En Sıcak Konular

BAŞKENT DOĞALGAZ AŞ'NİN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE DAVA

30 Nisan 2008 10:42 tsi
BAŞKENT DOĞALGAZ AŞ'NİN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE DAVA Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO), Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin özelleştirme İhalesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

ANKARA - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO), Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin özelleştirme İhalesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.
     TMMOB MMO Başkanı Emin Koramaz, yazılı açıklamasında, davanın, doğal gaz dağıtımının kamu hizmeti olduğunu, ''bu hizmetin özelleştirmesinin özel hukuk sözleşmeleri ve mülkiyet devri yoluyla yapılamayacağı, doğalgaz fiyatlarında kentler arası uygulama farklılığı yaratılacağı ve ihale sürecindeki usulsüzlüklere dayanarak açıldığını'' kaydetti.
     ''EGO Genel Müdürlüğünün doğal gazla ilgili bölümlerinin ayrı bir şirkete dönüştürülerek, kısa süre içinde özelleştirilmesi ve özelleştirme gelirleri ile BOTAŞ'a olan EGO borçlarının faizleri silinerek, yalnızca anaparanın ödenmesi amacıyla özel bir değişiklik yapıldığını'' belirten Koramaz, ''Bu düzenleme uyarınca EGO'nun doğal gaz birimlerini kapsayarak kurulan Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ özelleştirme ihalesi, çok özel bir biçimde hukuk ve Anayasaya aykırılıklar eşliğinde yapılmıştır'' görüşünü dile getirdi.
     Koramaz, MMO'nun açtığı davanın gerekçelerini şöyle özetledi:
     ''Kamu hizmetinin özelleştirilmesi kamu yararına ve Anayasa'ya aykırıdır.
     İşletme hakkı yanında doğal gaz dağıtım şebekesinin mülkiyetinin de devredileceği özelleştirme, kamu yararına ve hukuka aykırıdır.
     Doğal gaz dağıtımının özel hukuk sözleşmeleriyle gördürülmesi mümkün değildir. Ankara doğal gazı en yüksek bedelle tüketen kentlerden biri olacaktır. İhaleden çok kısa bir süre önce Baymina Enerji'nin Başkent Doğalgaz AŞ'ye devri ve Kızılcahamam Dağıtım Bölgesi için EPDK'dan talepte bulunulması, ihaleye katılımları ve ihale bedelini etkiler niteliktedir. İhale usulü kamuoyunda kuşku yaratmıştır.''

Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,657 µs