En Sıcak Konular

BBP'DEN, ELEKTRİK ANONİM ŞİRKETİ KURULSUN TEKLİFİ

9 Mayıs 2008 12:09 tsi
 BBP'DEN, ELEKTRİK ANONİM ŞİRKETİ KURULSUN TEKLİFİ Yazıcıoğlu, ''Yabanların enerji dağıtımını kolaylıkla alabileceği piyasa yerine,öz kaynaklı herkesin içinde yer aldığı bir özelleştirme modeli geliştirebiliriz'' dedi.

ANKARA- BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ''Yabancı şirketlerin gelip enerji dağıtımını kolaylıkla alabileceği bir piyasa mekanizması yerine öz kaynaklı herkesin içinde yer aldığı bir özelleştirme modeli geliştirebiliriz'' dedi.

Yazıcıoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, TBMM Başkanlığına sundukları, Elektrik Üretim ve Dağıtım Anonim Şirketlerinin Öz Kaynaklı Geniş Tabanlı Özelleştirme Modeli Kanun Teklifi hakkında bilgi verdi.

Teklifin, elektrik üretim ve dağıtımda halkı içine alan, tüketici olan vatandaşın hem üretim hem de dağıtım alanında ortak olduğu bir özelleştirme modelini içerdiğini belirten Yazıcıoğlu, ''Yabancı şirketlerin gelip enerji dağıtımını kolaylıkla alabileceği bir piyasa mekanizması yerine öz kaynaklı herkesin içinde yer aldığı bir özelleştirme modeli geliştirebiliriz'' diye konuştu.

Yazıcıoğlu, teklifin, tekelleşmeye meydan vermeyecek şekilde düzenlediğini dile getirerek, teklifi, incelemeleri için Türk-İş ve Hak-İş sendikalarına verdiklerini bildirdi.

Yetki ve sorumluluğun dağıtıldığı yönetim organizasyonlarının ülke genelinde yaygın hale getirilerek çalışan ve halkın mutluluğuna katkıda bulunacak sosyal devlet uygulamasının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Yazıcıoğlu, sırf yabancı sermaye gelsin diye yabancıya satılan kuruluşların karlarının dışarıya transfer edildiğini savundu.

Muhsin Yazıcıoğlu, şöyle konuştu:

''Stratejik kuruluşların yabancılara veya yabancı ortaklı holdinglere satışıyla ülke her yönden risk altına girecektir. Ancak bu teklifle, halkın malı halka iade edilecektir. Yaklaşık 40 bin vatandaşımıza istihdam imkanı sağlanacaktır. Abone ortaklığı ile şirketlerimizde oto kontrol sağlanacaktır. Şirketlerimiz daha uzun ömürlü olacak, elektrikte kayıp kaçak azalacaktır.

İşletme hakkının yüzde 51'nin devri ile 15.2 milyar dolar, ileride yüzde 85'nin devri söz konusu olursa 25 milyar dolar Hazinenin kazancı olacaktır. Bu para 10 ay içerisinde devletimizin kasasına girecektir. Yıllara bölünmüş taksitlerle yabancılara satmak yerine, halkın malını bedeli karşılığı 10 ay içerisinde halka devretmek daha rantabl ve ülke menfaatine olacaktır. Aboneleri ve çalışanları gelire hissedar etmek suretiyle, iş verimliliği artırılacak ve denetim sağlanacaktır.''

Yazıcıoğlu, bir soru üzerine, teklifle, her ilde bir anonim şirket kurulacağını ve o ildeki abonelerin o şirketin ortağı olacağını söyledi.

Hisselerin belli bir sayının üzerine çıkması engellenerek, tekelleşmeye imkan tanınmayacağını ifade eden Yazıcıoğlu, şirketin yüzde 51'inin halka dağıtılacağını, geri kalanın ise kamunun olacağını kaydetti.



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,908 µs