En Sıcak Konular

ÇİÇEK: GEÇMİŞTE 1 MAYIS'LAR ÜZÜCÜ OLAYLARA SAHNE OLMUŞTUR

28 Nisan 2008 18:54 tsi
ÇİÇEK: GEÇMİŞTE 1 MAYIS'LAR ÜZÜCÜ OLAYLARA SAHNE OLMUŞTUR Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından,gazetecilere açıklamalarda bulundu...

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, geçmişte 1 Mayıs'ların üzücü olaylara sahne olduğunu belirterek, ''Biz, sendikalarımızın, onların yöneticilerinin bu konuda sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmelerini bekliyoruz. Vatandaşlarımızın beklentisi de budur'' dedi.
     Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, sendikaların 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak konusunda kararlı olduklarını hatırlatan bir gazetecinin ''Nasıl bir yaptırım düşünüyorsunuz? Ne gibi tedbirler, önlemler alacaksınız?'' şeklindeki sorusu üzerine, ilk defa Cumhuriyet tarihinde 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanmasını bu hükümetin kabul ettiğini belirtti.
     1 Mayıs gününün daha önceden ya başka türlü kutlandığını ya da bahar bayramı olarak değerlendirildiğini ifade eden Çiçek, Emek ve Dayanışma Günü olarak bu hükümetin bu güne özel bir anlam verdiğini kaydetti.
     Sendikaların ve diğer kuruluşların yasal yollardan bu kutlamaları yapabileceklerini anlatan Çiçek, bu konuda yasal ölçüler içerisinde her türlü kolaylığı göstereceklerini, sendikaların ve kuruluşların ilgili mülki makamlara müracaat ederek önceden belirlenen yerlerde bu toplantıların yapılacağını ve bunda hiç bir mahsur olmadığını söyledi.
     Çiçek, bu günlerin kutlanması esnasında bunun insanlar için bir endişe kaynağı olmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Geçmişte maalesef 1 Mayıs'lar üzücü olaylara sahne olmuştur. Sendika başkanlarının, işçilerimizin, bir kısım sebeplerle nasıl bir muameleyle karşı karşıya olduğunu o günleri yaşayanlar bilmektedir. Bir kısım işçilerimiz hayatlarını kaybetmişlerdir, provokasyonlar, üzücü olaylar olmuştur. Dolayısıyla bir bayram günü, emek günü maalesef bu tür üzücü olaylarla hatırlanmaktadır. Bundan hepimiz üzüntü duyuyoruz. Bu kutlamalar yapılırken, soğukkanlı bir değerlendirme yaptığımızda 'keşke böyle yapmasaydık yasalara uygun yapsaydık bu işi' dedirtecek olaylara imkan verilmemelidir. Biz, sendikalarımızın, onların yöneticilerinin bu konuda sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmelerini bekliyoruz. Vatandaşlarımızın beklentisi de budur.
     Nitekim zaman zaman bazı televizyon kanallarında vatandaşlara bu konu sorulduğunda bu endişelerini dile getirmektedirler. Dolayısıyla ister Ankara, ister İstanbul, ister başka vilayetlerde kim bu günü nasıl kutlayacaksa buna yeteri kadar imkan da var, mekan da var, meydan da var. Ama bunun dışında birtakım gelişmeler olursa en haklı olunan noktada haksız duruma düşmek doğru bir şey değil.''
     Türkiye'de bir kısım terör örgütlerinin bugünleri, bu toplantıları nasıl provoke ettiğinin bilindiğini söyleyen Çiçek, bunun da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
     Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu anımsatan Çiçek, hak talep ederken haksız duruma düşmemek gerektiğini söyledi.
     Bir gazetecinin, Adapazarı'nda DTP'nin düzenlediği etkinlik sırasında çıkan olaylarla ilgili yorumunun sorulması üzerine de Çiçek, ''Aynı çerçevede söylüyoruz. Bu ülkede meydana gelebilecek her türlü kanunsuz eylem, kanuna, hukuka aykırı her eylem hiç bir zaman bizim hükümetimiz tarafından tasvip edilemez. Anlayışla karşılanamaz. Hiç kimse de bunları böyle karşılamaz'' dedi.
     Toplantıda ele alınan iki kanun tasarısından birisinin Milli Eğitim Temel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı olduğunu belirten Çiçek, eğitimin her ülkenin en öncelikli konusu olarak yer aldığını ifade etti. Çiçek, hükümete geldiklerinden bu yana Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini öne çıkardıklarını, ayırdıkları kaynak itibariyle en önde bu bakanlığın bulunduğunu dil getirdi.
     Çiçek, toplantıda Türk Akreditasyon Kurumunun Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısının da ele alındığını belirtti.
     Cemil Çiçek, Türkiye'de yatırımın hızlandırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesinin hükümetin öncelikli konuları arasında bulunduğunu ifade etti. ''Türkiye'nin en öncelikli meselesi bir taraftan yatırımdır, onun tabii sonucu olarak istihdamdır. Bu nedenle de yatırım ortamının iyileştirilmesi hükümet olarak üzerinde önemle durduğumuz bir konudur'' diye devam eden Çiçek, bununla ilgili bir koordinasyon kurulunun bulunduğu, kurulun zaman zaman ilgili birimleri toplayarak 9 komite halinde yatırımcıların karşılaştığı sorunları çözebilmek için alınması gereken tedbirler üzerinde durduğunu kaydetti.
     Cemil Çiçek, toplantıda asayiş ve güvenlik konuları üzerinde de durduklarını, bu konuda İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bilgi verdiğini söyledi.
     Çiçek, ayrıca, Anayasa ve içtüzük gereği TBMM'nin, aksine karar bir alınmadığı takdirde 1 Temmuz'da tatile girdiğini ancak geçmişte özellikle AB ile müzakereler başlamadan önce kriterlerin yerine getirilmesi bakımından tatil aylarında da çalıştıklarını kaydetti. Çiçek, ''Prensip itibariyle eğer 1 Temmuz'da tatile girecekse öncelikli olarak hangi yasaların çıkarılması lazım, onunla ilgili bakanlıklarımızdan hangi tasarılar öncelik arz edecekse bununla ilgili görüşlerini bildirmelerini istedik. Bu konuyla ilgili de bir değerlendirme yaptık. Tabii bu, TBMM'de siyasi partilerimizle görüşülerek bir takvim ve gündeme bağlanmış olacaktır'' diye konuştu.


Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,115 µs