En Sıcak Konular

Op.Dr.Ayşe Duman

Tıp Dünyası
Op.Dr.Ayşe Duman
7 Şubat 2011

Hamile Babalar



Hamile olan siz olmanıza rağmen eşinizde sizle beraber aynı belirtilerimi gösteriyor?  Bu durum baba adaylarının %10 ila % 65’inde görülen hamilelik sendromuna yakalanmış olabileceğini gösterdiği gibi hamilelik sendromlarının duygularla ne kadar yakın ilişkisi olduğunun da kanıtıdır.

Eşiniz bir bebeğiniz olacağını duyduğundan beri yerinde duramıyor. İnanılmaz mutlu. Kılınıza bile zarar gelmesinden korkuyor, bir dediğinizi iki etmiyor. Tek kelimeyle sizi el üstünde tutuyor. Ama yaşanan tüm bu güzellikler hamileliğinizin 4. ayında son buldu ve siz kâbus dolu günlere adım attınız. Çünkü eşiniz baba adaylarının % 10 ila % % 65’inde görülen hamilelik sendromuna yakalandı. İlk günlerin o mutlu, heyecanlı, sizi el üstünde tutan adam gitti bambaşka biri geldi.  Nasıl biri mi?  Sanki kendi hamileymiş gibi midesi bulanan, giderek kilo alan, aşeren, hazımsızlık çeken, başı dönen ve bel ağrılarından şikâyet eden yatağını ayıran size rahibe gibi davranan bir adam… İnanılmaz değil mi? 

Onun böyle değişmesinin nedeni yaklaşan doğum nedeniyle duyduğu heyecan, gerginlik, artan sorumluluklarla ortaya çıkan kaygılar. Aslında sizde ortaya çıkan gebelik semptomlarının çoğu da eşinizde olduğu gibi gebelik, doğum ve bebeğinizin sorumluluklarıyla ilgili oluşan kaygılardan ibarettir. Gebelik fizyolojisi bedendeki ve hormonlardaki değişimler, duyguların bedensel yansımasını kolaylaştırır. Böylece gebelik semptomları dediğimiz hazımsızlık, uykusuzluk, ağrılar, baş dönmeleri, ağlama nöbetleri gibi şikâyetler sıkça meydana gelir.

HAMİLELİK SENDROMUNUN GÖRÜLME NEDENİ?

Gebelik, yaşam serüveninizin en önemli dönemlerinden biri.  Bedendeki fizyolojik değişimlerle birlikte ruhsal dalgalanmalara da açık olduğunuz bir dönem gebelik. Gebelik dönemine dek yaşantınızda oluşan duygusal birikimleriniz (öfke, çaresizlik, kaygı, suçluluk, yetersizlik, değersizlik gibi) gebelik ve doğum sürecinizi etkileri.Annelik ve eşlikle ilgili duygusal kayıtlarınız ( ki bunda yaşanılan çocukluk döneminiz büyük oranda etkendir) sizin dolayısıyla eşinizin gebelik şikayetlerini etkilemektedir.

Duygularımızın ve hislerimizin davranışlarımızı  kontrol ettiği gerçeğiyle olayı değerlendirebildiğimizde gebelik septomlarını daha doğru değerlendirmiş oluruz.  Hamile babaların varlığı bu gerçeği göstermektedir. İnsanoğlu duygu birikimlerini bir şekilde bedeninde yaşamaktadır, aynen anne adaylarında baba adaylarında olduğu gibi.

DAHA ÇOK HANGİ TİP BABA ADAYLARINDA GÖRÜLÜR?

Hamilelik sendromunu, özellikle hamilelik sırasında yalnız bırakılan veya bırakıldığını hisseden, hamilelik sürecine hiçbir katılımda bulunmayan veya abartılı sorumluluk duygusuyla beraber gelecek kaygısı, yetersizlik duygusu hisseden, nasıl baba olacağını bilemeyen, iyi bir baba olamayacağının kanaatinde olan baba adaylarında sıklıkla ortaya çıkar. Hele de gebelik dışında aile içi sorunlar yaşanmış ve de yaşanıyorsa gebelik sorunları arttırabilir. 

Bazen de tam tersi etkisiyle erkek baba rolüyle birlikte hayatına daha bir anlam katıp pozitif anlamda ciddi değişimler geçirebilir. Hamile babalarda ki cinsel sorunlar hamilelik öncesi ve belki de tüm yaşam boyunca cinselliğe bakış açısıyla örtüşür. Eğer cinsellik sadece bedensel haz alma, hayvani bir dürtünün tatminini, aslında yasak, günah ayıp bir işlev olarak algılanıyorsa ( bu çoğunlukla bilinçaltı bir algılamadır) baba böylesine kutsal bir bedende- çocuğunu karnında taşıyan annede- cinselliği yaşamaktan utanır, çekinir.

NASIL YAKLAŞILMA’LI?

Tüm hastalıklarda özellikle gebelik sendromlarında bütüncül bir yaklaşımla, bedendeki sorunların duyguların yansıması olabileceğini bilerek (sinirlenince midenizin veya başınızın ağırması gibi..) anne ve baba adayının yanında olunmalı. Özellikle gebelik sendromları olarak adlandırdığımız bulantı, kusma, aşerme, uyku bozuklukları, halsizlik, nefes darlığı, cilt rahatsızlıkları, kaygılar, depresif ruh hali şikâyetlerinde, bedene bu şekilde yansıyan duyguların çözümlemelerini yapmak en doğru yaklaşımdır. 

Bu şikâyetleri  sıkışmış bastırılmış  duyguları çözümlemek için bir fırsat olarak değerlendirdiğinizde anne – baba ve henüz doğmamış çocuk çok karlı çıkacaktır. Zira bu vesileyle duygusal yüklerden arınma ve farkındalıkların artmasını sağlamış oluyoruz.Duygusal yüklerden kurtulan anne- babanın hayatlarında bembeyaz sayfalar açılır.Elde edilen farkındalıkla, duyguların, insan sevgisinin yaşamdaki, önemini bilerek yapacakları annelik- babalık – eşlik görevlerinde çok daha keyifli mutlu hikayelerle doldururlar beyaz sayfaları anne- baba adayları eğer isterlerse. Bu işten en kazançlı olanda sevginin ürünü olan bebeğiniz olur. Sevginizin meyvesini sevgiyle beslemeyi gebelikte öğrenmeye başlayıp doğumdan sonrada devam edeceksiniz. Sevgi ırmağı ile akan gebelik süreci doğumla adeta çağlayana dönecektir.

Hamilelik sendromlarını bu şekilde değerlendirme şansını bulamadığınızda gebelik şikâyetleri, doğum korkuları, emzirme sorunları, lohusalık depresyonu,  doğru anne- baba modeli olamama, sıkıntılı bir gelecek gibi sorunlarda çığ gibi büyümektedir. Sonuçta sıradan hamilelik sendromları gibi başlayan kartopu çığa dönüştüğünde altında siz ezilmektesiniz. 

Hamilelikte yaşanan cinsel sorunlar, cinselliği doğru algılama hamilelik ve öncesindeki sağlıklı cinselliği temin etmekle giderilir. Anne ve baba bilmelidir ki sevgiyle yaşanan cinsellik hamilelik kadar kutsaldır. İnsanın hamuru sevgiyle yoğrulur,insan sevginin ürünüdür ve bir şekilde sevginin paylaşımıdır cinsellik.  Cinsellik bu duyguyla yaşandığında annenin ve bebeğin bundan fayda görmesi mümkündür. Hamile olmasına rağmen eşi tarafından istenmesi, annelikle beraber kadınlıktan ve eşlikten vazgeçmemesi gerçeğini yaşatır kadına..



Bu yazı 1,564 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Aralık 2013 Vajinal Enfeksiyonlarda Ozon Tedavisi
    • 20 Nisan 2013 Geçmişin Hipnozları Sağlığımızı Bozuyor
    • 23 Eylül 2012 Doğum Yolculuğuna Hazır mısınız ?
    • 20 Haziran 2012 ''Doğum Yolculuğuna Holistik Yaklaşım Eğitimi''ne Davet
    • 24 Mayıs 2012 Kayseri Aile Sempozyumu'nun Ardından
    • 15 Mayıs 2012 Yaz Gebeleri Dikkat!
    • 1 Mayıs 2012 Doğum Yolculuğuna Holistik Yaklaşım Eğitimi - Ankara
    • 20 Nisan 2012 Doğum Yolculuğuna Holistik Yaklaşım Eğitimi
    • 10 Nisan 2012 Vaginismus Zihnin Cinselliği Algılama Biçimiyle Ortaya Çıkan Bir Sorundur
    • 8 Mart 2012 ''Doğum Yolculuğuna Holistik Yaklaşım'' Kampı
    • 14 Şubat 2012 Özgürleşmeye Açılan Kapı: Hipnoz
    • 24 Ocak 2012 Dr. Ayşe Duman İle SEVGİ DOLU BİR PAKET; HAMİLELİK KAMPI
    • 8 Ocak 2012 Öğrenilmiş Doğum Korkuları
    • 8 Eylül 2011 Mutlu hamilelik zeki bebek getiriyor...
    • 20 Haziran 2011 Kadınlar Kimliği ile Barışıyor
    • 10 Haziran 2011 Bebeğin Gelişimi
    • 30 Mayıs 2011 Kadınlık Farkındalığını Arttırma Çalışması
    • 29 Nisan 2011 Acının Kontrolünden Çıkın Doğumun Keyfini Çıkarın
    • 25 Nisan 2011 Huzurlu Hamilelik -Keyifli Doğum 30 Nisan’da yol alıyor
    • 10 Mart 2011 Stres Gebelik Şansını Azaltıyor

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,821 µs