En Sıcak Konular

EKREN:''BÜYÜME HEDEFİNE TCMB İLE KARAR VERECEĞİZ''

7 Mayıs 2008 13:02 tsi
 EKREN:''BÜYÜME HEDEFİNE TCMB İLE KARAR VERECEĞİZ'' Nazım Ekren, büyüme hedefinde bir revizyona gidilip gidilmeyeceği konusunu değerlendirirken, 'revizyon ve güncelleştirme' birlikte yapılacağı için, buna Merkez Bankası ile birlikte karar vereceklerini söyledi.

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, büyüme hedefinde bir revizyona gidilip gidilmeyeceği konusunu değerlendirirken, 'revizyon ve güncelleştirme' birlikte yapılacağı için, buna Merkez Bankası ile birlikte karar vereceklerini söyledi.
     Ekren, büyüme konusunda ise ''Küresel ve ulusal verilere bakıldığında, (büyümede) yüzde 4,5'lik bir tahmin yapmak mümkün. Ancak bu rakamın; göstergeler değiştiğinde, konjonktür değiştiğinde revize edileceğini de unutmamak gerekir'' dedi.
     NTV-CNBC-e ortak yayınında katıldığı programda, soruları yanıtlayan Ekren, Merkez Bankasının enflasyon tahminini yukarı çektiğinin hatırlatılması üzerine, bankanın herhangi bir güncelleme yapmadan tahminlerini ifade ettiğini belirtti.
     Ekren, ''2009 ve daha sonraki dönemlerde bütçe hazırlanırken, bu konuda nasıl bir yaklaşım tarzı oluşturacağımızı, Merkez Bankası ile hükümetin oturup önümüzdeki döneme ilişkin perspektifi belirlemesi gerekir'' dedi.
     Enflasyondaki değişimin temel nedenlerine bakıldığında, enerji ve gıda fiyatlarının ortaya çıktığını kaydeden Ekren, bütün ülkelerde enflasyonun yukarı yönlü bir eğilim içine girdiğini vurguladı. Ekren, maliye politikasının enflasyonu düşürmeye yönelik yaklaşımı ve desteğinin çok açık olduğunu ifade etti.
     Bu arada faiz dışı fazlayı düşürmeyi makul hale getirecek en önemli projenin GAP olduğunu anlatan Ekren, ''O bölgenin en önemli sektörel özelliği; yenilenebilir enerji bakımından uygun ortamın oluşması, ikincisi organik tarımdır. Merkez Bankası da (enflasyon hedeflemesinde kısa vadede yükseliş olabilir orta vadede biz kendi perspektifimizi koruduk) ifadesini kullanıyor'' diye konuştu.
     Ekren, faiz artırımına gidilip gidilmeyeceği yolundaki soruya karşılık da şunları söyledi:
     ''Orta Vadeli Mali Çerçeveyi kesinlikle korumak düşüncesindeyiz. Türkiye'nin güvenli liman olmasını sağlayacak orta ve uzun vadeli perspektiften fedakarlık yapmayı düşünmüyoruz. Hükümetin aslında hem mali hem de para politikası olarak orta vadeyi ciddi şekilde koruduğunu ve bu konuda ısrarcı olduğunu söyleyebiliriz.''
     Bakan Ekren, Halkbank özelleştirmesine ilişkin soruyu yanıtlarken de özelleştirme ajandalarının çok net olduğunu, Halkbank'ın özelleştirilmesinde de açık taahhütleri bulunduğunu hatırlattı.
     Ekren, ''Yüzde 25 halka arzdan sonra geri kalan yüzde 75 için, bu yıl içinde, hem küresel koşullara hem de Türkiye ekonomisinin koşullarına bakıp, mutlaka bir şekilde özelleştirme sürecine devam edeceğiz'' dedi.
     Ekren, ATV-Sabah'ın satışında Çalık Grubuna verilen krediyle ilgili soru üzerine, Halkbank'ın özerk bir banka, halka açık, bağımsızlık oranı daha yüksek bir banka olduğunu, özelleştirme sürecinde bulunduğu için de dikkat ve ihtimam gösterilen bir konumda olduğunu söyledi. Ekren, ''Buradaki temel yaklaşımımız; banka yöneticilerimizin bankanın ve Türkiye ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun karar ve uygulamaları yaptığı ve bu şekilde devam ettiği düşüncesindeyiz'' diye konuştu.

Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,101 µs