En Sıcak Konular

YAPAY DOKU ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BAŞARI

2 Mayıs 2008 22:54 tsi
YAPAY DOKU ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BAŞARI Hacettepe Üniversitesi (HÜ) araştırmacıları, yapay dokuların üretiminde kullanılan bir çeşit plastikler olan polimerlere nano yapılar ekleyerek doku mühendisliğinde önemli bir başarıya imza attılar.

ANKARA - Selma Kasap - Hacettepe Üniversitesi (HÜ) araştırmacıları, yapay dokuların üretiminde kullanılan bir çeşit plastikler olan polimerlere nano yapılar ekleyerek doku mühendisliğinde önemli bir başarıya imza attılar.
Bu gelişmeyle polimer yüzeylerde çoğaltılan dokuların, çoğaldığı yüzeylerden uzaklaştırılması sırasında sık karşılaşılan doku bozulmaları büyük ölçüde ortadan kalkıyor.
Araştırma sonuçları, doku mühendisliğinde dünyanın en ileri teknolojilerini kullanan Japon bilim çevrelerinin de dikkatini çekti. Geliştirilen sistemin öncelikle yapay korneaların elde edilmesi olmak üzere pek çok tıp uygulaması için yenilikler getirdiği kaydedildi.
HÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olgun Güven, polimerlerin doku mühendisliği ve biyomedikal alanında yaygın kullanıldığını belirterek, özellikle hücre tabakalarının üretiminde en ileri teknolojilerin Tokyo Medical College'da uygulandığını söyledi. Güven, şöyle konuştu:
"Japonya'daki çalışmalarda polimer yüzeylerde oluşturulan termal duyarlıklı ara yüzeyler gelişigüzel olarak sentezleniyor ve bu nedenle optimum koşullar, bir anlamda sınama-yanılma yoluyla belirleniyor. Biz nanoteknoloji ile arayüzeydeki polimerlerde kalınlığı nanometre boyutunda kontrollü bir tabaka elde ettik. Elde ettiğimiz tabakada bu hücreler büyüyor, gelişiyor ve ortamın sıcaklığının kontrolü ile blok halinde büyüdükleri yüzeyden ayrılmış oluyorlar. Böylece hücre tabakalarının bir bütün halinde alınıp vücuda yapılacak aktarımların önündeki engeller de aşılmış oluyor.''



Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,002 µs