En Sıcak Konular

Yavuz Bülent Bakiler
Konuk Yazar-Türkiye
Yavuz Bülent Bakiler
5 Temmuz 2010

Arap orduları neden başarılı olamıyorlar?



Bu sütunda, bir süre önce yine yazmıştım: Arap Müslümanlığı İslâmın, daha çok itikat ve ibadet temellerine dayanıyor. Araplar, ilimde, irfanda, teknikte... Kur’an’ın emrettiklerini dikkate almadıkları için, hem gerilerde kalıyorlar, hem de savaşlarda büyük yenilgilere uğruyorlar. 100 milyonluk Arap dünyasının, 3.5 milyon nüfuslu İsrail devleti karşısında darmadağın olmasının asıl sebebi, Kur’an’ın büyük aydınlığından kopmalarındandır. İslâmiyeti, sadece bir itikat ve ibadet dini sanmalarındandır. “İki günü birbirine eşit olan Müslüman ziyandadır. Bugününüz dününüzden, yarınınız bugününüzden önde olmalıdır.” “Alimin yüzüne bakmak bile ibadettir” veya “İlim, kadın-erkek her Müslümana farz kılınmıştır!“ diyen bir Peygamberin ümmeti, ilimden ve irfandan uzak kalırsa, netice başka türlü olamaz.
22 Arap devleti arasında neden birlik-beraberlik yok? Arap ve Müslüman Mısır devleti, Gazze’ye yardım malzemesi götüren vasıtaların geçişine neden izin vermiyor? Ve İsrail’in Gazze işgaline karşı Türkiye’den yükselen öfke, 21 Arap devletinde neden görülmüyor? Arap kardeşlerimiz, Gazze Müslümanları, ilimde, irfanda teknikte gereken hamleleri yapmazlarsa, hep hüsranla karşılaşacaklardır. “Düşmana, düşmanın silahlarıyla karşı koymayanlar“ yakan, yıkan, öldüren... İsrail füzeleri karşısında, bir defa değil bin defa bile “Allahü ekber!“ diye haykırsalar zafer kazanamayacaklardır.
Elimde merhum Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre’nin 1988 yılında yayımlanan bir araştırması var. Oradan öğreniyoruz ki Amerika’da bir yılda 204.632 ilmi araştırma yapılmış. Aynı şekilde İngiltere’de 1988 yılı içinde; 42.338, federal Almanya’da 26.186, Sovyetler Birliğinde 25.313, Japonya’da 32.637, Fransa’da 32.468 ilmi araştırma yapıldığı halde; Türkiye’de 368, İran’da 197, Irak’ta 184, Libya’da 88 ve Suriye’de 21 ilmi araştırma olmuş. Bu rakamlar, Türkiye’nin ve bütün Arap dünyasının, Batının, neden gerisinde kaldığını göstermiyor mu?
Emekli Kurmay Albay Sayın Osman Nuri Ararat, lütfederek bana ciddi bir tesbit göndermiş. Kurmay Albay Ararat, Arap dünyasının mağlubiyeti üzerine yazdıklarıma aynen katıldığını belirtiyor.
Sayın Ararat, şu anda, Orta Doğu’daki Amerikan askerlerine öğretmenlik yapan -ABD ordusundan emekli- Alb. Norville de Atkine isimli bir subayın tesbitlerini gözümüzün önüne koyuyor. Norville 30 yıldan beri Orta Doğu üzerinde çalışan bir emekli Alb. olarak şöyle demektedir: “Arap savaşlarındaki başarısızlık, ekonomik, teknik ve ideolojik olabilir. Ancak, daha önemlisi, Arapların kültür özelliklerinden ve sosyal yapılarından kaynaklanmaktadır. Araplar, aşırı merkeziyetçidirler. Esneklikten yoksundurlar. Bilgiyi yaymaktan uzaktırlar. Alt rütbedeki subayların liderlik vasıfları önlenmektedir. Subaylar, öğrendiklerini kendilerinde tutarlar. Başkalarına öğretmezler. Ezberci bir eğitim sistemine kilitlidirler. Liderlik vasıfları yoktur. Belirli kalıpların dışına çıkamazlar. Astsubay yetiştirmekte başarılı değillerdir. Askerler, askerlik hizmetinden nefret ederler. Ve subaylarına karşı kin beslerler. Mesela Mısır’da, çölde yapılan bir tatbikat sonunda subaylar kendi arabalarına binip şehre dönerlerken, askerler, çölde yalnız başlarına bırakılıyorlar...”
Alb. Atkine’yi okurken, Hz. Ömer’le kölesinin bir deveye sırayla binerek yol aldıklarını hatırladım. Nerede Hz. Ömer, nerede askerini çölde çaresiz bırakıp arabasıyla Kahire’ye dönen yeni Mısır kumandanları?
 

Bu yazı 1,181 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Mart 2013 Allaha ısmarladık
    • 10 Mart 2013 Anıtkabir'de Kral Abdullah'ın gözyaşı
    • 4 Mart 2013 Hocalı'da Ermeni ve Rus vahşeti
    • 25 Şubat 2013 Ah Enver Ağabey!
    • 24 Şubat 2013 Sinoplu gençleri kim tahrik etti?
    • 18 Şubat 2013 Kemalizmin millet anlayışında dinin yeri yoktur
    • 4 Şubat 2013 Türk Olmak Şereftir
    • 21 Ocak 2013 Nazım Hikmet'e niçin saygı duyayım? -ll-
    • 14 Ocak 2013 A. Menderes'e tekme tokat dayak, Apo'ya renkli televizyon
    • 13 Ocak 2013 Terör biter mi dersiniz?
    • 31 Aralık 2012 Soner Yalçına Açık Mektup
    • 25 Kasım 2012 Turan Yazgan Hoca da...
    • 23 Ekim 2012 Fazıl Say cayırtısı
    • 21 Ekim 2012 MHP Devlet Bahçeli'yle büyümüyor, büyümeyecek!
    • 8 Ekim 2012 Atsız Şaman mıydı?
    • 1 Ekim 2012 Balyoz davasının hakimi ben olsaydım...
    • 9 Haziran 2012 Abdurrahim Karakoç (1932-2012)
    • 9 Nisan 2012 Ordumuzu siyasete bulaştırmamak
    • 1 Nisan 2012 Türk Ocakları 100 yaşında
    • 5 Mart 2012 Hocalı mitinginde bir yanlışımız

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,508 µs