En Sıcak Konular

İKİ MÜZAKERE BAŞLIĞI AÇILACAK

6 Mayıs 2008 17:10 tsi
İKİ MÜZAKERE BAŞLIĞI AÇILACAK Türkiye-AB Troykası Dışişleri Bakanları Toplantısında, Türkiye-AB ilişkileri, Kıbrıs, Ege sorunları, Irak, Orta Doğu barış süreci, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ve 1 Mayıs gibi konuların ele alındığı öğrenildi.

ANKARA - Türkiye-AB Troykası Dışişleri Bakanları Toplantısında, Türkiye-AB ilişkileri, Kıbrıs, Ege sorunları, Irak, Orta Doğu barış süreci, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ve 1 Mayıs gibi konuların ele alındığı öğrenildi.
     Buna göre, Türkiye'nin AB müzakere süreci çerçevesinde şirketler hukuku ve fikri mülkiyet hakları konusunda iki müzakere başlığının 17 Haziran 2008'deki yapılacak AB katılım konferansında açılması öngörülüyor.
     Toplantıda, AB dönem başkanlığını Temmuz ayında Slovenya'dan devralacak Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet'nin de kendi dönem başkanlıkları sırasında Türkiye ile devam eden süreçte müzakere başlıklarının açılmaya devam edeceğini söylediği öğrenildi.
     1 Mayıs kutlamaları sırasında yaşananların da gündeme geldiği toplantıda Babacan, "Hükümet olarak özgürlükleri her alanda genişletmek istiyoruz, ancak özgürlükler aynı zamanda sorumlulukları da beraberinde getirir" dedi.
     Ülkede anayasa ve kanunlar varsa buna uymanın herkesin görevi olduğunu vurgulayan Babacan, "Özgürlükler kanunları hiçe saymak anlamına gelmiyor" dedi.
     Irak konusunda ise Babacan, Türkiye'nin istikrar, barış ve refah içinde yaşayan, toprak bütünlüğüne sahip ve terörden arındırılmış bir Irak görmek istediğini ifade etti. Babacan, terörden arınma sürecine bağlı olarak da Irak ile hem enerji, hem de iktisadi konularda işbirliğinin artacağını ifade etti.
     Babacan, Kerkük'te düzenlenmesi planlanan referandumu konusunda ise acele edilmemesinin iyi olacağını söyledi ve referandumun Irak'ta toplumsal uzlaşı sağlandıktan sonra düzenlenmesinin uygun olacağını belirtti.
     1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda ise Babacan'ın toplantıda "Geçmişe tarihçiler bakar, siyasetçiler geleceğe bakmalı" dediği öğrenildi. 1915 olayları konusunda Türkiye'nin ortak tarih komisyonu kurulması önerisinin masada olduğunu vurgulayan Babacan, Türkiye'nin siyasi diyaloğa açık olduğunu ve bunun muhataplara iletildiğini söyledi.
     AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ise ortak tarih komisyonu konusunun yeni bir fikir olduğu yolundaki düşüncesini dile getirdi.
     Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel de Slovenya ile İtalya arasında benzer bir tarih komisyonunun oluşturulduğunu ve tarihçilerin kendi aralarında anlaşabildiğini, dolayısıyla bunu Türkiye ve Ermenistan'ın da yapabileceğini söyledi. Rupel'in konuyla ilgili olarak, "İyi bir yönde gidiyorsunuz" dediği kaydedildi.

Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,213 µs