En Sıcak Konular

''TÜRK DİLİNİN ÖNEMİ VE DİLİMİZDEKİ KİRLENME''

26 Nisan 2008 17:38 tsi
''TÜRK DİLİNİN ÖNEMİ VE DİLİMİZDEKİ KİRLENME'' Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, ''Şu anda Türk Dil Kurumunun sanal ortamındaki sözlüğünde 526 bin kelime var'' dedi.

ANKARA-Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, ''Şu anda Türk Dil Kurumunun sanal ortamındaki sözlüğünde 526 bin kelime var'' dedi. Akalın, Altındağ Belediyesince Yunus Emre Kültür Merkezinde düzenlenen ''Türk Dilinin Önemi ve Dilimizdeki Kirlenme'' konulu söyleşiye katıldı. Dilin Osmanlı'dan bu yana hep tartışılan bir konu olduğunu belirten Akalın, özellikle gazete yayınlamanın gündeme geldiği günlerde dil konusunun daha da tartışıldığını söyledi.

Atatürk tarafından TDK'nın 1932 yılında kurulduğunu ve Atatürk'ün dil kurultayı yapılmasını istediğini hatırlatan Akalın, dilin dönem dönem kazandığı önemi anlattı. TDK olarak bütün söz varlığını bir veri tabanında topladıklarını belirten Akalın, söz varlığının Türkçe sözlükte şu anda 115 bine çıktığını kaydetti. Oxford Sözlüğünde kişi, şehir, köy isimlerinin olduğunu belirten Akalın, ''Bizim Türkçe sözlükte sadece fiiller, sıfatlar var. Özel isimler yok. Bütün buna rağmen 115 bin söz varlığımız var. Uzay bilimleri, astronomi, matematik terimleri var Oxford sözlüğünde. Bizim sözlüğümüzde ancak yazı dilinde kullanılan kelimeler var. Bütün terimlerin oraya girmesi mümkün değildir'' diye konuştu.Akalın, Oxford sözlüğünde Türkçe 470 kelime olduğunu söyledi.

''Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'' hazırladıklarını anlatan Akalın, burada 231 bin 268 kelime olduğunu, bilim ve sanat terimlerinde 164 bin terim, 11 bin kişi adı bulunduğunu kaydetti. Akalın ''Bütün bunları hesapladık. Şu anda Türk Dil Kurumunun sanal ortamındaki sözlüğünde 526 bin kelime var'' dedi. Dilin kirlenmemesi adına da çalışmalar yaptıklarını anlatan Akalın, dilimize yabancı olan kelimelerden örnekler verdi.

Söyleşiye katılan şair Yavuz Bülent Bakiler de dilin zenginleştirilmesinde herkesin birbiriyle yarış içinde olması gerektiğini söyledi. Bakiler, kayıtsız şartsız Türkçe'nin bütün güzellikleriyle yaşatılmasının mecburi olduğunu ifade etti.



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,838 µs