En Sıcak Konular

JOUYET: FRANSA'NIN SÜRECE ZARAR VERME NİYETİ YOK

6 Mayıs 2008 19:20 tsi
JOUYET: FRANSA'NIN SÜRECE ZARAR VERME NİYETİ YOK Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet, ülkesinin Türkiye'nin AB müzakere sürecine zarar verme gibi bir niyetinin kesinlikle olmadığını ve dönem başkanlığı sırasında ülkesinin yeni fasılların açılmasına son derece oluml

ANKARA - Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet, ülkesinin Türkiye'nin AB müzakere sürecine zarar verme gibi bir niyetinin kesinlikle olmadığını ve dönem başkanlığı sırasında ülkesinin yeni fasılların açılmasına son derece olumlu bakacağını söyledi.
     Babacan, Ankara'da bulunan Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi.
     Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Jean Pierre Jouyet Babacan'ın ekonomi bakanı olduğu sırada kendisinin de Hazineden Sorumlu Bakan olduğunu belirterek, "Sayın Babacan, tam bir reform adamıdır" dedi.
     Türkiye'nin üyelik müzakereleri konusunda Fransa ile Türkiye arasında görüş ayrılıkları olduğunu hatırlatan Jouyet, "Bunları açık açık birbirimize dile getirebilmemizde yarar var" dedi.
     Türkiye'nin AB müzakere sürecinde "gerekli kriterleri yerine getirmesinde son derece yarar olduğunu" söyleyen Jouyet, "Fransa dönem başkanlığı, bu konuda üzerine düşen görevi tümüyle yerine getirecektir" dedi.
     Jouyet, Akdeniz İçin Birlik konusunun da görüşmede ele alındığını, bu projenin bir Avrupa projesi olduğunu, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olmadığını vurguladı ve "Türkiye'nin bu projeye katılımı konusunda Türkiye'ye kurulmuş bir tuzak söz konusu değildir" dedi.
     Türkiye'nin bu projede yeri olduğunu, Türkiye'nin gerek AB gerekse Orta Doğu ile ilişkileri gereği bu projeye katkıda bulunmasının önemli olduğunu belirten Jouyet, Türkiye'yi 13 Temmuz'da Paris'te yapılacak Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesine katılmaya davet etti.
     Jouyet, bir gazetecinin "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu belirterek, bu durumda taraf olan bir ülkenin nasıl tarafsızlık politikası yürüteceğini" sorması üzerine, şunları söyledi:
     "Gayet iyi bir soru bu. Az önce de Fransa'nın tavrının ne olduğunu bildiğinizi söylemiştim. Aynı zamanda Avrupa Konseyinin geçtiğimiz Aralık ayında almış olduğu zirve sonuçları da var. Bu zirvede hem Fransa'nın bu konudaki tavrı kayda geçti, hem Türkiye ile yürütülmekte olan mevcut müzakere süreci kayda geçti."
     Fransa dönem başkanlığının her şeyden önce AB'nin dönem başkanlığı olacağını belirten Jouyet, "Belli bir an geldiğinde Fransa'nın ülke olarak tavırlarıyla AB dönem başkanının tavırlarını birbirinden ayırt etmesini bilmek gerek. Fransa bu dönemde AB'nin dönem başkanı olarak, Türkiye ile teknik olarak müzakerelere açılmaya hazır olan fasılların açılmasına en ufak bir engel koymayacaktır" dedi.

Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,654 µs