En Sıcak Konular

BABACAN: TÜRKİYE'DE GÜÇ HALKA KAYDI

10 Mayıs 2008 10:19 tsi
BABACAN: TÜRKİYE'DE GÜÇ HALKA KAYDI Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ülkede son yıllarda meydana gelen hızlı dönüşümün bazı kaçınılmaz sonuçlar ortaya çıkardığını belirtti.

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ülkede son yıllarda meydana gelen hızlı dönüşümün bazı kaçınılmaz sonuçlar ortaya çıkardığını belirterek, "Türkiye'de yetkinin, gücün halka doğru kaydığı bir dönem yaşadık, hala da yaşıyoruz" dedi.
     Bunun demokratikleşmenin en doğal sonucu ve sağlıklı bir gelişme olduğuna işaret eden Babacan, "Artık böyle bir Türkiye'ye de herkesin alışması gerekiyor. Artık gerçek anlamda halkın egemenliğinin yaşandığı bir ülke haline geliyor Türkiye. Bu da reform sürecinin kaçınılmaz bir sonucu, artık herkes buna alışacak" diye konuştu.
     AA'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Babacan, "Türkiye'de artık fertler, bireyler tek tek daha güçlü hissediyor kendisini. İnsanlar, ülkenin geleceğiyle ilgili söz sahibi olduğunu, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili önemli kararlarda kendi oyunun, iradesinin etkili olduğunu düşünüyor" dedi.
     Babacan, AK Partinin kendisine kuşku ile bakan insanlara karşı mesajını iletmede eksikliği olup olmadığı sorusunu cevaplandırırken, Türkiye'de AK Partinin politikalarını, duruşunu, hükümetlerinin beş yıllık uygulamalarını anlayan, takdir eden, destekleyen çok geniş bir kitle bulunduğunu kaydederek, "Öte yandan da kuşkusuz, belki partimizin politikalarını benimsemeyen, partimizle ilgili farklı algılamaları olan kesimler de var Türkiye'de. Bu da gayet doğal, demokratik sistemde çok doğal" diye konuştu.
     "Hep bahsedilen bir gizli gündem konusu var" diyen Babacan, gizli gündemleri olmadığının en güzel kanıtının da bugüne dek söyledikleri ve yaptıkları olduğunu belirtti. Babacan "Bakın Kasım 2002 seçimlerine, Temmuz 2007 seçimlerine. Seçimlerden önce ne taahhüt etmişiz, seçim beyannamelerimizde ne açıklamışız, halkımıza neleri söz vermişiz ve neler yapmışız? Buna bakıldığı zaman, söz verdiklerimizle yaptıklarımız arasında büyük farklılıklar görmeyeceksiniz" diye konuştu.
     Babacan, AB müzakere süreci kapsamındaki reformlara ilişkin bir soru üzerine de, TBMM'nin gündeminde AB müktesebatıyla ilgili siyasi konulara ilişkin yasalar bulunduğunu belirterek, "Şu anda taslağı hazırlanmış yasaların 30 Hazirana kadar TBMM'de ele alınması, komisyonlarda görüşülmesi, Genel Kurulda görüşülmesi kuşkusuz önem taşıyor" dedi.
     Babacan, önlerindeki kısıtlı zaman düşünüldüğünde bu tasarıların tümünün TBMM tatile girmeden önce bitirilip bitirilemeyeceğinden çok emin olmadığını kaydederek, "Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, ilgili bakanlıklarımız pek çok konuda çalışmalarını ilerlettiler. Bakanlar Kurulunda imzaya açılan pek çok yasal düzenleme var. Meclise sevk edilmiş pek çok yasal düzenleme var, tasarı halinde tabii bunların hepsi" ifadesini kullandı.
     Babacan, ekonomiye ilişkin bir soruya karşılık da aldıkları tedbirler sonucu Türk ekonomisinin dünya ekonomisindeki türbülanstan sınırlı bir şekilde etkilendiğini belirterek, Türkiye'deki iç siyasi gelişmelerin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını söyledi.
     2002'den 2007'ye kadar beş yıldır uygulamış oldukları ekonomik programın Türk ekonomisini içeride ya da dışarıda olabilecek olumsuz gelişmelere karşı çok daha dayanıklı bir yapıya kavuşturduğunu, bütçe açığının artık eskiye göre çok azaldığını, kamu borçlarının çok düştüğünü, bankacılık sisteminin çok güçlendiğini, hazinenin ve merkez bankasının pozisyonunun çok daha sağlam olduğunu, bankaların tek tek bilançolarını risklerden korunaklı hale getirdiklerini belirten Babacan, "Zaten bu aldığımız tedbirler sonucudur ki böylesine büyük bir türbülanstan Türk ekonomisi nispeten sınırlı bir şekilde etkilenmiştir" diye konuştu.


Bu haber 427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,273 µs