En Sıcak Konular

PİRİNÇTE ''SPEKÜLASYON'' TARTIŞMASI

20 Nisan 2008 11:50 tsi
PİRİNÇTE ''SPEKÜLASYON'' TARTIŞMASI Pirinç Değirmencileri Derneği (PDD) Başkanı Turgay Yetiş, ''Bugün konuşanlar 5 senedir neredeydiler?'' dedi...

İSTANBUL - Pirinç Değirmencileri Derneği (PDD) Başkanı Turgay Yetiş, ''Bu dönemde perakende sektörü, bizden aldığı eski fiyatlı pirince zam yapmış ve tüketiciye kilosu 7-8 YTL gibi yüksek fiyatlarla pirinci satmışlardır. Eğer ortada spekülatör aranıyorsa oraya bakılmalıdır'' dedi.
     Yetiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 5 yıldır pirinç fiyatlarında hiçbir artış yaşanmadığını, üreticinin ve PDD üyesi fabrikaların ise son 5 yıldır zararına çalıştıklarını söyledi.
     ''Bugün konuşanlar 5 senedir neredeydiler?'' diyen Yetiş, şunları kaydetti:
     ''Bugün itibarıyla ülkemizde, hasada kadar olan dönemde ihtiyaç stoku mevcut. Stoklarımız yeterli ve eksiğimiz yok. Bu nedenle paniğe de gerek yok. Bu panik nereden kaynaklanıyor anlayamıyoruz. Şu anda Derneğimize ait fabrikalar TMO'ya ait pirinci hiçbir ücret almadan, halkımıza sunulmak üzere ücretsiz olarak işlemektedir. Fabrikalarımızın büyük bir bölümü ellerindeki pirinci eski fiyatlardan satmış ve müşteriye olan teslimatlarda hiçbir aksama olmamıştır.''
     Turgay Yetiş, son zamanlarda, piyasalarda olan gelişmelerin, konu ile ilişkisi olan olmayan herkesin Pirinç Piyasası hakkında yorum yapmasından kaynaklandığını ifade etti.
     Hiç kimsenin sektörleriyle ilgili spekülasyon yapmaya hakkı olmadığının ifade eden Yetiş, dünyada pirinç hakkındaki sorunların ana sebeplerini, dünya piyasalarında birçok ülkenin ihracatını kapatması, dünya pirinç borsalarında finans sektörlerinin yaptığı spekülatif hareketler, Türkiye'ye ihracat yapan ülkelerdeki üretim sorunları ve son olarak Mısır hükümetinin pirinç ihracatını Eylül sonuna kadar durdurması olarak sıraladı.
     Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Genel Başkanı Tevfik Dinçer de yaptığı açıklamada, bu fiyat yükselmesinin dünya fiyatlarıyla alakası olduğunu Türkiye'nin yeteri kadar stok sahibi bulunduğunu belirtti.
     Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği (TÜGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Manav da, maliyetlerin Türkiye'de gıda ithalat rakamlarını yüzde 20 artıracak gibi gözüktüğünü ifade ederek,Türkiye'nin gıda ihracatında da aynı oranda değer artışı olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.
     Mustafa Manav, ''Her kriz bir avantaj yaratır. Avrupa tarımdan kopuyor. Bundan da faydalanmamız gerekiyor'' şeklinde konuştu.


Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,103 µs