En Sıcak Konular

DÜNYA ISINIYOR, HASTALIK TAŞIYAN BÖCEKLER YAYILIYOR

15 Mayıs 2008 10:57 tsi
DÜNYA ISINIYOR, HASTALIK TAŞIYAN BÖCEKLER YAYILIYOR Küresel ısınmanın, hayvan ve insan sağlığını tehdit eden birçok hastağı taşıyan böceklerin hayat alanlarını değiştirmesine sebep olduğu bildirildi.

BURSA - Zuhal Uzundere - Dünya genelinde her geçen gün etkisini daha fazla hissettiren küresel ısınmanın, hayvan ve insan sağlığını tehdit eden birçok hastalık etkenini taşıyan böceklerin yaşam alanlarını değiştirmesine ve genişletmesine neden olduğu bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, Türkiye'nin içinde bulunduğu iklim kuşağının, küresel ısınmadan oldukça fazla etkilendiğini söyledi.
Prof. Dr. Aydın, ''Birçok parazit, bulundukları ortama adapte olma özelliğine sahiptir. Ayrıca 18-26 derecelik çevre ısısı ve yüzde 60-80'lik nispi nemde en ideal gelişme ve çoğalma şansı bulurlar'' dedi.
Dünyada kan emme özelliğine sahip yaklaşık 14 bin sinek, bin 500 pire, 2 bin bit ve 850 kene türü bulunduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, ''Bunların birçoğu sadece kan emmekle kalmaz, aynı zamanda hayvanlara ve insanlara virüs, bakteri, protozoon ve riketsia enfeksiyonlarını taşırlar'' diye konuştu.
Son yıllarda ülkemizde görülen 'Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi' gibi hastalıklar, taşıyıcı kenelere bağlı olarak önce bir ilde görülmesine rağmen kısa sürede 20 ile yayılmıştır. Yakın bir gelecekte birçok vektör hastalık küresel ısınmanın sonucu subtropik kuşakta yaygın ve ciddi problemlere yol açacaktır.''
Aydın, Sağlık, Tarım ve Köyişleri bakanlıkları ile araştırma kurumlarının ilgili bölümlerinin gelecek yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak ciddi salgınlara karşı hazırlıklı olmak zorunda olduklarını söyledi.

Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,610 µs