En Sıcak Konular

Sabahattin Talu

Düşünü-Yorum
Sabahattin Talu
14 Temmuz 2010

Biraz da Tersten Düşünme Zamanı



 Bazı düşünceler, ya fikir sahibi olunmadığı için dillendirilmez ya da tepki çekebileceği riski için. Ertuğrul Özkök bu riski aldı ve birçok insanın düşündüğü halde dillendiremediği, çekindiği “Ayrılığı düşünme” mealindeki bir nevi açılım bağlamındaki tartışmayı başlatmış oldu.

Ne dedi Özkök; “Türkler ve Kürtler ayrılığı konuşmalı”. Gecikmiş ve tam anlamıyla gerçek bir açılım bu söylem. Çünkü bazı insanları şöyle bir titretti.

BDP’li Hasip Kaplan, Özkök ile ilgili eleştirisine, “Türkiye Türklerindir” yazan bir gazetenin Genel Yayın Yönetmeni diye başlıyor, “Ne beklenebilir ki, doğal değil mi?” anlamında.

“Türkiye Türklerindir” sözüne Kaplan ve arkadaşlarının bozuldukları ve karşı geldikleri biliniyor. Bunun sebebi ise; Türkiye’nin Doğu ve G.Doğu’sunun kendilerince “Kürt Coğrafyası” yani “Kuzey Kürdistan” olarak algılanmasından/adlandırılmasından kaynaklanıyor.

Çünkü onlar, Doğu ve G.Doğu’ya “Kuzey Kürdistan” dedikleri gibi, Kuzey Irak’a “Güney Kürdistan”, Suriye bölgesine “G.Batı Kürdistan” ve İran bölümüne de “Doğu Kürdistan” diyorlar.

Hiç kıvırmaya gerek yok; “Bu coğrafyanın (Doğu-G.Doğu) adını (Kürdistan) bir gün Türkiye’deki herkes tanıyacak, kabul edecek” denmedi mi? “TC, Kürdistan’dan Defol” pankartı açılmadı mı?

Bundan 3-5 ay önce, eski DTP’li Aysel Tuğluk, ki en ılımlılarından bilinir, “ayrılırız ha” anlamında “İstediğimiz çözüm olmazsa, Kürt halkı da ayrılığı düşünür” demişti. Hasip Kaplan bu açıklamaya tepki vermiş midir bilemeyiz, ancak vermediyse biraz düşünmek gerekir. Çünkü buna göre, H.Kaplan inisiyatif Kürtlerde olduğunda (Kürtler ayrılmak isterse) sessiz kalabiliyor, hatta belki de destekliyor, biraz Türklere geçtiğinde ise (Türkler isterse) rahatsız oluyor, tepki veriyor anlamı çıkıyor.

Bugüne kadar onursuz ve tutsak yaşadığını söyleyen, “Biz, onurlu, eşit ve özgür bir yurttaş olarak birlikte yaşamak istiyoruz” diye devam eden ve “Türkler ile Kürtlerin ayrılığını tartışmak kimsenin haddine değildir” diye sözlerini bitiren H.Kaplan ve onun gibi düşünenler eğer gerçekten samimilerse şu tek ve can alıcı son soruya cevap vermek durumundadırlar.

“Bölünmeyi tartışmak kimsenin haddine değildir” tamam da, Apo’nun Türkiye’yi bölme konusundaki itirafına, bırakın tartışmayı, idealine, niyetine ne demeli!!!

Taş atan (son dönemde Molotof ve havai fişek atıyorlar) çocukların, yaşasın başkan Apo anlamına gelen “Biji Serok Apo” dediği, sizlerin de “Sayın Öcalan, Sayın Başkan, Önderlik” dediğiniz, bugüne kadar ne dediyse emir olarak telakki ettiğiniz, bir kez, sadece bir kez olsun, bırakın karşı çıkmayı, katılmadığınızı dahi ifade edemediğiniz Sayın Apo’nuzun, yakalandıktan çok sonra, güya biraz itiraf ve daha çok lütuf babındaki “Eskiden bölmek istiyordum. Ama şimdi bundan vazgeçtim” açıklamasına ne diyorsunuz!!!

1985’ten 2008’e kadar Türkiye’yi bölmeye çalıştığını açıkça söyleyen birine eğer halâ Sayın Öcalan diyebiliyorsanız, bu durumda, ya siz de onun, Önderiniz gibi bu ülkenin bölünmesi için yıllarca mücadele ettiniz ve bugün riyakârlık yapıyorsunuz, ya da Apo’nun 23 yıllık gerçek hevesini, niyetini bugüne kadar hiç bilemeyecek, biraz olsun ucundan da olsa anlamayacak kadar, çok ama çok saftınız!

Tamam, riyakâr değildiniz, ama acayip, çok acayip saftınız, kabul ettik.

Hadi o zaman gelin, bu kez biraz yürekli ve biraz da samimi olun da, kimsenin haddi değil ya, hani siz böyle dediniz ya, “Sayın Öcalan”ınızın Türkiye’yi bölme konusunda hiç olmazsa 1985-2008 yılları arasındaki hevesine ilişkin olarak haddi olmadığını söyleyiverin, yarım ağızla da olsa onu şöyle bir eleştiriverin, biraz tepki gösteriverin!!!

Efendim?

Orda kimse var mı?

Öcalan ve müritleri Tuğluk, Ayna, Baydemir, Zana gibiler yıllardır derlerken destek, Özkök gibiler biraz der gibi yapınca ise tepki, hem de titreyerek…



Bu yazı 1,236 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 6 Şubat 2012 Demokrasi Getirmek!
    • 13 Ocak 2012 Sıra SURİYE’de mİ?
    • 29 Aralık 2011 Düşmanımın Düşmanı Dostumdur
    • 22 Aralık 2011 Canlı Kalkan
    • 8 Aralık 2011 ROJ TV, Gören Gözlere Kel'i Gösteriyor
    • 2 Aralık 2011 Kürt Sorunu’nun Çözümüne İlişkin Beyin Jimnastiği
    • 24 Kasım 2011 KCK Ve Asrın Hukuk Bürosu
    • 17 Kasım 2011 Çözüm mü Dediniz!
    • 11 Kasım 2011 Ne Çare (N.Ç.)
    • 28 Ekim 2011 Sen Olma Haslanım Cemal
    • 27 Ekim 2011 PKK Terörü ve Van Depremi
    • 21 Ekim 2011 Hırsızlık Şebekesi
    • 14 Ekim 2011 Kürtçülere Sorulması Gereken Sorular
    • 7 Ekim 2011 Artık Şuna Net Olarak İnanıyorum
    • 4 Ekim 2011 Barışı Kim İstemez?
    • 23 Eylül 2011 BİR MAÇ NASIL KAZANILIR?
    • 14 Eylül 2011 Analar Ağlamasın da!
    • 8 Eylül 2011 Artık Bir Karar Verin!
    • 26 Ağustos 2011 Cılız Da Olsa İlk Kez Farklı Bir Ses
    • 25 Ağustos 2011 Batman’dan Bodrum’a Özerklik

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,089 µs