En Sıcak Konular

TOPTAN: BASIN TOPLUMUN HEM SESİ, HEM DE YOL GÖSTERİCİSİDİR

30 Nisan 2008 12:00 tsi
TOPTAN: BASIN TOPLUMUN HEM SESİ, HEM DE YOL GÖSTERİCİSİDİR TBMM Başkanı Köksal Toptan, basının toplum adına üstlendiği önemli görevleri yerine getirebilmesinin vazgeçilmez koşulunun özgürlük ve tarafsızlık olduğunu belirtti...

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, basının toplum adına üstlendiği önemli görevleri yerine getirebilmesinin vazgeçilmez koşulunun özgürlük ve tarafsızlık olduğunu belirterek, ''Basını özgür olmayan bir ülkenin çağdaş kanatlarından biri kopuk demektir'' dedi.
     Toptan, Parlamento Muhabirleri Derneğinin (PMD) kuruluşunun 44. yıldönümü dolayısıyla TBMM Tören Salonunda düzenlenen ''Basın-Siyaset İlişkisi'' konulu panelinde açılışında yaptığı konuşmada, insanlığın ulaştığı en ideal yönetim biçimi olan demokrasinin; toplumların daha özgür ve mutlu bir hayat sürebilmesinin vazgeçilmez zemini olduğunu söyledi.
     Çağdaş demokrasinin, yönetenler ve yönetilenler ilişkisinin çok ötesinde yeni boyutlar kazanarak katılımcı, çoğulcu bir hayat biçimi haline dönüştüğünü kaydeden Toptan, düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı durumunda olan basının da demokrasinin vazgeçilmez kurumları arasında yer aldığına dikkati çekti.
     Toptan, demokratik toplumlarda basının görevinin, kamu yararını ilgilendiren konularda haber ve bilgi vermek, kamuoyu oluşturmak ve toplumu aydınlatmak olduğunu belirterek, şunları söyledi:
     ''Yani basın toplumun hem sesi, hem de yol göstericisidir. Nitekim Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'te basının önemini; 'Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte, hulasa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir' sözleriyle dile getirmiştir.
     Demokrasilerde; yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü güç olan basın, halk adına denetim ve kontrol görevini de yerine getirmektedir. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri başta olmak üzere toplumun farklı kesimlerinin görüş ve eleştirilerinin yönetime yansımasını sağlayan basın, böylece demokrasinin çok seslilik ilkesinin hayata geçirilmesine katkıda bulunmaktadır. Bu yönüyle basın, siyasetçi ile halk arasında köprü görevini yerine getirmekte, ülke sorunlarının en doğru şekilde çözümüne katkı sağlanmaktadır.''
     Siyaset kurumu ve özgür basının demokrasilerin olmazsa olmazları olduğunu vurgulayan Toptan, ''Bir ülkede siyaset ve basın ne kadar güçlüyse demokrasi de o kadar köklü ve güçlüdür'' diye konuştu.
     Siyasetsiz basın, basınsız siyasetin asla düşünülemeyeceğini kaydeden Toptan, ''Bu nedenle ülkemizin vazgeçilmez kurumları olan siyaset ve basın arasında karşılıklı saygıya dayalı sağlıklı bir iletişimin olması çok önemlidir'' dedi.

Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,001 µs