En Sıcak Konular

YARGI REFORMU STRATEJİ TASLAĞINA TEPKİLER GELDİ

7 Mayıs 2008 18:02 tsi
YARGI REFORMU STRATEJİ TASLAĞINA TEPKİLER GELDİ Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, dünkü görüşmede AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e sunduğu Yargı Reformu Strateji Planı Taslağına tepkiler geldi.

ANKARA - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, dünkü görüşmede AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e sunduğu Yargı Reformu Strateji Planı Taslağına tepkiler geldi.
     Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, ''Bugünkü gazetelerden, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e hukuk reformu strateji planı taslağı sunduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Devletin kaderiyle ilgili böyle bir çalışmanın dar bir kadro ile hazırlanması ve tartışılması, giderilmesi olanaksız sorunlara yol açabilecektir'' denildi.
     TBB Yönetim Kurulunun açıklamasında, taslakta, yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı, verimliliği, yargı mensuplarının mesleki yeterliliği, ceza infaz sistemi gibi konularda yeni düzenlemeler bulunduğu ve bu konularda 4 yıl içinde 18 yasa çıkarılmasının hedeflendiğine yer verildiği ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
     ''Sistemin işleyişinde sorumlulukları olan kişilerin, Olli Rehn'in beklediği temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasını nasıl sağlayabilecekleri, savunmayı dışlayan bürokratik bir anlayışla adil yargılanma hakkına nasıl işlerlik kazandırabilecekleri merak edilmektedir.
     Yargıyı işlevinden uzaklaştırıp bürokratik bir mecraya sürükleyeceği endişesiyle planlanan yargı reformunun demokratik bir anlayış ve süreçte tartışılmasının sağlanmasını dilemekteyiz.''
     Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Eminağaoğlu da yaptığı açıklamada, Adalet Bakanı Şahin'in, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn'e ilettiği ''Yargı Reformu Stratejisi Taslağı''nda yer alan düzenlemelerin evrensel düzeyde kabul edilen ve aynı zamanda AB ilerleme raporlarında belirtilen konuları tamamıyla karşılamadığını savundu.
     Taslak metnin, ''reform paketi'' niteliği taşımaktan uzak olduğunu ileri süren Eminağaoğlu, taslağın, yargı bağımsızlığını ve yargıdaki sorunları çözecek içerikten yoksun olduğunu da belirtti.
     Taslak metnin, yargıçların tamamen memurlaştırılması amacını taşıdığını öne süren Eminağaoğlu, taslağın bu yönüyle Adalet Bakanlığına hakim olan anlayışı göstermesi yönünden de dikkat çekici olduğunu ileri sürdü.
     AB sürecinde son 6 yılda Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesiyle değişiklikle ilgili 5 kez metin değişikliği yapıldığını anımsatan Eminağaoğlu, her düzenlemenin reform olarak sunulduğunu ifade etti.


Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,713 µs