var" dedi.
     HİV'in öyküsü, 5 Haziran 1981'de Atlanta'daki Hastalık Kontrol Merkezinin (HKM) 5 eşcinselde genellikle bağışıklık sistemi çökmüş kişilerde görülen ender bir zatürree türüne rastlamasıyla başladı.

HIV NEDİR ?    

     HIV, AIDS'e yol açan virüstür. HIV, İngilizce Human Immunodeficiency Virus (Bağışıklık Sisteminin Çökmesine Neden Olan Virüs) kelimelerinin kısaltmasıdır.
     Kanında HIV virüsü bulunmayan kişilere "HIV negatif" denir. Bu kişiler aynı zamanda Anti-HIV testi (ELISA testi negatif) kişilerdir. Kanında HIV virüsü bulunan kişilere "HIV pozitif" veya "HIV enfeksiyonlu" denir. Bu kişiler aynı zamanda kanında antikor bulunan seropozitif (Anti-HIV testi=ELISA testi pozitif) kişilerdir.
     HIV virüsü, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden olur. Vücudu mikroplardan koruyan bağışıklık sistemi çalışmadığında, mikroplar daha kolay hastalığa neden olabilir.
     Bir AIDS taşıyıcısı hastaymış gibi görünmeyebilir veya taşıyıcı kişi kendini hasta hissetmeyebilir, HIV virüsü taşıdığını bile bilmeyebilir. Çünkü, AIDS taşıyıcılarında semptomların ortaya çıkmasına ve ölüme yol açan şey AIDS virüsünün kendisi değil, vücudun bağışıklık sisteminin çökmesiyle tamamen savunmasız kaldığı diğer enfeksiyonlardır.

     HIV Virüsü Nasıl Bulaşır?

     HIV virüsü bulaşmabilmesi için, virüsün dış ortam koşullarında bozulmayacağı kadar kisa bir süre içinde bir kişiden digerine nakledilmesi gerekir. Bu da virüsün diğer vücut sıvılarının içinde bir kişiden diğerine iletilmesi ile gerçekleşebilir. HIV virüsü cinsel ilişki, direk kan teması, organ nakilleri ve anneden bebeğine olmak üzere dört yolla bulaşır.

 

 



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,493 µs