En Sıcak Konular

KARA MURAT VE KARAOĞLAN AYNI GÜNDE ÖKSÜZ KALDI

3 Mart 2020 10:55 tsi
KARA MURAT VE KARAOĞLAN AYNI GÜNDE ÖKSÜZ KALDI Çizgi romanın Türkiye'de efsaneleşmiş iki karakteri Kara Murat ve Karaoğlan'ın çizerleri aynı günde hayatlarını kaybettiler...

Sekizinci sanat olarak adlandırılmaya başlanan çizgi romanın Türkiye'de efsaneleşmiş iki karekteri Kara Murat ve Karaoğlan'ın çizerleri aynı günde hayatlarını kaybettiler...

Türk basının acı günü

Abdullah Turhan ve Suat Yalaz'ı kaybettik 

Abdullah Turhan ve Suat Yalaz için,Türkiye Gazeteciler Cemiyeti,  resmi internet sitesinden başsağlığı mesajı yayınladı.

İşte o mesajlar: 

Abdullah Turhan’ın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı

 


İSTANBUL- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Basın Şeref Kartı sahibi Abdullah Turhan 2 Mart 2020 pazartesi günü vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu'nun yayınladığı başsağlığı mesajında "Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet veren Abdullah Turhan’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" denildi. Abdullah Turhan’ın cenazesi 3 Mart 2020 Salı günü öğle namazının ardından Datça'nın Mesudiye Köyü Avlana Camisi’nden alınarak Bahçearası Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

ABDULLAH TURHAN KİMDİR?

1933’de Trabzon'un Akçaabat ilçesinde dünyaya geldi. Ticari Bilimler Akademisini bitirdi.. Mesleğe 1954’te Yeni Sabah gazetesinin açtığı ressam sınavını kazanarak başlayan Turhan, karikatürist ve çizer Ratip Tahir Burak’tan bu sanatın inceliklerini öğrendi. Turhan'ın çizdiği, hikayesi Rahmi Turan'a ait unutulmaz "Kara Murat" karakteri, ilk kez 1971'de Günaydın gazetesinde yayımlandı.  1972 yapımı "Kara Murat Fatih'in Fedaisi" filmiyle beyaz perdeye de aktarılan karakterin çizgi roman serisi ise 3 Ocak 1974'ten itibaren her hafta yayımlanarak, 946 sayı boyunca okuyucuyla buluştu. Abdullah Turhan Son Havadis, Akşam, Milliyet, Ekspres, Günaydın ve Tan gazetelerinde çalıştı. Tolga Kahraman Dergisi’ni yayımladı. Sabah Gazetesi’nde Burak Bey çizimlerini yaptı. Basın Şeref Kartı taşıyordu.

TGC’den Suat Yalaz için başsağlığı mesajı

 


İSTANBUL- TGC üyesi, 2003 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi, Türk çizgi roman tarihinin en uzun soluklu çalışmalarından biri olan “Karaoğlan”ın yazarı, senarist, yönetmen ve çizer Suat Yalaz hayatını kaybetti. Suat Yalaz’ın cenazesi 4 Mart 2020 Çarşamba günü Zincirlikuyu Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun usta çizerin vefatının ardından yayınladığı mesajda “Üyemiz Suat Yalaz’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Yazar, senarist, yönetmen ve çizer olarak uzun yıllar mesleğimize hizmet eden Suat Yalaz’ın ailesine ve basın topluluğumuza baş sağlığı diliyoruz” denildi.

SUAT YALAZ KİMDİR?

Suat Yalaz, 1932 yılında, Kırşehir’in Çiçekdağ ilçesinde dünyaya geldi. Devlet memuru olan ailesinin işi nedeniyle çocukluğu boyunca farklı şehirlerde yaşayan ve eğitim gören Yalaz’ın ilk karikatürü, henüz 16 yaşındayken Erciyes Postası gazetesinde yayınlandı. Sinemaya da aktarılmış olan “Son Osmanlı: Yandım Ali”ye de imza attı. Yalaz, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü başarıyla tamamlarken, Bedri Koraman ve Çetin Özkırım gibi önemli çizerlerle tanışarak, yeteneğiyle dönemin önemli ustalarını etkilemeyi başardı. PTT Genel Müdürlüğü 2006 yılında Karaoğlan adına 4 dizilik pul koleksiyonu çıkardı. Böylelikle Suat Yalaz cumhuriyet tarihinde büyük sanatçı Cemal Nadir Güler’in Amcabey’i, Turhan Selçuk’un Abdülcanbaz’ından sonra oluşturduğu çizgi kahramanı pul üstüne taşınarak devlet tarafından onurlandırılan üçüncü çizgi roman sanatçısı unvanını aldı.  Dergi haline gelmeden önce de ilk kez 3 Ocak 1962’de Akşam Gazetesi’nde tefrika edilen Karaoğlan, Suat Yalaz’ın yazıp çizdiği haftalık tarihi çizgi roman dergisi olarak 1963’te yayımlandı. Farklı dönemlerde değişik yayınevleri tarafından yeniden yayımlanan dergi, en son 2000’li yıllarda bir kez daha okuyucuyla buluşmuştu. 

Suat Yalaz’ın yönetmen veya yapımcılığını yaptığı, senaryosuna imza attığı filmlerden birkaçı şöyle:

“Son Osmanlı Yandım Ali”, “Altay’dan Gelen Yiğit / Karaoğlan”, “Camoka’nın İntikamı”, “Baybora’nın Oğlu”, “Bizanslı Zorba”, “Karaoğlan Yeşil Ejder”, “Şeytan Kafesi”, “Camoka’nın Dönüşü”, “Karaoğlan Şeyh’ın Kızı”, “Cengiz Han’in Hazineleri”, “Altay’dan Gelen Yiğit / Karaoğlan”, “Şeytan Kafesi”, “Karaoğlan’ın Kardeşi Sargan” .

 



Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,829 µs