En Sıcak Konular

GÜL VE ERDOĞAN'A 1 MAYIS MEKTUBU

7 Mayıs 2008 11:18 tsi
GÜL VE ERDOĞAN'A 1 MAYIS MEKTUBU Uluslararası emek örgütleri, 1 Mayıs'ta İstanbul'da yaşanan olaylar nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup gönderdi.

ANKARA - Uluslararası emek örgütleri, 1 Mayıs'ta İstanbul'da yaşanan olaylar nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup gönderdi.
     Alınan bilgiye göre, DİSK ve KESK, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda yapılmak istenen kutlama nedeniyle yaşanan olaylarla ilgili üyesi oldukları uluslararası emek örgütlerini bilgilendirdi. Bu amaçla, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Avrupa Sendikal Konfederasyonu (ETUC) ve Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) bilgi notları ve açıklamalar gönderildi.
     Bunun üzerine, 155 ülkede 168 milyon üyesi bulunan ITUC'un, Genel Sekreter Guy Ryder imzasıyla Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektupta, yaşanan olaylara tepki gösterilerek, gösterilerde polisin aşırı güç kullanmasının ''esefle kınandığı'' belirtildi.
     Mektupta, ITUC üyesi 3 konfederasyonun Taksim Meydanı'nda yapmak istedikleri gösterinin yasakladığı ve sendikaların eylemlerini gerçekleştirdiği taktirde ''orantılı güç kullanılacağı söylenerek tehdit edildiği'' öne sürüldü.
     160 ülkeden 20 milyon üyesi bulunan Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) da 1 Mayıs'ta İstanbul'da yaşanan olaylarla ilgili Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a birer mektup gönderdi.
     Genel Sekreter Peter Waldoff imzasını taşıyan mektuplarda, yaşan olaylardan örnekler verilerek, ''Gerekçesiz ve orantısız olarak kullanılan bu gücün, vatandaşları durdurmak için denenmesi insan hakları açısından kesinlikle kabul edilemez. AB'ye girme amacında olan Türkiye, AB'nin öncelikli prensiplerini hala hiçe saymakta ve kötü yolları denemektedir. Eğer Türkiye, AB ile birleşmeyi istiyorsa, örgütlenme özgürlüğü ve barışçı toplantı hakları da dahil olmak üzere demokrasi ve insan hakları yükümlülüğüne uygun davranmak zorundadır'' denildi.
     Mektupta, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmak isteyenlere yönelik müdahaleler, ''temel insan haklarının ve sendikal hakların doğrudan ihlali'' olarak nitelendirilerek, Hükümetin, ILO'nun sendika özgürlüğü ve örgütlenme ve toplu pazarlık konulu sözleşmelerine uygun davranması talep edildi.
     Avrupa'daki 36 ülkeden yaklaşık 60 milyon üyesi bulunan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İstanbul'da 1 Mayıs'ta yaşanan olayları, sendikacıların gözaltına alınmasını ve yaralanmasını kınadı. Açıklamada, ''Hükümetin bir kez daha sosyal ve sendikal hakları içeren temel hakları korumak ve kabullenmek konusunda başarısız olduğu, Avrupa Komisyonu'na ve Hükümete sendikal haklara saygı gösterilmesi konusunda yapılan baskıların süreceği'' belirtildi.

Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,257 µs