En Sıcak Konular

UNAKITAN: ''ENFLASYON BU YIL İNMEZ AMA GELECEK YIL İNER''

9 Mayıs 2008 13:18 tsi
UNAKITAN: ''ENFLASYON BU YIL İNMEZ AMA GELECEK YIL İNER'' Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Bizim Merkez Bankası belki faiz yükseltmeyi düşünüyor ama faizi ister yükselt ister düşür, petrolün fiyatı düşmüyor" dedi.

İSTANBUL - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Bizim Merkez Bankası belki faiz yükseltmeyi düşünüyor ama faizi ister yükselt ister düşür, petrolün fiyatı düşmüyor" dedi.
     İstanbul Ticaret Odasının "2006 Yılı Başarılı Vergi Mükellefleri ve İhracatçıları" ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde son yıllarda kaydedilen gelişmelere değinen Unakıtan, ekonomide bu duruma gelinmesinden dolayı sevinmek gerektiğini söyledi.
     Unakıtan "Bizde bazı Maliye bakanları var. Gazetelerin köşelerinde yazıyor. (Türkiye'de maliye, mali disiplin gevşedi) diye. Tarihinde görülmemiş bütçelerle gidiyoruz. Yok öyle, daha önce yok, bütçe açıklarını yüzde 11-12'lerden yüzde 1-1,5'lara indirdik ve aldığımız tedbirlerle de böyle devam edecek" diye konuştu.
     Türkiye'nin yapısal reformlara, büyümeye devam edeceğini ancak, büyümenin eski yüzde 9-7'ler seviyesinde olmayacağını belirten Unakıtan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     ''Bu yıl büyüme ne olur? Yüzde 4,5 olur. Yüzde 4,5 büyüme ile (eyvah yavaşladı). Dünyaya bak hesabını ona göre yap. (Efendim enflasyonumuz eyvah inmeyecek). Evet arkadaş enflasyon inmeyecek. Bu yıl inmez ama gelecek yıl iner. Neden? Petrol 120 dolara çıkmış. Gel de indir bakayım göreyim. Bizim Merkez Bankası belki faiz yükseltmeyi düşünüyor ama faizi ister yükselt ister düşür, petrolün fiyatı düşmüyor. Ona etki etmiyor. Enflasyonun altındaki temel sebep bu. Gıda fiyatları artıyor. Bunun önüne geçemezsin. Bütün dünyada bu. Dünyadaki bu olgulardan Türkiye de etkilenecek."
    
     -''Enerji faturamız 40 milyar dolar''-
    
     Unakıtan, akaryakıt hammaddelerindeki 1 dolarlık artışın kendilerine 500 milyon dolara malolduğunu, dışarıya 500 milyon dolar daha fazla ödediklerini ifade ederek, "Cari açık... Bizim enerji faturamız 40 milyar dolara yaklaşıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı artıyor. Yüzde 67-68'lere dayandı. Bu güzel bir gelişme" diye konuştu.
     Meselelere yapısal olarak yaklaştıklarını "Kur arttı kur indi" gibi geçici yaklaşımla olmayacağını, Türkiye'nin iyi bir yolda bulunup bulunmadığına bakılması gerektiğini anlatan Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye'de petrol fiyatı 20 dolar iken benzin, ocaklarda yakacak tüp ve yağ bulamadıklarını anlattı.

Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,071 µs