En Sıcak Konular

TÜRKİYE'DEN ÇİN'E 2 MİLYON DOLAR YARDIM

17 Mayıs 2008 11:39 tsi
TÜRKİYE'DEN ÇİN'E 2 MİLYON DOLAR YARDIM Türk hükümeti Çin'in Sichuan eyaletinde meydana gelen depremden zarar görenlere yardımda kullanılmak üzere 2 milyon ABD doları gönderdi. Dışişleri yetkilileri, paranın havale edildiğini belirtti.

ÇENGDU - Türk hükümeti Çin'in Sichuan eyaletinde meydana gelen depremden zarar görenlere yardımda kullanılmak üzere 2 milyon ABD doları gönderdi. Dışişleri yetkilileri, paranın havale edildiğini belirtti.
     Türk Kızılayı da depremden bir gün sonra yardım çalışmalarını ele almak üzere iki uzmanı Pekin?e göndermişti.
     Çin?in Sichuan eyaletinde deprem sonrası kurtarma çalışmaları ise sürüyor. Ölü sayısının 22 bin 69?u bulmasına rağmen, bu sayının artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Çinli yetkililer önceki gün yaptıkları açıklamada, ölü sayısının 50 bini bulabileceğini belirtmişti.
     Depremin merkez üssüne yakın Hanvang ve Şifan kasabalarında binaların çoğu yıkıldı. Yıkılmayanlar ise oturulamayacak durumda. Duvarlarda bir karış genişliğinde çatlaklar bulunuyor.
     Kurtarma çalışmaları esas olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından sürdürülüyor. Artçı sarsıntıların devam etmesi kurtarma çalışmalarında zorluklara yol açıyor.
     Halen enkaz altından ceset çıkarılıyor. Hanvang kasabasındaki Donfang jeneratör fabrikasının enkazını kaldırma çalışmaları Hong Kong ve Tayvan?dan gelen ekipler tarafından yürütülüyor. Hong Konglu bir deprem uzmanı, fabrikanın enkazından 300 ceset çıkardıklarını, 180 kişinin de kayıp olduğunu söyledi.

 ENKAZ ALTINDAKİ TURİST 5 GÜN SONRA KURTARILDI

BEİÇUAN - Çin'in Sichuan eyaletinde meydana gelen ve ülkede büyük yıkıma neden olan 7,9 büyüklüğündeki depremden yaklaşık 5 gün sonra, Alman bir turist enkazdan sağ olarak kurtarıldı.
     Çin resmi haber ajansı Şinhua, Wenchuan'daki bir enkazda 114 saat gömülü kalan Alman turistin, kurtarma görevlileri tarafından sağ kurtarıldığını bildirdi. Turistin kimliği ya da olayın ayrıntılarıyla ilgili bilgi verilmedi.
     Depremin yıkıma neden olduğu pek çok yerleşim bölgesinde, enkaz altında kalanlar için umutlar yavaş yavaş tükenirken, farklı yerlerden sevindirici kurtarma haberleri geliyor.
     Çin Devlet Televizyonu, çöken okulunun altında kalan 10 yaşındaki bir kız çocuğunun da depremden 100 saat sonra kurtarıldığını duyurdu. Televizyon, kurtarma ekiplerinin dün 163 kişiyi yıkıntılardan sağ olarak çıkardığını kaydetti.
     Enkaz altında yaralanmamış biçimde sıkışan bir kişinin, bedenin su ihtiyacı nedeniyle 1 hafta ya da en fazla 10 gün hayatta kalabileceği belirtiliyor.

DEPREM BÖLGESİNDE SEL TEHDİDİ

PEKİN - Çin'de 7,9 büyüklüğündeki depremin yıktığı Beichuan yakınlarındaki gölün oluşturduğu sel tehdidi sebebiyle binlerce kişi tahliye ediliyor.
     Beichuan'daki gölün su seviyesindeki tehlikeli yükselme nedeniyle halka duyuru yapıldığı ve insanların yüksek yerlere kaçmaya başladıkları bildirildi.

117 SAAT SONRA ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILDI

PEKİN-Çin'deki depremde enkaz altında kalan 52 yaşındaki bir adam, 117 saat sonra kurtarıldı.
     Resmi Şinhua haber ajansı, kurtarılan kişinin, Beichuan'daki bir bina enkazından çıkarıldığını kaydetti.
     Öte yandan hükümet sözcüsü Guo Weimin bugün düzenlediği basın toplantısında, belirlenen ölü sayısının 29 bin civarında olduğunu açıkladı. Hükümet yetkilileri, ölü sayısının 50 bini geçeceğinin tahmin edildiğini söylemişlerdi.
     Şinhua da ülkenin güneybatısındaki Deyang kentinde ölü sayısının 20 bine ulaşabileceğini bildirdi.
     Bu arada depremin yıktığı kentlerden Beichuan yakınlarındaki bir gölün taşma tehlikesi nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişinin tahliye edilmeye başlandığı bildirildi.
     Resmi haber ajansı Şinhua, Beichuan'daki gölün "her an taşabileceğini" duyurdu. Ajans, gölün su seviyesindeki tehlikeli yükselmenin nedeniyle ilgili bilgi vermedi. Bölgede, son günlerde yağış olmadığı bildiriliyor.



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,733 µs