En Sıcak Konular

BAYKAL: TEHDİDE VE ŞANTAJA HİÇ KİMSE TENEZZÜL ETMESİN

29 Nisan 2008 17:55 tsi
BAYKAL: TEHDİDE VE ŞANTAJA HİÇ KİMSE TENEZZÜL ETMESİN CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kimsenin, tehdit ve şantaj yoluyla yargıyı etkilemeye teşebbüs etmemesi gerektiğini belirtti...

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kimsenin, tehdit ve şantaj yoluyla yargıyı etkilemeye teşebbüs etmemesi gerektiğini belirterek, ''Tehdit ve şantaj, yargıya işlemeye başlarsa, asıl o zaman Türkiye'ye felakete sürüklenir. Tehdide ve şantaja hiç kimse tenezzül etmesin'' dedi.
     Baykal, CHP TBMM Grup Toplantısında, son siyasi gelişmeleri değerlendirdi.
     AK Parti'nin yaptığı yanlışların yavaş yavaş toplumda tespit edilmeye başlandığını, ''Cumhurbaşkanı seçimde hata yaptık'' denildiğini, bunun doğru olduğunu ifade eden Baykal, cumhurbaşkanlığının bir partinin egemenlik alanı, güç gösterme alanı olmadığını; bütün toplumun sahiplenmeye devam edeceği, Anayasanın özünün güvencede olduğu duygusunun herkese aktarılabileceği bir bütünleşme noktası olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde tuzak kurmadıklarını, Türkiye için doğruları söylediklerini anlatan Baykal, ''Bugün Türkiye'de cumhurbaşkanlığı makamının sergilemesi gereken kucaklayıcı tavır, inandırıcı, saygın çaba maalesef görülmemektedir. Neler görüyoruz? İşte Katar olayları...'' diye konuştu.
     Baykal, yapılan anayasa değişikliğinin de yanlış olduğunu belirterek, ''Yeni bir mini anayasa değişikliği projesinin de yanlış olduğuna'' ilişkin sözlerin, AK Parti içinde yükselmeye başladığını ifade etti. Baykal, ''Doğrudur. Yeni bir mini paket de yanlıştır. Başbakan'ın da yavaş yavaş bu yanlışı kabul etme noktasına doğru gelmekte olduğunu görüyorum. Başbakan, bu konuda kafasını netleştirsin. Gerçekten yargı sürecini etkilemek için bir anayasa değişikliği fevkalade yanlıştır, sakıncalıdır, uygunsuzdur. Hiçbir konuyu çözmez'' dedi.
     Deniz Baykal, yargıyı, anayasa değişikliği ile engelleme çabalarının çok daha büyük sıkıntılara yol açacağını belirterek, şöyle konuştu:
     ''Yeni bir pazarlık anlayışı çıkmaya başladı. 'Acaba biz, şöyle yaparsak, böyle olur mu falan' gibi bir pazarlıkçı yaklaşım, kendisini maskeleyen bazı bakanlar tarafından kulaklara fısıldanmaya başlandı. Tehdit ve şantaj yoluyla kimse yargıyı etkilemeye teşebbüs etmesin. 'Yargı şöyle karar alırsa, böyle olur.' Bunların, hiçbir değeri yoktur. Tehdit ve şantaj, yargıya işlemeye başlarsa, asıl o zaman Türkiye'ye felakete sürüklenir. Tehdide ve şantaja hiç kimse tenezzül etmesin. Anayasa adına hiç kimse de pazarlık yapmaya kalkışmasın.''
     Baykal, ''Bazı bakanları değiştiriverelim'' denildiğini ifade ederek, ''Elinizi tutan mı var, değiştirin'' dedi.
     Kendileri için önemli olanın, ''Şu bakanın, bu bakanın değiştirilmesinden önce, bakanları tayin eden zihniyetin değiştirilmesi'' olduğunu söyleyen Baykal, şöyle konuştu:
     ''O bakan, tabi değişecek. Onun değiştirilmesi kaçınılmaz. Ama bunun değiştirilmesi sorunu çözmeye yetmez. Yıllarca niye taşıdın onu, orada. Nasıl devletin okullarında hala cihat çağrıları yapılır. Resmi öğretmenler tarafından resmi ders saatlerinde gösteriliyor. Nasıl oluyor bu? 'Ee, canım onu halledeceğim.' Bu aldatmacalarla bir yere varılmaz. Onu orada tutamazsın artık. Onu orada tutman mümkün değil. Onu oradan almanı da bir lütuf gibi, bir laiklik güvencesi gibi, bize sunman mümkün değildir.''
     Din ve demokrasi başta olmak üzere kutsal değerlerin istismar edildiğini anlatan Baykal, toplumun bu konularda duyarlılık geliştirmesi gerektiğini bildirdi.

"ATV VE SABAH'IN SATIŞIYLA İLGİLİ PİS KOKULAR GELİYOR"

 CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ATV ve Sabah'ın satışından ''pis kokular geldiğini'' ileri sürdü.
     Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, ATV ve Sabah'ın satışıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
     Sabah-ATV ihalesine 7 şirketin başvurduğunu, 6'sının döküldüğünü ifade eden Baykal, TMSF'nin, 50 milyar sermayeli şirkete, Sabah ve ATV'yi satmakta sakınca görmediğini öne sürdü. Baykal, firmanın, Sabah ve ATV'yi 1 milyar 100 milyon dolara aldığını belirterek, ''Para nerede? Hiçbir yabancı banka kredi vermiyor, hiçbir yerli özel banka kredi vermiyor. İki devlet bankası, siyasi telkin ve baskınlarla devreye sokuluyor ve 750 milyon dolarlık kredi alınıyor'' diye konuştu.
     ''Acaba bu bankalar, verdikleri kredi şartlarıyla dışarıdan kendileri kredi alabiliyorlar mı? 3 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeyle bir krediyi Vakıflar Bankası ve Halk Bankası alabiliyor mu, alabildi mi?'' diye soran Baykal, bankaların alamadıkları şartlarla kredi verdiklerini söyledi. Baykal, ''Bunun sonu nedir?'' diye sordu.
     Vatandaşın birinin aynı şartlarla 100 bin dolar kredi istediğini, teminat vereceğini de söylediğini anlatan Baykal, ancak kredinin verilemeyeceğinin ifade edildiğini söyledi. Deniz Baykal, ''Verdiğin para, kimin parası? Milletin, devletin parası. Kendi paran olsa verir misin? Ey o banka yönetim kurulu üyeleri, ey o banka genel müdürü, kendi paran olsa, verir misin bu krediyi?'' diye sordu.
     Kredinin şartlarının, 3 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeyle, libor+4.85 faiz olduğunu anlatan Baykal, teminatın da satılan mal (Sabah ve ATV) olduğunu kaydetti. Baykal, ''Satılan malın değerini 1.1 milyar dolar olarak kim söyledi? Alan söyledi. Şimdi 1.1 milyarı teminat olarak gösteriyor. Üstelik de tamamını da değil. Çünkü onun yüzde 25'i de satıldı. Şişirilmiş olan değerinin yüzde 75'i teminat olarak gösteriliyor. Böyle bir kredi uygulaması kabul edilebilir mi? Alınan mal, yeterli teminatsa niye satıyorsun o zaman?'' dedi.
     CHP Genel Başkanı Baykal, bir süre önce Türkiye'nin en önemli holdinginin kredi aldığını belirterek, ''Ona kredi verirken, alıcı şirketin teminatıyla yetindiler mi? Sen, Koç Holding'den teminat isteyeceksin ama başbakanın damadının başında bulunduğu bir yandaş holdinge 750 milyon doları akıtacaksın. Bugüne kadar bu bankalar 375 milyon dolar ya da daha fazla kredi verdiler mi?'' diye konuştu.



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,364 µs