En Sıcak Konular

OKAY: 301 İLE İLGİLİ TEKLİF AB'NİN SİYASİ İKTİDARA SİPARİŞİ

29 Nisan 2008 23:30 tsi
OKAY: 301 İLE İLGİLİ TEKLİF AB'NİN SİYASİ İKTİDARA SİPARİŞİ CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TCK'nın 301. maddesinde yapılacak değişiklikle ilgili olarak, ''AB'nin siyasi iktidara siparişi, göz boyamaktan başka işlevi yok'' dedi.

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TCK'nın 301. maddesinde yapılacak değişiklikle ilgili olarak, ''AB'nin siyasi iktidara siparişi, göz boyamaktan başka işlevi yok'' dedi.
     TBMM Genel Kurulunda, TCK'nın 301. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifinin tümü üzerinde görüşmeler devam ediyor.
     CHP Grubunun görüşlerini dile getiren Grup Başkanvekili Okay, ''301. madde değiştirilirse Türkiye demokratik ülke olacak, değiştirilmezse demokrasinin sonu gelecek'' havasının yaratıldığını söyledi.
     Okay, teklife, ''Samimiyetsiz ve ısmarlama olduğu, içeriği ve gerekçesinin özensizliği, AK Parti hakkında açılan kapatma davasından sonra TBMM'ye sunulduğu, siyasi iktidarın kafa karışıklığını yansıttığı, yeni karışıklıklara neden olacağı'' için karşı çıktıklarını bildirdi.
     Bu maddenin, siyasi istismar konusu haline getirildiğini ifade eden Okay, hükümetin, iç ve dış çevrelere bu maddeyi değiştireceğini deklare ettiğini, nabza göre şerbet verdiğini savundu.
     Teklifin Anayasa aykırı olduğunu ve belirsizlik içerdiğini öne süren Okay, teklifi, ''AB'nin siyasi iktidara siparişi'' diye değerlendirdi. Okay, ''Göz boyamaktan başka işlevi yok. Rasyonel hiçbir yenilik içermemekte. Teklif özensiz hazırlanmış ve pratikte hiçbir yenilik getirmemektedir. 301. madde çok perdeli bir oyun ve devam edecektir'' diye konuştu.
     MHP Grubu adına söz alan Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal, 301. maddenin ''Gazetecilere karşı işlenen cinayetlerin azmettiricisi; Türkiye'nin tarihiyle yüzleşmesinin önünde engel olduğu'' yönündeki sözlerin birer yalan ve iftira olduğunu belirterek, ''Bunlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesiyle sorunu olanların attığı iftiralardır'' dedi.
     AB'yi kuran ülkelerin kendi rejimlerini ve ortak değerlerini korumaya yönelik kanunlar bulunduğuna işaret eden Bal, ''Avrupa ülkelerinin geçmişine baktığımızda Türkiye'ye akıl verme hakları ve hadleri olmadığını görüyoruz. Bu Meclis, bu devleti, Türklük ve Cumhuriyet üzerine kurmuştur; biri millet diğeri devlet değeridir. Tarihiyle yüzleşecek olan biz değil, Avrupa ülkeleridir'' diye konuştu.
     AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, yeni Türk Ceza Kanununda, özgürlükçü bir yaklaşımın benimsendiğini belirterek, bu kanunun ilk maddesinde bile kişi hak ve özgürlüklerinin korunduğunu söyledi.
     301. maddenin değiştirilme gerekçesinin, uygulamadan kaynaklanan sorunlar olduğunu belirten Bozdağ, sivil toplum örgütlerinin de bu konuda talepleri olduğunu, bu taleplerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini bildirdi.
     Teklifle, Türklük yerine Türk Milleti, Cumhuriyeti yerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti ibarelerinin getirildiğine dikkati çeken Bozdağ, şöyle devam etti:
     ''Anayasada, Türk Milleti ibareleri yer alıyor. Yemin maddesinde de aynı şekilde 'Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerinde ant içerim' diyoruz. Anayasa Mahkemesinin içtihatları var. Yargıtayın verdiği kararlarda da Türklük'ten maksadın Türk Milleti olarak anlaşılıyor. Yapılan değişiklik, Anayasanın, yargının anladığı şeyi yazmaktır.
     TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, bütün rejimlerin, yapıların kızıl elmaları bulunduğunu, demokrasinin kızıl elmasının ise düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu söyledi.
     İyimaya, ''Aşırı ifade ve eleştiriyi sadece devlet değerleri bakımından değil, kişiler olarak da hakaret algılayan bir damar, bünyemiz var'' dedi.
     İyimaya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine, topluluk ülkelerinden 1999 ile 2006 yılında yapılan başvurulardan 205'inin ihlal kararıyla müeyyidelendiğini, bunun 125'nin Türkiye ile ilgili olduğuna dikkati çekti. İyimaya, ''Sorunumuz daha çok hakim kalitesi, yargı kalitesi, özgürlük ve demokrasiyi uygulamaya aktarma sorunu. Sorunları hukukla çözebilmenin kapasitesi yüzde 15-20'dir, daha fazla geçemezsiniz'' diye konuştu.


Bu haber 364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,282 µs