En Sıcak Konular

''BAZI İLAÇ VE BİTKİLER GÜNEŞ ALERJİSİNİ TETİKLİYOR''

6 Mayıs 2008 20:56 tsi
''BAZI İLAÇ VE BİTKİLER GÜNEŞ ALERJİSİNİ TETİKLİYOR'' Bazı antibiyotikler, diabet ilaçları, maydonozgiller, turunçgiller, turpgiller ve gülgiller ve bazı çayır bitkileri ile temas sonrasında cildin açık havada UVA (ultraviyole A) ışınlarına maruz kalması, güneş alerjisini tetikliyor.

ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan - Bazı antibiyotikler, diabet ilaçları, maydonozgiller, turunçgiller, turpgiller ve gülgiller ve bazı çayır bitkileri ile temas sonrasında cildin açık havada UVA (ultraviyole A) ışınlarına maruz kalması, güneş alerjisini tetikliyor.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aynur Akyol, ozon tabakasının incelmesiyle birlikte UV ışınlarının güneşle temas eden cilt bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı, şişkinlik, yanma ve içi su dolu alerjik tepkiler yapabildiğini söyledi.
Hava sıcaklıklarının artması ve güneş ışınlarının daha dik gelmeye başlamasıyla birlikte, başta alerji olmak üzere güneş yanıkları ve akne problemleri gibi çeşitli cilt sorunlarının artabileceği uyarısında bulunan Akyol, alerjilerin geçici ve kalıcı türde olabileceğini kaydetti. Akyol, ''Güneşe çıkar çıkmaz ilk 6-24 saat içerisinde reaksiyonlarda geçici alerji, 24-48 saat sonrasında görülen reaksiyonlarda ise kalıcı alerji düşünülmelidir'' dedi.
Akyol, furokumarin (bazı bitkilerde bulunan ve temas edildiğinde güneş ışınlarının etkisi ile kızarma su dolu kabarcıkların oluşmasına neden olan bir madde) içeren bitkilerle temas edildikten sonra güneşe çıkılması halinde, geçici alerji görülebileceğini söyledi. Akyol, güneş alerjilerinin, ''çok kızarık cilt görünümü, su dolu kabarcıklar ve keskin sınırlı belirtiler'' şeklinde görüldüğünü, genellikle yüz, boyun, eller, kollar gibi açıkta kalan bölgelerin daha çok etkilendiğini kaydetti.

Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,955 µs