En Sıcak Konular

TÜZMEN: TÜRKİYE DIŞARIDAN ENFLASYON İTHAL ETME DÖNEMİNE GİRDİ

19 Mayıs 2008 10:40 tsi
 TÜZMEN: TÜRKİYE DIŞARIDAN ENFLASYON İTHAL ETME DÖNEMİNE GİRDİ Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin dışarıdan 'enflasyon ithal etme' dönemine girdiğini belirterek, herkesin hesabını buna göre yapmasını istedi.

ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin dışarıdan 'enflasyon ithal etme' dönemine girdiğini belirterek, herkesin hesabını buna göre yapmasını istedi.
     Bakan Tüzmen, dünya ekonomilerindeki son gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, dünyada bütün ülkelerde enflasyonun arttığı bir döneme girildiğini bildirdi.
     Bu durumun Türkiye'yi de etkilediğini kaydeden Tüzmen, ''Türk sanayicisi, ihracatçısı bir süreden beri ucuz ara malı ithalatıyla maliyetleri düşürdü. Ancak şimdi, yeni bir döneme girdik. Bütün ülkelerde enflasyon artıyor. İthal ettiğimiz ara malların fiyatları artıyor. Bu da üretimde maliyetleri artırıcı bir sonuç doğuruyor. Yani Türkiye enflasyon ithal etme dönemine girdi'' dedi.
     Amerika'dan, Avrupa'dan, Uzak doğu'dan, Orta doğu'dan üreticilerle temas halinde olduklarını, bu bölgelerin ekonomilerini yakından takip ettiklerini ifade eden Bakan Tüzmen, şunları söyledi:
     ''Birçok ülkede enflasyon rakamları yüzde 20'lere doğru yükseldi. Türkiye'nin en büyük ara malı ithalatı yaptığı Çin gibi uzak doğu ülkelerinde, enflasyon yükseliyor. Bu durum doğal olarak bizi de etkiliyor. Bizim maliyetlerimizi yükseltiyor. Önümüzdeki dönem, hesaplar buna göre yapılmalı. Artık enflasyon ithal etmeye başladığımız dikkate alınmalı. Bu gerçekler hesaba katılarak programlar yapılmalı.''
     Türkiye'deki gelişmelerin dünya ülkelerinden bağımsız olarak ele alınamayacağını belirten Tüzmen, iyi bir hesap yapılması ve doğru bir program uygulanması halinde, tehdit gibi görünen bu durumun bir fırsat haline gelebileceğini bildirdi.
     Bakan Tüzmen, ''dünyada yaşanan yüksek enflasyon eğiliminin yurt dışında iş alan Türk müteahhitlerinin işlerini nasıl etkilediği sorusunu'' da şöyle yanıtladı:
     ''Müteahhitlerimiz enflasyonun ihale fiyatına eklenmesi için girişimlerde bulunuyor. Bizler de gittiğimiz ülkelerde bu konuda müteahhitlerimize destek olmaya çalışıyoruz. Ortaya çıkan durumu o ülkenin yetkililerine anlatıp, soruna çözüm bulmalarını istiyoruz.''

Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,942 µs