En Sıcak Konular

AB'YE FINDIK İHRACATININ ÖNÜ AÇILIYOR

28 Nisan 2008 10:48 tsi
AB'YE FINDIK İHRACATININ ÖNÜ AÇILIYOR Uluslararası gıda mevzuatında, fındık, badem ve antepfıstığında aflotoksin limiti yükseltildi.

ANKARA - Uluslararası gıda mevzuatında, fındık, badem ve antepfıstığında aflotoksin limiti yükseltildi.
     Aflotoksin limitlerinin yükseltilmesi, Türkiye'nin önemli ihraçlık tarım ürünü olun fındığın AB'ye ihracatını kolaylaştıracak. Artık, aflatoksin sorunu nedeniyle iade edilen fındık ürünü partisi azalacak.
     Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, gıda sanayine rehberlik etmek, tüketici sağlığını korumak, gıda konusunda standartları belirleyerek uluslararası yeknesaklığı sağlamak, ticareti kolaylaştırmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bünyesinde 1963 yılında kurulan Kodeks Alimentarius Komisyonu (CAC), fındık, badem ve antepfıstığında maksimum aflatoksin limitlerine ilişkin 2004 yılında başlattığı çalışmaları sonuçlandırdı.
     CAC'ın Gıda Maddelerinde Bulaşanlar Kodeks Komitesi'nin Nisan ayı başında Lahey-Hollanda'da yapılan toplantısında, fındık, badem ve antepfıstığı ile bunların işlenmesi ile üretilen ürünlerde aflatoksin limitleri kesinleştirildi. İşlenmemiş fındık, antepfıstığı ve bademde aflatoksin limiti 15 ppb (mikrogram/kg veya milyarda bir kg), işlenmiş ürünlerde ise 10 ppb olarak belirlendi.
     Bu durumda, AB'ye ihrac edilen fındık ve fındık ürünlerinde, limitlerin üzerinde olduğu gerekçesiyle iade edilen ürün partisi sayısı azalacak. Türkiye, fındık ihracatının çok büyük bölümünü AB'ye yapıyor. AB'nin düşük limit uygulaması nedeniyle, ihrac edilen ürünlerde aflatoksin limitlerini tutturmak sorun oluyor.
     CAC'ın komitede kabul edilen limitleri onaylamasından sonra bütün ülkeler, ulusal mevzuatlarında bu oranları uygulayacak. CAC'a, Türkiye ile birlikte 176 ülke, AB ve 40'tan fazla uluslararası sivil toplum örgütü üye bulunuyor.
     Numune miktarında ve analiz sayısında yapılan değişiklik ile hem ekonomik olarak hem de ürün değerlendirmesinde avantaj sağlanmış oldu.


Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,889 µs