En Sıcak Konular

ŞİMŞEK: TÜRKİYE ORTA VADEDE TEK HANELİ ENFLASYONU YAKALAYACAK

16 Mayıs 2008 10:59 tsi
ŞİMŞEK: TÜRKİYE ORTA VADEDE TEK HANELİ ENFLASYONU YAKALAYACAK Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, orta vadede, kesinlikle düşük tek haneli enflasyonu yakalayacağını söyledi.

ANKARA - Mustafa Seven - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, orta vadede, kesinlikle düşük tek haneli enflasyonu yakalayacağını söyledi.
     Şimşek bu arada, IMF heyetini; Program Sonrası Nihai Değerlendirme için davet edeceklerini, daha sonraki aşamada, eğer hükümet olarak 'İhtiyati Stand-By' konusunda karar almaları durumunda, onun için IMF'yi ayrıca davet edeceklerini vurguladı.
     AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, dünyada gıda ve enerji fiyatlarındaki belirsizlik sürdüğü için, kısa vadede tahminlerde bulunmanın zor olduğunu, ancak gerçekleştirilen yapısal reformlar nedeniyle, enflasyonun orta vadede, kalıcı şekilde, 'düşük tek haneli' rakamlara gerileyeceğini belirtti.
     Türkiye'deki enflasyon artışının, para ve maliye politikasından değil, tamamıyla gıda ve enerji fiyatlarından artıştan kaynaklandığının altını çizen Şimşek, enflasyon konusunda şu tespitte bulundu:
     ''Şu ana kadar ekonomik büyüme, potansiyelimizin altında seyrediyor. Bu nedenle, ekonomideki talep baskısı zayıftır. Türkiye'de, iş gücü kapasitesi itibarıyla da bir baskı yoktur. Enflasyon tamamıyla, enerji ve gıda fiyatlarının baskısından oluşmaktadır, yani 'arz kaynaklı' bir enflasyon vardır.
     Geçen yıl, daha sıkılaştırılmış bir mali politika öngörmüştük, ancak küresel ekonomik şartlar hızla değişiyor ve uzun dönemde Türkiye'nin lehine olacak, yatırımlara yönelik adımlar atmaya karar verdik.
     Para ve maliye politikasında bir gevşeme yok, Faiz Dışı Fazla'da (FDF) geçen yıl ne ise bu yıl da aynı hedef var. Ayrıca biz FDF hedefi konusunu, IMF ile de görüştük, onlar da mali disiplinde herhangi bir gevşeme olmadığı görüşündeler.''
     Merkez Bankası konusuna da değinen Şimşek, Merkez Bankasının bağımsız bir karar verme yetkisine sahip olduğunu, ancak Merkez Bankası bağımsızlığının yanlış anlaşıldığını ifade etti.
     ''Ben Merkez Bankasının bağımsızlığı ve fiyat istikrarına gönülden inanmış bir insanım'' diyen Bakan Şimşek, "Merkez Bankasının bağımsız olması demek, para politikası kararları verilirken bağımsız hareket etmesidir, yani enstrüman bağımsızlığıdır. Merkez Bankasının ana görevi fiyat istikrarıdır, fiyat istikrarındaki en önemli araç ta faizdir" dedi.
     Merkez Bankasına, şuanda ekonomik büyüme görevi verilmediğini belirten Bakan Şimşek, Merkez Bankasının ana hedefinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı.
     Türkiye'nin kredi notuna ilişkin gelişmelere de değinen Bakan Şimşek, sosyal güvenlik gibi en hassas alanda bir reformun kabul edildiğini, enerji, istihdam gibi önemli reformların gerçekleştirildiğini, bu reformların etkisiyle, Türkiye'nin kredi notunun artacağını kaydetti.

Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,146 µs