En Sıcak Konular

Nuri Gürgür
Konuk Yazar - turkocagi.org.tr
Nuri Gürgür
25 Ocak 2019

12 Eylül Zulümlerinin Baş Mimarı Nurettin SOYER



CHP’nin 31 Mart'ta yapılacak seçimlerde kendi açılarından en önemli merkez sayılan İzmir’de Tunç Soyer’i aday yapacağı konuşuluyor. 12 Eylül döneminde Ankara Sıkıyönetim başsavcısı olan babası Nurettin Soyer, 587 sanıklı “MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası" nın iddia makamındaydı. Bu pozisyonunu politik ve ideolojik amaçlarına hizmet için tarihi bir fırsat saydı. Hazırladığı iddianame hukuki açıdan bir rezaletti. Sadece MHP‘nin ve tüm ülkücü kuruluşların yönetici kadrolarını değil, harekete yakınlığı ve ilişkisi bulunan genç-yaşlı tüm milliyetçileri anayasal düzeni yıkmak amacıyla örgütlenen bir suç çetesi olarak tanımlayıp yasalar üzerinden “infaz etmek”, milliyetçilik fikrini bir daha ayağa kalkamayacak şekilde toplumsal hayattan silip atmak istiyordu.

Bu iddianame hukukun rafa kaldırıldığı ideolojik bir rezalettir. 12 Eylül sadece askeri bir darbe değildir. Bunun bir de 80 öncesinden gelen siyasi ve ideolojik ayağı vardır. Ecevit terör ve anarşinin zapt edilmez hal alması üzerine 1979’da kerhen başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birkaç şehirde Sıkıyönetim ilan etmek zorunda kalmıştı. Hükümet bu özel dönemde görev yapacak hakim ve savcıların kimlerden oluşacağını çok önemsiyordu. Milli Savunma Bakanı H.E.Işık bu iş için müşaviri solcu Bnb. Askeri Hakim Olcay Mis’i görevlendirdi. Böylelikle görüşlerinden emin oldukları solcu ve Marksist kimler varsa sıkıyönetimin yargı kadrosu yapıldı. Askeri yargıda daha çok sayıda olan milliyetçilerden kimseye yer verilmedi.

Nurettin Soyer bunlarda biriydi. Dönemin Ankara Sıkıyönetim Komutanı, müfrit MHP karşıtı olan Nihat Özer, zihniyetleri örtüştüğünden Soyer’i vakit geçirmeden başsavcı yaptı.

Oysa Soyer’in nasıl bir fanatik solcu ve milliyetçi hasmı olduğu önceki yıllarda bir çok karar ve uygulamalarına yansımış, bazı MHP milletvekilleri reddi hakim talebiyle şikayetçi olmuşlardı

Nurettin Soyer daha darbe resmen açıklanmadan saat 24 sularında özel ekibini yanına alarak parti genel merkezini resmen bastı. Nihat Özer Bolu’dan gelen özel komando taburunu ve bir tankı emrine tahsis etmişti. Tank nasıl olduysa(!!) arama başlarken bir elektrik direğine çarpıp deviriyor. Böylece gün ağarıncaya kadar süren arama karanlıkta yapılıyor. Zabıt tutmak gibi hukuki kurallar umursanmıyor. Soyer yapılanları bizzat yönetiyordu.

Oysa darbe saat 4’e doğru Evren tarafından ilan edildi ve diğer bütün siyasi parti genel merkezlerinin aranması saatler dokuza gelirken başlatıldı. Mamak davaları, soruşturma ve tutuklamalar, Soyer’in hemen yanı başında oluşturduğu C-5 işkence merkezi, burada yaşananlar ve sadist bir karakter olduğunu herkesin gördüğü Raci Tetik’in tutuklulara uyguladığı ahlak ve insanlık dışı eziyetler, Soyer’in isim isim belirleyip ülkücülere işkence yapma görevi verdiği 12 kişilik Pol-Der'li ekibin ülkücü gençlere yaptıkları tarihimizde bir benzeri daha bulunmayan ağır bir insanlık suçu, hukuk faciasıdır. Soyer ve arkadaşları MHP ve ülkücü kuruluşların birer suç örgütü olduklarına kesinlikle inanmışlardı. Ağır şekilde cezalandırılmaları hatta asılmaları gerektiğini düşünüyorlardı. Bu nedenle ceza yasalarının temel kuralı olan belgeden, kesin olgulardan hareket ederek suçlama yapmak yerine tam tersini yaptılar. Soruşturma ve kovuşturmayı “önce hükmü verip“ nasılsa işkenceye dayanamayıp çözülürler mantığıyla yürüttüler. İddianameyi bazı radikal solcu öğretim üyelerinden ve yazarlardan destek alarak yazdı. Bu yüzden mahkeme safhasında avukatlar karşında çok bocaladı.

Bütün bu yaşananlar Soyer’in bilgi ve talimatıyla olmuştur.

Araştırmacılar, tarihçiler 12 Eylül’ü bütün yönleriyle ve objektif şekilde araştırırlarsa o dönemin öncesinde ve sonrasında olanları belgeleriyle ortaya çıkarabilirler. Keşke üniversitelerimizde bu konu doktora ve mastır tezlerinin konusu yapılsa.

Bu olmadığından 12 Eylül esas yönleriyle aydınlatılamıyor.

Bu hukuk katliamının bir numaralı sorumlusu Nurettin Soyer’in oğlu da, göğsünü gere gere babasını her yönüyle ve tüm yaptıklarıyla sahiplendiğini ilan edip, bir bakıma meydan okuyor. Keşke bunu yaparken biraz daha gerilere gidip 80 öncesi yıllarda kardeşiyle birlikte ikamet ettikleri Küçükesat’daki evlerini, buranın o dönemde aranmakta olan bazı örgütçü gençler için nasıl güvenli bir mekân olduğunu da anlatsaydı. Yıllarca önce solcu bir yazar kendisinin de yararlandığı bu evden övgüyle bahsetmişti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu mahdum beyi aday yaparsa sadece İzmir’dekileri değil, ülke genelindeki tüm ülkücü ve milliyetçileri tahkir etmiş olur. Bir siyasi liderin çevresinden gelen baskı ve telkinlerle böylesine bir basiretsizlik, duyarsızlık yapacağına ihtimal vermiyorum.

Kaynak: https://www.turkocaklari.org.tr/yazar/nuri-gurgur/12-eylul-zulumlerinin-bas-mimari-nurettin-soyer-9263


Bu yazı 1,236 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 3 Mart 2022 Sadi Somuncuoğlu Gök Kubbede Hoş Bir Seda Bırakarak Hakk'a Yürüdü
    • 14 Aralık 2021 TÜRKLERİN BİRLİĞİ ÜLKÜSÜNDE TARİHİ BİR AŞAMA
    • 25 Mart 2021 MEHMET GENÇ - İlim Dünyamızdan bir Yıldız Daha Kaydı
    • 27 Mart 2020 Koronavirüs Salgını ve Türkiye
    • 2 Mart 2020 Suriye Bataklığında Boğulmamak İçin
    • 19 Şubat 2020 Kıbrıs Türkleri Sınav Arifesinde
    • 7 Ocak 2020 Trump Çok Tehlikeli Bir Kumar Oynuyor
    • 1 Ocak 2020 Doğu Akdeniz Satrancı ve Türkiye
    • 10 Aralık 2019 NATO Zirvesi ve Türkiye
    • 17 Kasım 2019 Görüşmeler de Sorunlar da Devam Ediyor
    • 19 Mart 2019 2019 Zor Bir Yıl Olacak
    • 9 Mart 2019 Marmara Depremi- Pusudaki Büyük Tehlike
    • 1 Mart 2019 9 Mart Olayı ve 12 Mart Müdahalesi- Darbeye Karşı Darbe
    • 14 Şubat 2019 Ozan Arif Çağımızın Dede Korkut'u Hakk'a Yürüdü
    • 25 Ocak 2019 12 Eylül Zulümlerinin Baş Mimarı Nurettin SOYER
    • 5 Kasım 2016 Sorunlarımızın Temel Nedeni: Kaliteli Eğitim Ve Hukuk Devleti Zafiyeti
    • 27 Eylül 2016 Sorunlarımızın Temeli; Eğitim Meselesi
    • 20 Temmuz 2016 Menfur Darbe Girişimi ve Sonrası
    • 12 Şubat 2016 PKK Terörü-Etnik Fitne Ve Terörle Mücadele Eylem Plnı Bağlamında Yüz Yıl Sonra Yeniden Beka Güvenlik Ve Bütünlük
    • 1 Ocak 2016 Özyönetim Bildirgesi Yahut Ayrılış Manifestosu

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,442 µs