En Sıcak Konular

Yusuf Turan Günaydın

Kağıt Gemi
Yusuf Turan Günaydın
4 Ocak 2009

Bilgisayarlı Matbaacılık Öncesi Taşrada Basılmış Kitaplar III



ŞİİR – BURSA (ANTOLOJİ)

Taşrada basılmış bir diğer antoloji de bir Bursa şiirleri antolojisi olan Şiir – Bursa adlı derlemedir. Kitap Yaşar Faruk İnal tarafından hazırlanmış ve Elif dergisi yayını olarak Eylül 1962 tarihinde Bursa / İnegöl Yıldız Matbaasında basılmıştır. Kitabın jeneriğinde Bursa Festivali dolayısıyla basıldığı da kayıtlıdır.

Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi’nde yer alan biyografisine göre Yaşar Faruk İnal 24 Nisan 1934’te Bursa/İnegöl’de doğmuş ve 1961-1964 yılları arasında İnegöl’de Elif dergisini 43 sayı çıkarmıştır. Şimdi Kırklareli’nde yaşamaktadır. Hisar dergisi şairleri arasında yer almış bir şairdir. Çiganka (1961); Nuran Öğretmen (1977); Masal Bahçesi (1977); Kasabam (1992), Tahta Kuşlar (1993); Mostar Köprüsü (1995); Türkün Yaşam Atlası (1998) adlı şiir kitapları vardır.*

Bursa’nın “Yeşil Bursa” nitelemesine gönderme yapmak amacıyla olsa gerek kitap kapağında tamamen yeşilin tonları ve iç baskısında yine yeşil mürekkep kullanılmıştır. Özgün bir çalışma olan dış kapağı Cihan Sönmez tarafından hazırlanmıştır. Dış özelliklerinden rahatlıkla anlıyoruz ki kitap entertip dizgi usûlüyle dizilip basılmıştır. 60’lı yıllarda entertip dizgi bir taşra matbaası için oldukça ileri bir aşama sayılmalıdır.

Antoloji, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ünlü “Bursa’da Zaman” şiiriyle başlıyor. Peşinden Arif Hikmet Par, Nevzat Nami Aygüven, Behçet Kemal Çağlar, İbrahim Minnetoğlu, Ömer Bedrettin Uşaklı, Sabri Kuru, Selâhattin Batu, İlhan Geçer, Selâmi Üney, Mehrizat Poyraz ve Yaşar Faruk İnal’ın birer şiiri yer alıyor.

24 sayfalık bu küçük toplamın cilt özelliklerine baktığımızda taşrada basılan birçok kitap gibi dört sayfadan müteşekkil formalara basıldığını görüyoruz. Bu ise en az sayfalı formadır, hatta forma bile sayılamaz. Ne var ki, taşra matbaalarının o zamanki imkânları ancak bu kadarına elvermektedir. Şiir – Bursa kalın gramajlı birinci hamur kâğıda basılmıştır. Kapak kartonu da oldukça kavi bir kartondur.

Kitap, yıllarca Ankara’daki Gezgin Sahaf’ın Birlik Pasajındaki küçük dükkânında durdu. Oradan Çağlar Sahaf’a devredilen bu küçük dükkâna Gezgin’den sonra pek uğramaz olmuştum fakat bir gün uğradığımda Şiir – Bursa’nın da Çağlar’a devredilen kitaplar arasında olduğunu gördüm. Artık bu kitabı satın alma zamanı gelmişti.

Şiir kitapları ağırlıklı olarak Ankara’da basılmış olan Yaşar Faruk İnal’ın hazırladığı diğer iki antolojiden biri Yeşil Bursa Matbaasında, diğeri ise Ankara’da Şark Matbaasında basılmıştır. Fakat bu kitaplarına kitapçı ve sahaflarda pek rastlanmamaktadır.

‘Sahaflarda rastlanmayan’ tabiri aslında pek isabetli bir tabir değildir. Çünkü bir sahafa ne zaman hangi kitabın ‘düşeceği’ pek de bilinemez. Dolayısıyla sahaflarda her kitaba rastlanabilir, rastlanma ihtimali vardır. Şiir – Bursa Ankara’da bir sahafa nasıl düşmüştür acaba? Bunu kitabı elinde bulunduran ve ilk sayfasındaki ‘istishâb kaydı’ndan adının Nazım Ekmekçi olduğunu öğrendiğimiz kişinin Ankara’da oturuyor olmasına bağlayabiliriz. Bu küçük ipucu, Ekmekçi tanınmış biri olsaydı bizi büyücek sonuçlara götürebilirdi. Tabiî bu imkândan mahrumuz.

Jenerik sayfaları siyah, iç baskısı yeşil mürekkeple yapılmış Şiir – Bursa, oldukça özenli bir çalışmadır. Bu hâliyle de taşrada ‘eskiden’ zevkiselim sahibi insanların daha çok bulunduğunu düşündürmektedir.

___

* Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi-I, Yapı Kredi Y., İstanbul 2001, s. 439-440.



Bu yazı 2,761 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Şubat 2009 Ankarada Kaybolmuş Mukaddem Camii
    • 2 Şubat 2009 İyi bir biyografi yazısında bulunması gerekli özellikler
    • 18 Ocak 2009 Yunus Divanına Bir Şerh Başlangıcı: İŞİTİN EY YARENLER
    • 4 Ocak 2009 Bilgisayarlı Matbaacılık Öncesi Taşrada Basılmış Kitaplar III
    • 25 Aralık 2008 Bilgisayarlı Matbaacılık Öncesi Taşrada Basılmış Kitaplar-II
    • 12 Aralık 2008 Bilgisayarlı Matbaacılık Öncesi Taşrada Basılmış Kitaplar-I
    • 2 Aralık 2008 Kosova,Üsküp,Kalkandelen
    • 19 Kasım 2008 Ahmet Hatipoğlu Konseri
    • 23 Ekim 2008 Yakında Bu Köşede

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,486 µs