Denizde ve karada yaklaşık 8 ay süren Çanakkale Savaşları, 9 Ocak 1916 tarihinde son düşman askerinin Seddülbahir bölgesinden ayrılmasıyla sona erdi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Çanakkale İl Temsilciliği öncülüğünde,Çanakkale Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü tarafından, Çanakkale Savaşlarıkahramanı ''Ezineli Yahya Çavuş'' anısına doğa yürüyüşü düzenlendi.
Çanakkale Savaşları'na katılan Avustralyalılar, burada ilk kez karşılaştıkları ve tanıdıkları Türk askeri ile Mustafa Kemal Atatürk'e büyük saygı duydu.
Anafartalar Kahramanı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Kara Savaşları sırasında, 10 Ağustos 1915'te idare ettiği Conkbayırı süngü hücumu sırasında canlarını veren kahraman Türk askerlerinin defnedildiği şehitlik bulundu.
100 yıldan fazla süreye rağmen irdelenmeyen konuların başında İngiliz uçaklarınca verildiği iddia edilen ''Boğaz mayınlardan temizlendi'' raporu geldi.
İngilizlerin başını çektiği bazı ülkelerin filolarından oluşan ''yenilmez armada''nın 18 Mart 1915'te Çanakkale'deki başarısızlığı, savaş sonrası İngiltere'de kurulan Dardanel Komisyonu tarafından sorgulandı.
Çanakkale savaşlarında en fazla şehit veren Bursa, zaferin 107. yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Kireçtepe Jandarma Şehitliği’nde kahraman ecdada vefa için tek yürek oldu.
Çanakkale Kara Savaşları sırasında, müttefik kuvvetleri askerlerine büyük güçlükler yaşatan toplar, zaferin kazanılmasında kilit rol oynadı.
Türk askerleri, Çanakkale Kara Savaşları'nın güney cephesi olarak adlandırılan Ertuğrul Koyu ve Seddülbahir bölgesinde de İngiliz ve Fransızların yaptığı çıkarmalara karşı kahramanca direndi.
Çanakkale Kara Savaşları'nın en çetin mücadelesinin yaşandığı, siperler arası mesafenin 8-10 metreye düştüğü Bombasırtı'nda (Quinn's Post) Türk askerleri, müttefik askerlerinin teslim olması için siperlerine İngilizce yazılmış bildiriler attı.
Burhan Felek, 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale'de, cephede çektiği fotoğraflarla da adından söz ettirdi.
Çanakkale Savaşları'nda şehitlik mertebesine ulaşan binlerce kefensiz kahraman, bugün yaşanan bağımsızlığın teminatı olarak 107 yıldır Gelibolu Yarımadası'nda yatıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlama etkinlikleri kapsamında kuracağı anı evi için bağış kampanyası başlattı.
Çanakkale şehitlerinin ve gazilerinin bugünümüzü yaşamamızda büyük emekleri olduğunu vurgulayan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, canlı duygularla hafızadaki bilgilerin kodlanmasının zihinsel ve toplumsal parçalanmayı önlediğini ifade etti.
Çanakkale Savaşları, var olma mücadelesine katılan binlerce ''Mehmetçik'' sayesinde kazanıldı. Bu kahramanlardan biri de Bigalı Mehmet Çavuş'tu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından “Çanakkale’de Destan Yazan Kahramanlarımızın Unutulmaz Hikayeleri” adlı bir belgesel serisi hazırlandı.