En Sıcak Konular

Esra Erat

Kur'an Ahlakı
Esra Erat
6 Temmuz 2014

İsraftan Kaçınmak



Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim aracılığıyla,  kullarını sakınmaları gereken her konuda eksiksiz uyarmıştır. Müslüman’ın sakınması gereken konulardan biri de israf konusudur. Allah insanları bu konuda şöyle uyarmaktadır.

... İsraf ederek saçıp-savurma. Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür. (İsra Suresi, 26-27)

Verilen nimetleri bilinçsizce, düşünmeden saçıp savuranların, şeytanın yandaşları olduğu ayette açıkça bildirilmiştir. Şeytan, Rabbimize karşı nankör olduğu için de insanlar, verilen nimetleri kullanırken, bilinçsizce hareket etmekten, şiddetle kaçınmalıdırlar. Verilen nimetler karşısında insana düşen, sürekli olarak Allah’a şükredip, Allah’ın verdiği nimetleri takdir etmektir. Aksi ise, Rabbimize karşı çok büyük nankörlük olur. Bir amaç veya yarar düşünülmeden, yani Allah rızası gözetilmeden yapılan her harcama ya da zamanı boşa kullanma israftır. Rabbimiz yine başka bir ayetinde israf edenleri sevmediğini de açıkça bildirmiştir.

Ey Ademoğulları, her mescid yanında ziynetlerinizi takının. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. (Araf Suresi, 31)

Allah,  dünya hayatında, göklerde ve yerde bulunan bir çok nimeti kullarının  emrine  vermiştir. Bedenimiz, soluduğumuz hava, yaşadığımız evler, yediğimiz yiyecekler, giydiğimiz kıyafetler, gözümüzün gördüğü ve görmediği daha birçok nimet, Allah tarafından bizlere bir lütuf olarak verilmiştir.  Aslında düşünürsek, verilen tüm bu nimetler,  bizler için birer deneme konusudur. Allah, şükreden ve nankörlük eden kullarını verdiği bu nimetlerle birbirinden ayıracaktır. Gaflet içinde olanlar kendilerine verilen nimetleri sahiplenip, bir üstünlük unsuru olarak kullanırlarken, müminler, sahip oldukları her şeyin asıl sahibinin Allah olduğunu unutmadan, verilen tüm nimetleri, Allah yolunda kullanırlar.  Çünkü ahirette, verilen tüm nimetlerden sorguya çekilerek, hesap vereceklerini bilirler.  ``Sonra o gün nimetten sorguya çekileceksiniz.`` (Tekasür Suresi, 8) Bu sebeple mümin, hiçbir zaman, sahip olduklarının, asıl sahibinin Allah olduğunu, aklından çıkarmaz.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) de israf konusunda olması gerekeni  şöyle açıklamaktadır : "Yiyiniz, içiniz, sadaka veriniz ve giyininiz. Ancak kibirlenmeyin ve israf etmeyin. Şüphesiz Allah nimetinin eserini (görüntüsünü) kulunun üzerinde görmek ister.” (Buhari, Libas 1; İbnu Mace, Libas 23.)

İsraf, sadece mal ve para konusunda olmaz. Zaman, sağlık, yiyecek ve içecek konularında da insanlar israf yapabilmektedirler. Allah insanlara dünya hayatında belirlenmiş bir süre tanımıştır. İnsanın da kendisine tanınan bu süreyi, Allah rızasının en çoğunu hedefleyerek değerlendirmesi çok önemlidir. Mümin,  geçen her saniye ölüme yaklaştığının bilincinde olduğu için, verilen bu nimeti en faydalı şekilde değerlendirmeye çalışır. Aynı şekilde mümin, sahip olduğu bedenin de emanet olduğunu unutmadan, sağlıklı olmak için fiili dua olarak gerekli tedbirleri alıp, bedenine de gereken özeni gösterir. Zararlı yiyecek ve içecekleri tüketerek sağlığını da israf edeceğini aklından çıkarmaz.

Kısacası,  Yüce Rabbimiz  israfın her türlüsünü haram kılmıştır. Dolayısıyla müminler, Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de bildirdiği gibi, ``… harcadıkları zaman, ne israf ederler, ne kısarlar; (harcamaları,) ikisi arasında orta bir yoldur.`` (Furkan Suresi, 67)



Bu yazı 1,708 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 13 Aralık 2014 Anneannemin Derin Hocaları
    • 19 Ekim 2014 Tevekkül edenler Allaha tevekkül etmelidirler.
    • 6 Eylül 2014 Allah, Rızasına Uyan Kullarını Kurtuluşa Ulaştırır
    • 18 Ağustos 2014 Allah Sürekli Olan Salih Davranışları Beğenir
    • 6 Temmuz 2014 İsraftan Kaçınmak
    • 20 Haziran 2014 Dinsizliğin Getireceği Tehlikelere Karşı Çözüm : Kuran Ahlakı
    • 2 Haziran 2014 Kur'an'da Kalp Temizliği
    • 19 Mayıs 2014 GALİP GELECEK OLANLAR ALLAH'IN TARAFTARLARIDIR
    • 10 Mayıs 2014 Müşrik Zan ve Tahminle Yalan Söyler
    • 16 Nisan 2014 SEVGİ ALLAH'IN İNSANLARA VERDİĞİ EN BÜYÜK NİMETLERDEN BİRİDİR
    • 7 Nisan 2014 Nefsimize Karşı Kur'an'la Mücadele Etmeliyiz
    • 3 Nisan 2014 Aklın Temelinde Allah Korkusu Vardır
    • 23 Mart 2014 Mümin Olmak
    • 15 Mart 2014 Şirkin En Tehlikelisi: Gizli Şirk
    • 9 Mart 2014 İnkarda Diretenler
    • 1 Mart 2014 Ahiret İçin Hazırlık Yapıyor muyuz?
    • 23 Şubat 2014 İnkar Edenlerin Sonsuz Azap Yurdu: Cehennem
    • 20 Şubat 2014 Allah'ın Yolu, Asıl Yoldur
    • 17 Şubat 2014 Dua Çok Kıymetli Bir İbadettir
    • 14 Şubat 2014 Kur'an'ın Çizdiği Sınırlar Hayatımızı Güzelleştirir

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,911 µs