En Sıcak Konular

BAYKAL: TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ OLMAKTAN ÇIKIYOR

17 Mayıs 2008 18:10 tsi
BAYKAL: TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ OLMAKTAN ÇIKIYOR CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Maalesef Türkiye, bir hukuk devleti olmaktan hızla çıkıyor, bir polis devleti olmaya doğru gidiyor'' dedi.

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Maalesef Türkiye, bir hukuk devleti olmaktan hızla çıkıyor, bir polis devleti olmaya doğru gidiyor'' dedi.
     Baykal, partisinin Tuzla'daki seçim ofisinin açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın'ın bugün bir gazetede yer alan açıklamalarına ilişkin görüşlerini sorması üzerine Baykal, şunları söyledi:
     ''Bu açıklamayı hukuki sürecin bir parçası sayarak saygıyla karşıladığımı söyleyebilmeyi çok isterdim. Ancak çok yadırgadığımı söyleyebilirim. Ortada daha hukuki bir süreç yokken tek taraflı bir açıklamayla karşı karşıyayız. Kurulun alacağı bir karar konusunda, daha o kararın alınıp alınmamasıyla ilgili hiçbir somut gelişme söz konusu değilken kurulun başkanının böyle bir açıklama yapmış olması, bizim hukuku saygıyla karşılama anlayışımıza yardımcı olmuyor.''
     Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün takip edildiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine de Baykal, bu haberlerin kaygı ve heyecan yarattığını ifade ederek, herhangi bir vatandaşın mahkeme kararı olmadan izlenmesi ve dinlenmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.
     ''Ortada bir hukuka aykırılık ve çok ağır bir suç bulunduğunu'' kaydeden Baykal, şöyle konuştu:
     ''Neye güveneceğiz? Anayasadaki hak ve özgürlükler ne anlama geliyor? Anayasa Mahkemesi üyeleri bir mahkeme kararı olmadan dinlenip, haklarında dosya tutulabiliyor. Bu nasıl bir hukuk anlayışıdır? Maalesef Türkiye, bir hukuk devleti olmaktan hızla çıkıyor, bir polis devleti olmaya doğru gidiyor. Kimse kimseye hesap vermiyor. İşte 1 Mayıs'ta yaşananlar. Bunlar çok kaygı verici manzaralar. Kamuoyu bu konuyu takip ediyor. Bunu örtbas etmek mümkün olmayacak. Sorumluları kimse kimin talimatıyla kimin kararıyla bu izlemenin yapıldığı ortaya çıkacak. İnkar etmenin inandırıcı olmadığı çok net. Kim talimat verdiyse onun hakkında soruşturma yapılmalıdır.''
     Bir başka gazetecinin, Anayasa Mahkemesi raportörünün, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını öngören anayasa değişikliğinin iptali veya yok hükmünde sayılması istemiyle açılan davaya ilişkin hazırladığı raporla ilgili sorusu üzerine de Baykal, bu aşamada raportörün düşünceleriyle ilgili siyasi ya da hukuki bir tartışmayı sakıncalı bulduğunu kaydetti.
     Baykal, ''Anayasa Mahkemesi sürecine baştan itibaren saygı gösteriyoruz. Siyasilerin, Anayasa Mahkemesi çalışmalarıyla ilgili siyasi tartışma açmalarını doğru bulmuyoruz. Bu aşamada bana düşen görev, yargı sürecine ilişkin hiçbir şekilde siyasi ve hukuki tartışma zeminlerine katılmamaktır. Anayasa Mahkemesinin alacağı kararı toplumumuz ilgiyle bekliyor'' diye konuştu.


Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,025 µs