En Sıcak Konular

AP TÜRKİYE RAPORUNU YARIN OYLAYACAK

20 Nisan 2008 14:24 tsi
 AP TÜRKİYE RAPORUNU YARIN OYLAYACAK Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu, Hollandalı Hristiyan Demokrat parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan Türkiye raporunu yarın oylayacak.

STRASBOURG - Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu, Hollandalı Hristiyan Demokrat parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan Türkiye raporunu yarın oylayacak.
     Brüksel'de geçen ay düzenlenen komisyon toplantısında tartışılan taslak raporda, reformların hızlandırılması çağrısında bulunuluyor.
     Raporla ilgili 250 civarında değişiklik önergesi sunulmuştu. Raportörün, oylamadan önce, değişiklik önergelerinin sayısını azaltmak için siyasi grupların desteğiyle 12 uzlaşma önergesi sunması bekleniyor.
     Dışişleri Komisyonunda yarın oylanacak metin, mayıs ayındaki genel kurulda nihai oylamaya sunulacak.
     Raportörün siyasi gruplarla uzlaşma sağladığı belirtilen bir değişiklik önergesinde, ''AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı'' ifade ediliyor ve ''Anayasa Mahkemesinin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonunun siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili kriterlerine uygun alması'' temennisinde bulunuluyor.
     Değişiklik önergelerinde, hükümete, reformları sürdürürken çoğulculuk, laiklik ve demokrasiye saygı göstermesi isteniyor ve hükümetin siyasi partilerle yapıcı bir uzlaşmaya gitmesi çağrısında bulunuluyor.
     Başka bir değişiklik önergesinde, DTP partisi milletvekillerine ve belediye başkanlarına terör örgütü ile aralarına açık bir sınır koymaları isteniyor.
     Yeni sivil Anayasa hazırlığının ''insan hakları ve özgürlüklerin korunmasını anayasanın merkezine yerleştirme'' açısından çok önemli bir fırsat sunduğu anlatılan raporda, yeni anayasa çalışmasında sivil toplumun geniş katılımının sağlanması tavsiye ediliyor.
     Taslakta, ''demokratik yollarla seçilmiş siyasi liderliğin iç ve dış politikayla güvenlik konularının şekillenmesinde tam sorumluluk üstlenmesinin ve ordunun demokratik sorumluluğa saygı göstermesinin garanti altına alınmasında'' ve TBMM'nin askeri ve savunma politikasında bu kapsamdaki tüm harcamalarda tam denetim yetkisinin tesis edilmesinde ''hükümetin yeni sistematik çabalar göstermesi'' talep ediliyor.
     Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin ''tekrar tekrar girilen taahhütlere'' bağlı kalınarak öncelikle değiştirilmesi istenen belgede, ifade özgürlüğü kapsamında yeni reformların yapılmamış olması eleştiriliyor.
     Taslak raporda, Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülerek örgütün ''devlet organlarındaki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılarak örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi'' isteniyor.
     Kıbrıs sorununa BM gözetiminde kapsamlı çözüm bulunması gereğine vurgu yapılan taslak belgede, ''Türk askerlerinin çekilmesinin çözüm müzakerelerini kolaylaştıracağı'' savunuluyor.
     AP'nin önceki Türkiye raporlarında yer bulan 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına değinilmeyen rapor taslağında, ''Türkiye'nin ekonomik ambargoyu sona erdirerek Ermenistan ile sınır kapısını yeniden açması, Türk ve Ermenistan hükümetlerinin geçmişteki olaylarla ilgili açık ve samimim tartışmaya izin vererek uzlaşma sürecini başlatması ve AB Komisyonunun bu süreci kolaylaştırması'' çağrıları yapılıyor.


Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,236 µs