En Sıcak Konular

BRYZA: AK PARTİ YANLISI VEYA KARŞITI DEĞİLİZ

16 Mayıs 2008 10:10 tsi
BRYZA: AK PARTİ YANLISI VEYA KARŞITI DEĞİLİZ ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya İşlerinden sorumlu Müsteşarı Matt Bryza, ABD'nin ''Ak Parti yanlısı veya Ak Parti karşıtı'' bir tutum almadığını söyledi.

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya İşlerinden sorumlu Müsteşarı Matt Bryza, Ak Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili ABD görüşünde ''gizli bir anlam, gizli bir mesaj'' bulunmadığını ve ülkenin siyasi geleceğini Türk seçmeninin belirlemesi gerektiğini belirterek, ABD'nin ''Ak Parti yanlısı veya Ak Parti karşıtı'' bir tutum almadığını söyledi.
     TÜSİAD'ın Washington'da düzenlediği ''21'inci Yüzyılda ABD-Türkiye İlişkilerinin Temelleri'' başlıklı konferansta, enerji konulu bir panele katılan Bryza'ya, ''Ak Parti'nin kapatılması durumunda enerji konularının nasıl etkileneceği'' sorusu yöneltildi. Bryza, ''biz, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Amerikan-Türk Konseyi toplantısındaki konuşmasında da söylediği gibi Türk seçmeninin Türkiye'nin siyasi geleceğini belirlemesini ve bunun Türkiye'nin laik değerleri ve demokrasiyle tam uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesini umuyoruz'' dedi.
     Matt Bryza, ''burada gizli bir mesaj yok. Ak Parti yanlısı veya Ak Parti karşıtı bir tutum almıyoruz'' diye konuştu. Bryza, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine bakılırsa, onların da benzer ifadeler kullandığını söyledi. Matt Bryza, enerji konusunda ise Avrupa'ya gitmesi öngörülen Azeri gazının Türkiye'den geçişiyle ilgili teknik anlaşmazlıklar konusunda Türkiye ile Azerbaycan arasında hızlı bir şekilde anlaşma olmasını umduğunu belirtti.
     Ak Parti'nin kapatılması durumunda, nasıl hissedecekleri sorusu üzerine Bryza, ''Bilmiyorum. Bu varsayıma dayalı bir soru. Bütün söyleyebileceğim geleceği seçmenlerin belirleyeceğidir. Demokrasi de bu demektir'' yanıtını verdi. Avrupa Birliği'nin, parti kapatma gerçekleşirse müzakereleri durdurmaya gidebileceği ve ABD'nin, müzakerelerin durdurulmasından endişeli olup olmadığı sorusu üzerine Bryza, ''Elbette endişeliyiz. Ancak bu bizim değil AB'nin kararı. Biz, Doğu Akdeniz'deki en derin stratejik çıkarlarımızdan birinin, Türkiye'nin Avrupa Atlantik ailesine tam entegrasyonunda olduğuna inanıyoruz. Bu da AB'ye tam üyelik demek. Bu çerçevede elbette endişeliyiz. Ancak, bu bizim kararımız değil'' dedi.

Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,557 µs