En Sıcak Konular

STRAUSS-KAHN: TÜRK EKONOMİSİ İYİ VERİM GÖSTERMEYİ SÜRDÜRDÜ

9 Mayıs 2008 21:30 tsi
STRAUSS-KAHN: TÜRK EKONOMİSİ İYİ VERİM GÖSTERMEYİ SÜRDÜRDÜ IMF'nin Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Türk ekonomisinin karşılaştığı zorlayıcı dış ortama rağmen makul ölçüde iyi bir performans göstermeyi sürdürdüğünü belirtti.

WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu IMF'nin Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Türk ekonomisinin karşılaştığı zorlayıcı dış ortama rağmen makul ölçüde iyi bir performans göstermeyi sürdürdüğünü ve gelecek dönemde Türkiye'nin reform yolunda devam etme sınavıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.
     Dominique Strauss-Kahn, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun, Türkiye'nin Stand-By programının yedinci ve sonuncu gözden geçirme dönemini sonuçlandırarak 3,65 milyar dolarlık nihai kredi dilimini serbest bırakmasının ardından Türk ekonomisine ilişkin değerlendirme yayınladı.
     Strauss-Kahn, açıklamasında, ''Türk ekonomisi, zorlayıcı dış ortamla karşılaşmasına rağmen makul ölçüde iyi performans göstermeyi sürdürdü. Ekonomik faaliyet dayanıklılık gösterirken, doğrudan dış yatırımların girişi güçlü kaldı. Ancak arza ilişkin şoklar, enflasyonu yükseltti ve küresel kredi piyasalarındaki dalgalanma, Türkiye'nin dış finans risklerini yükseltti. Son zamanlardaki iç siyasi gelişmeler de yatırımcı hissiyatını etkiledi. Bu dış ve iç gelişmelere karşın, Türk finans piyasaları geçen yılki yüksek kazançlarının bir kısmını kaybetti'' dedi.
     Türk makamlarının ekonomik programı yeniden rayına oturtmak için önemli adımlar atarak bu sınavlara karşılık verdiğini anlatan Strauss-Kahn, ''sosyal güvenlik reformunun kabulü, kamu finansmanının uzun dönemde sürdürülebilmesine katkıda bulunacak önemli bir başarı. Vergi idaresini güçlendirecek ve enerji sektörünü reforme edecek yeni eylem kararları da memnuniyetle karşılandı.
     IMF Başkanı Strauss-Kahn, kısa dönemli makro ekonomik politikaların, büyümeyi destekleme arzusu ile enflasyonu ve cari açığı sınırlama ihtiyacını dikkatli bir şekilde dengelemesi gerektiğini bildirdi.
     Merkez Bankası'nın gıda ve enerji fiyatlarındaki dizi şok ve liranın zayıflaması karşısında enflasyon tahminlerini yukarı çektiğini ancak yüzde 4 olan orta vadeli enflasyon hedefini aynı bıraktığını hatırlatan Strauss-Kahn, Merkez Bankası'nın aynı zamanda politikalarını sıkılaştırma eğilimi benimsediğini kaydetti.
     Türk makamlarının yeni orta dönemli bir mali çerçeve planı açıkladığını ve bunun 2009'da yüzde 3 olarak öngörülen faiz dışı bütçe fazlasını 2012'de yüzde 2 buçuğa indirmeyi hedeflediğini anlatan IMF Başkanı, ''Bu hedeflere ulaşılması, vergi geliri toplanmasının ilerletilmesi ve cari harcamaların sınırlanmasında önemli bir disiplini gerektirecek'' dedi.
     Dominique Strauss-Kahn açıklamasının sonunda, Türkiye'nin, artık sonuna gelinen IMF desktekli programa bağlı kalarak kaydadeğer bir başarı sağladığını belirterek, ''geleceğe bakıldığında AB'nin gelir düzeylerine yaklaşmanın hızlandırılması amacıyla makro ekonomik istikrarı daha da perçinlemek ve potansiyel büyümeyi kalıcı şekilde yükseltmek için reform yoluna devam etme sınavıyla karşı karşıya'' diye konuştu.

Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,464 µs