En Sıcak Konular

''ADNAN HOCA''YA 3 YIL HAPİS CEZASI

9 Mayıs 2008 19:42 tsi
 ''ADNAN HOCA''YA 3 YIL HAPİS CEZASI Kamuoyunda ''Adnan Hoca'' olarak tanınan Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık, ''çıkar amaçlı örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan 3'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İSTANBUL - Kamuoyunda ''Adnan Hoca'' olarak tanınan Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık, ''çıkar amaçlı örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan 3'er yıl hapis cezasına çarptırılırken, 1 sanığın cezası ertelendi, 9 sanığın davası zaman aşımından düştü, 2 sanığın dosyası ise ayrıldı.
     İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Halil Hilmi Müftüoğlu, Hasan Basri Güner ve Tarkan Yavaş katıldı.
     Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu davanın 15 sanığı duruşmaya gelmedi.
     Duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Salih Öztürk, Halil Hilmi Müftüoğlu'nun avukatı Uğur Poyraz'ın, duruşma öncesi sunduğu dilekçede mahkeme heyetinde yer alan hakimleri ayrı ayrı reddettiğini bildirdiğini tutanağa yazdırdı.
     Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki davanın 11 Ocak 2000 tarihli iddianame ile açıldığını belirterek, sanık avukatlarına savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesine gerek olmadığını bildirdi.
     Söz alan avukat Ceyhun Gökdoğan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesi uyarınca savunma hakkının kısıtlanamayacağını belirterek, ''Mahkemeniz şu anda freni boşalmış kamyon gibi gitmektedir. Ancak nereye gittiğini bilmemektedir. Savunma hiçe sayılmaktadır. Avukatlık görevime engel olunmaktadır. İstifa ediyorum, bunun da müvekkilime bildirilmesini istiyorum'' diye konuştu.
     Sanık avukatları Arzu Gül, Fatih Doğan, Melih Demir ve Kerim Kalkan da istifa ettiklerini kaydederek, duruşma salonundan ayrıldı.
     Duruşmaya verilen aradan sonra, mahkeme heyeti, Cumhuriyet savcısının 1 Nisan 2008 tarihli duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklamasının ardından, sanıklara ve avukatlarına esas hakkındaki savunmalarının sorulduğunu hatırlattı.
     Bunu takip eden günlerde sanıklar ve avukatlarının çok sayıda reddi hakim talebinde bulunduğunu, bazı günlük gazetelere yargılamayla ilgili mahkemeyi baskı altına alacak ilanlar verdiğini belirten mahkeme heyeti, ret talebine gerekçe yaratmak için birden fazla manevi tazminat davası açıldığını ifade etti.
     Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Adnan Oktar'ı ''çıkar amaçlı örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan, lehine olan TCK'nın 220. maddesinin 1. maddesi uyarınca suçun işleniş biçimini de dikkate alarak 3 yıl hapis cezasına çarptırdı.
     Mahkeme heyeti, Fırat Develioğlu, Ferhat Terkoğlu, Uğur Örmen, Alev Ulaşoğlu ve Hatice Tijen Öztemir'e de aynı madde uyarınca 3'er yıl hapis cezası verdi.
     ''Adı geçen örgütün organize bir şekilde mahkemeyi baskı altında tutmak ve yargılamayı engellemek için görsel ve yazılı basına ilanlar verdiğini, mahkeme başkanı Salih Öztürk ve üye hakim Nuran Yalınbaş'a hakaret ve iftirada bulunduğunu'' belirten mahkeme heyeti, sanıkların fiilinden sonraki davranışları esas alınarak, TCK'nın 62. maddesinde öngörülen indirimin uygulanmasına yer olmadığına hükmetti.
     Ersin Alacadağ'ı da ''çıkar amaçlı suç örgütü adına faaliyette bulunmak'' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, bu cezanın ertelenmesini karara bağladı.
     Mahkeme heyeti, Halil Hilmi Müftüoğlu, Hasan Basri Güner, Ufuk Özturgut, Kartal İş, Turgut Aksu, Tarkan Yavaş, Korkut Yasa, Adnan Tınarlıoğlu ve Mustafa Kemal Gül hakkındaki davayı ise 8 yıllık zaman aşımı süresi dolduğundan düşürdü.
     Timur Ayan'ın, özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararının içeriğinde adı geçmesine rağmen kararda sanık olarak gösterilmediğini belirten mahkeme heyeti, ek görevsizlik kararıyla bu eksikliğin tamamlattırılmasına hükmetti.
     Emre Nil ve Meltem Arıkan'ın bulunamadıklarından bozma ilamına karşı diyecekleri sorulamadığını belirten mahkeme heyeti, sanıklar hakkında yakalama emri çıkarılmasına ve dosyalarının ayrılmasına karar verdi.
     Mahkeme heyeti, sanıklar Halil Hilmi Müftüoğlu, Hasan Basri Güner ve avukat Ceyhun Gökdoğan hakkında, duruşmadaki sözlerinden dolayı suç duyurusunda bulunulmasını da karar bağladı.

Bu haber 2,490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,432 µs