En Sıcak Konular

ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

18 Mayıs 2008 11:08 tsi
ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR Çevre kirliliği nedeniyle son 20 yılda çocuklarda, otizmin yüzde 210, astımın yüzde 118, kanserlerin yüzde 19, öğrenme güçlüğünün yüzde 10, davranış bozukluğu ve dikkat eksikliğinin yüzde 6 oranında arttığı bildirildi.

KOCAELİ - Çevre kirliliği nedeniyle son 20 yılda çocuklarda, otizmin yüzde 210, astımın yüzde 118, kanserlerin yüzde 19, öğrenme güçlüğünün yüzde 10, davranış bozukluğu ve dikkat eksikliğinin yüzde 6 oranında arttığı bildirildi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, sağlıklı bir çevrede yaşamanın her çocuğun en doğal hakkı olduğunu söyledi.
Günümüzün çocuklarının kendilerinden önceki nesillere göre çok farklı bir fiziksel ortamda büyüdüklerini ifade eden Prof. Dr. Gökalp, yirmi ve yirmi birinci yüzyılda gelişen teknoloji ve üretim patlamasının çevrenin çok değişmesine, hava, su, toprak ve besinlerin kirlenmesine yol açtığını belirtti.
Gökalp, son 50 yılda yüzbinlerce kimyasal madde geliştirilerek, yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığını, bu maddelerin çoğunun çocuklardaki zararlı akut etkilerinin bilindiğini bildirdi.
Çocukların, çevre kirliliğine erişkinlerden daha hassas olduğunu ifade eden Gökalp, şunları kaydetti:
''Çocuğun hızla büyüyen ve çoğalan hücrelerinde çevresel zararlılar daha kolay hasar oluşturur. Toksin maddenin emilimi, metabolizması, atılımı, dozu, çocukta, erişkinde tanımlanandan tamamen farklıdır. Pek çok çevresel zararlı vücut hormonlarını taklit ederek çocuğun üreme ve diğer hormonlarını bozmaktadır. Çevre kirliliği nedeniyle son 20 yılda çocuklarda astım yüzde 118, kanserler yüzde 19, otizm yüzde 210, öğrenme güçlüğü yüzde 10, davranış bozukluğu ve dikkat eksikliği yüzde 6 oranında artmış bulunmaktadır.
Ayrıca, fetüs ve bebek ölümleri artmış, beyin gelişmesinde bozukluk, çeşitli doğumsal defektler, erkek sperm sayısında yüzde 50 azalma rapor edilmiştir.''

Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,007 µs