En Sıcak Konular

ŞİMŞEK: ''TÜRKİYE'DE BORÇLANMA GEREĞİ YOK''

10 Mayıs 2008 23:15 tsi
ŞİMŞEK: ''TÜRKİYE'DE BORÇLANMA GEREĞİ YOK'' Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''İlk defa son bir kaç yıldır Türkiye'de borçlanma gereği yok. Tam aksine borçları o anlamda azaltmaya başlıyoruz'' dedi.

ELAZIĞ - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''İlk defa son bir kaç yıldır Türkiye'de borçlanma gereği yok. Tam aksine borçları o anlamda azaltmaya başlıyoruz'' dedi.
     Şimşek, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odasında ''Türkiye Ekonomisi Kazanımlar, Hedefler ve Orta Vadeli Görünüm'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de siyasi istikrarın korunması ve bir takım yapısal reform uygulamalarının devam etmesi halinde ülkenin uzun dönemli bir yükselen trendde bulunacağını ifade ederek, ''Türkiye uzun yıllar sonra evini düzene koymaya başladı. Yani ilk defa Türkiye bütçesinin iki ucunu bir araya getirmeye çalışıyor. Belki Osmanlı'dan bu yana çok ciddi bir çaba içerisinde'' dedi.
     Son 3 yıldır, geçen yıl da dahil; iki seçimden, bir kuraklıktan geçilmesine rağmen başında olduğu Hazine'nin borçlanma gereğinin ''0'' olduğunu, açığı özelleştirme ve diğer kaynaklardan kapattıklarını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:
     ''İlk defa son bir kaç yıldır Türkiye'de borçlanma gereği yok. Tam aksine borçları o anlamda azaltmaya başlıyoruz. Hazine'nin, tüm devlet kuruluşlarının üniversiteler de dahil olmak üzere kamu sektörünün toplam iç ve dış borcu yıllardır Türkiye'de yükseliyordu. Son 4 yıldır aşağı doğru inmeye başladı. Mutlak bazda borçlar inmeye başlamış. Türkiye hem net hem de brüt olarak gerçekten borcunu azaltmıştır. Eskiden herkes çalışıyor, kazancın yüzde 15'i faize gidiyordu. Şimdi yüzde 5,7'si gidiyor.''
     Şimşek, yönetimleri sırasında kamu finansman dengelerini oturttuklarını ve bankacılık sektöründe iyileştirmelerin yaşanmasını sağladıklarını söyledi.
     Daha önce bankaların dövizle borçlanıp, TL cinsinden fon alarak devlete borç verip kazanmaya çalıştıklarını anlatan Şimşek, ''Biz borçlanma ihtiyacını azaltınca bu defa daha fazla kredi vermeye yöneltik. 2002'de bilançolarının yüzde 23'ünü kredi verirken şimdi yüzde 50 oldu. Varlıkları arttı, krediler çok çok daha arttı. İlk defa uzun bir süredir bankalar asli görevlerine dönmeye, kredi vermeye başladılar. Geçmişe göre bu sektör çok daha sağlıklı'' dedi.
     Şimşek, dünyada çok büyük sıkıntılar, Türkiye'de de önemli bir belirsizlik olmasına rağmen bu olumsuzlukların yansımalarının kamu finansman dengesinin daha sağlam, bankacılık sisteminin daha sağlıklı hale getirilmesiyle sınırlı kaldığını kaydetti.
     Şimşek, enflasyonun son 30-40 yılın en düşük noktasında olduğunu, bu noktanın buna rağmen kendilerini memnun etmediğini söyledi.

Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,466 µs